Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Elítélték a 14 ember halálát okozó sofőrt

2013.04.10. 11:17

Első fokon hét év fogházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Járásbíróság szerdán azt a román kamionsofőrt, aki gondatlanságból tizennégy halálos áldozattal járó tömegszerencsétlenséget okozott 2011. október 30-án az M43-as autópályán. A bíróság a 31 éves aradi férfit mellékbüntetésként hét évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, és öt évre kiutasította Magyarország területéről.

A férfi Németországba szállított 20 tonna faárut. A kamion az M43-as autópálya 17-es kilométere közelében, egy jobbra ívelő kanyarban előbb áttért a belső forgalmi sávba, majd átszakította a középső elválasztó korlátot, és összeütközött egy román mikrobusszal. A busz tizennégy utasa a helyszínen meghalt, egy pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az áldozatok, köztük egy hatéves kislány és egy nyolcéves kisfiú, valamennyien román állampolgárok voltak.

A balesetben a kamionsofőr is megsérült. A megbilincselt férfi a tárgyalásra is mankóval, sántikálva érkezett.

A mikrobusz forgalmi engedélye szerint kilenc utast szállíthatott volna. A járműben gyárilag csak nyolc ülés volt, a többit házilag szerelték be, és a csomagoknak sem volt külön tároló rekesz.
Juhász Zsuzsanna bíró viszont az ítélet indoklásakor azt mondta: a bűncselekmény megítélése szempontjából közömbös, hogy a mikrobuszban a megengedettnél többen utaztak, a balesetet a vádlott figyelmetlensége okozta.

A vádlott korábban elismerte, hogy az indulás előtt rosszul érezte magát, influenzaszerű tünetei miatt gyógyszert szedett, de attól kiütései lettek, ezért orvoshoz fordult. Az Arad megyei kórházban infúziót, majd olyan gyógyszereket kapott, melyeket otthon is szedett.

A bíró azt mondta, hogy bár a vádlott által elkövetett közlekedési szabályszegés nem volt kiemelkedően súlyos, a büntetés kiszabásakor tekintetbe kellett venni a cselekmény fokozott társadalmi veszélyességét és az áldozatok számát. A vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős. A bíróság fenntartotta a vádlott előzetes letartoztatását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!