no

Akár Daciával is lehet majd taxizni

2013.04.10. 21:02

Az egységes arculat mellett a Fővárosi Közgyűlés 2013. április 9-én elfogadott rendelete szerint nem csak egységes arculata lesz szeptembertől az újonnan forgalomba állított taxiknak, de egységes tarifákat is meghatároz, és persze mostantól szigorítanak azon is, hogy milyen autóval lehet taxizni Budapesten.

A rendelet minimális teljesítmény - 55 kW, azaz 74,8 lóerő -, minimális tengelytávolság - 2550 mm - és minimális csomagtartóméret - 430 l - értékeket ír elő a taxiknak. Ennek egyébként szinte az összes alsó-középkategóriás autó megfelel, ami mégsem, abból a kombiverziót kell majd venni. Az autókba kell légkondícionáló is, így a taxizásra alkalmas középkategóriás autók ára akár 5 millió forint is lehet, de a rendeletnek megfelelő, legolcsóbb modellek nem drágábbak sokkal hárommillió forintnál. A rendeletnek így például nem csak a taxinak jelenleg is szívesen használt Skoda Octavia, de akár egy Dacia Logan is megfelel, pedig azt azért monstanában nem sokan használják taxinak.

Az egységes tarifát 280 forintban állapította meg kilométerenként a Fővárosi Közgyűlés, ezért a taxitársaságok a többletszolgáltatásokban tudnak majd versenyezni, vagyis mondjuk abban, hogy kinek van jobb kocsija.