Zsúfolt tantermekben kezdenek az elsősök

2013.04.09. 14:17 Módosítva: 2013.04.09. 15:16
Budapesten, az agglomerációban és néhány nagyobb városban nem lesz elég hely az iskolákban az elsősöknek. Az iskolák egyelőre nem tudnak mit mondani a szülőknek, az osztálylétszámok emeléséről szóló törvénymódosítást ugyanis még nem fogadták el. A Klebelsberg-központ azt javasolja: inkább újabb osztályok indításával oldják meg a helyzetet az iskolák, és lehetőleg kerüljék el a 32 fős osztályokat.

„A körzeti iskolában ma vált nyilvánvalóvá, hogy amint attól eddig tartani lehetett: bizony helyhiány van, már a körzetes gyerekekre is. Hogy cifrább legyen a dolog, eddig háromszor rákérdeztünk, hogy de ugye nincs ilyen gond, és mindig az volt a válasz, hogy nem. De most kiderült, hogy mégis” – írja egy olvasónk, aki most íratta be gyermekét az első osztályba Budapesten.

Egy olyan iskoláról van szó, amelyben zenei osztályok is indulnak, ezért a jelentkező elsősöknek meghallgatást is tartottak. A szülő azonban most már nem érti, mire volt ez jó. Könnyen lehet ugyanis, hogy végül az összes beíratott körzetes gyerek közül sorsolni fognak. „Így még az is lehet, hogy hiába lakunk egy kilométernél közelebb, hiába szerepelt jól a gyerek a meghallgatáson, mindez semmit sem jelent” – írja a szülő.

Jöhetnek a 32 fős osztályok

Bár a körzetes iskoláknak kötelező felvenniük a lakóhely szerint oda tartozó gyerekeket, lehet hogy ezt most helyhiány miatt mégsem tudják teljesíteni. Idén ugyanis minden iskolaérettnek nyilvánított 6 évesnek el kell mennie iskolába, és velük együtt iskolába kerülnek azok is, akik a korábbi szabályozás szerint még várhattak 7 éves korukig.

Írjon!

Ha gond volt a beiratkozásnál vagy azt tapasztalta, hogy gyermeke helyhiány miatt nem fér be a körzetes iskolába se, írjon nekünk erre az e-mail címre. Adatait bizalmasan kezeljük.

Az, hogy az idei beiratkozásnál gondok lesznek, ezek után senkit nem érhetett váratlanul. Az iskolákat állami kézbe vevő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) egyelőre mégsem tudja pontosan megmondani, hogy hány hely van és hány gyereket kellene elhelyezni.

A Klik erre vonatkozó kérdésünkre egy tavalyi adatot küldött el, amikor országosan 100 195 gyerek iratkozott be első osztályba, ebből 84 101 állami intézménybe. Idén a beiratkozók számának összesítése még folyamatban van, mert kedden 18 óráig kell a szülőknek beíratni a tanköteles korú gyerekeket. A Klik elnöke korábban egy interjúban azt mondta: Budapesten és az agglomerációban körülbelül 20 ezer új elsősre számítanak.

A Klebelsberg viszont már március végén törvénymódosítást javasolt. A köznevelési törvény szeptembertől hatályba lépő 4. melléklete szerint ugyanis az általános iskolák 1-4 osztályában legalább 14 fős és legfeljebb 27 fős osztályok indíthatók, az átlagos osztálylétszám 23 lehet. A túljelentkezések miatt azonban a Klik lehetővé tenné, hogy a maximális osztálylétszámtól 20 százalékkal eltérjenek. Így 27 helyett akár 32 gyerekkel is indulhatnának osztályok.

Jobb, ha újabb osztályokat indítanak

A fenti szülő szerint náluk is ez lenne megoldás. A gond azonban az, hogy a Klebelsberg-központ az iskola ismételt megkeresésére sem tudott egyelőre választ adni arra, hogy megemelhetik-e az osztálylétszámokat. Megkerestük az illetékes tankerületi vezetőt, de egyelőre ő sem tudott részletekről nyilatkozni, mondván éppen most zajlanak a beiratkozások. Arra a kérdésre, hogy lehetőség lesz-e az osztálylétszámok emelésére, azt válaszolta: ehhez előbb szükség van a törvény módosítására.

Budapest több kerületéből, a főváros agglomerációjából és néhány nagyobb városból jelezték, hogy jelentősen növekedett a leendő elsősök száma – válaszolta a Klik. Ezeken a helyeken is az az elsődleges cél, hogy a túljelentkezést minden iskola a szükséges számú osztály indításával tudja kezelni, amennyiben az adottságok ezt lehetővé teszik. Csak legvégső esetben kellene élni az osztálylétszám bővítésének lehetőségével, amennyiben az erről szóló törvénymódosító javaslatot elfogadja a parlament.

A Klik szerint az osztályindítás az iskola infrastrukturális adottságaitól is függ, melyet az első osztályba jelentkezők számának függvényében a tankerületi igazgató hagy jóvá. Az újabb osztályok indításához azonban tanárokra is szükség van. A Klik szerint a szükséges pedagóguslétszám a 2013 májusában készülő tantárgyfelosztások alapján válik ismertté.

A testvér már nem előny?

A helyzet a szülőket is gyors reakcióra kényszerítette. Balázsék egészen a múlt hét közepéig úgy tudták, ha kisfiukat oda íratják be, ahová most harmadikos lányuk jár, automatikusan felveszik. Mivel a kinézett iskola egy másik kerületben van, már három éve is azt tették, amit sok más szülő ugyanebben a helyzetben: egy ottani ismerős címére átjelentették a lányukat.

A szülők között azonban most elterjedt, hogy a hatévesek kötelező beiskolázása miatt nagy a túljelentkezés, ezért a testvér semmilyen előnyt nem jelent majd. Így hát Balázsék a kisfiút is bejelentették az ismerős címére, és most tűkön ülve várják az eredményt.

Máshol több gyerek jut egy tanárra

Láthatóan két, egymásnak ellentmondó érdek feszül egymásnak. A szülők többsége azt szeretné, hogy gyermeke a választott iskolába járhasson. Sokan viszont attól tartanak, hogy a magas osztálylétszám miatt kevesebb figyelem jut majd az elsősökre.

A pedagógusoknak is nagyobb kihívás 32 gyermeket élményszerűen tanítani vagy fegyelmezni. Sokkal kevesebb idő jut így az egyéni igények kezelésére, a lemaradók felzárkóztatására is. A zsúfolt, levegőtlen osztályok egészségügyi szempontból sem megfelelőek az alsósok tanulásához.

Pedig Magyarországon nemzetközi összehasonlításban még mindig viszonylag alacsonyak az osztálylétszámok. Egy 2008-as adat szerint az OECD országokban az alsó tagozaton 16,4 gyerek jut egy tanárra, az EU19 országaiban átlagosan 14,6, Magyarországon pedig csak 10,6.