Ida
5 °C
7 °C

1800 elsősnek keresnek még iskolát

2013.04.10. 16:58 Módosítva: 2013.04.10. 17:02

Az előzetes adatok szerint hétfőn és kedden 87 882 elsőst írattak be állami fenntartású iskolába, közülük 1882 olyan gyerek van, akinek nem jutott hely a körzetes iskolában, mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke. Marekné Pintér Aranka szerint nem lesz olyan gyerek, akinek ne jutna hely.

Az adatok még módosulhatnak, a központhoz ugyanis egyelőre nem érkeztek be a XIII. kerületi és a gödöllői beiratkozások adatai. A számokon az is módosíthat még, hogy voltak szülők, akik gyermeküket több helyre is beíratták, így a számokat még tisztítani kell.

Tavaly összesen 100 195 gyerek iratkozott be első osztályba, ebből 84 101 került önkormányzati iskolába. Az előzetes adatok alapján tehát idén körülbelül 3 ezerrel több gyereket próbáltak ezekbe az intézményekbe bejuttatni. Az emelkedés elsősorban annak köszönhető, hogy a köznevelési törvény szerint mostantól a 6. életévét betöltött iskolaérett gyerekeknek el kell kezdeniük az iskolát.

Marekné Pintér Aranka elmondása szerint helyhiány főként a XI., a XII.,  XVIII. és a XIV. kerületben van, illetve Dunakeszin, Budakeszin, Székesfehervár egyes területein, továbbá Kecskeméten és Baján. A Klebelsberg-körpont már korábban felvette a kapcsolatot az önkormányzatokkal a gyerekek iskolai elhelyezésének megoldására. Mindenhol azt kérik, hogy az osztálylétszámok emelése helyett inkább teremtsék meg a feltételeket újabb osztályok indításához.