Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Indul a kátyúzási szezon

2013.04.09. 13:38 Módosítva: 2013-04-09 13:43:59

Majdnem 15 milliárd forintot költött a Magyar Közút a téli üzemeltetési feladatokra november 10. és április 4. között, közölte Pécsi Norbert Sándor szóvivő.

Volt olyan időszak, amikor egyszerre csaknem hétszáz munkagép dolgozott a hóakadályok megszüntetésén. A géppark végül összesen közel 175 ezer munkaórát töltött aktívan az utakon.

Emellett a 78 üzemmérnökség 3500 dolgozója 12 órás váltásban folyamatosan látta el a hóeltakarítási, síkosság-mentesítési és kátyúzási feladatokat is. Összesen 157 ezer tonna sót, 188 ezer tonna érdesítő anyagot, 3,5 millió liter sóoldatot és 320 tonna sóoldat előállításához szükséges granulátumot használtak fel a szakemberek, ez csaknem a kétszerese egy átlagos téli szezonnak.

A nagyon csapadékos és szélsőséges időjárás miatt a 30 ezer kilométeres közúthálózaton az előző évekhez képest jóval több burkolathiba keletkezett. Az elhúzódó tél miatt a tervezettnél három héttel később tudták elkezdeni a tartós kátyúzási munkákat a társaság.

Idén csaknem 95 ezer tonna aszfaltot terveznek felhasználni a kátyúzási munkákhoz. 2012-höz képest
ez több mint 700 millió forinttal több pénzt, összesen 8,2 milliárd forintos költséget jelent.

A munkálatok első körben a főútvonalakon és a forgalmasabb útszakaszokon kezdődnek el, a balesetveszélyes kátyúkat tömik be a leggyorsabban.