Agyonverték a rendőrök a kihallgatáson

2013.04.10. 15:02 Módosítva: 2013.04.10. 21:27

A Petőfi Népe szerkesztőségének tudomására jutott, hogy az izsáki rendőrőrsön hallgattak ki a napokban egy román állampolgárságú férfit, akit kisebb lopás elkövetésével gyanúsítottak a rendőrök - számol be a Baon.hu. Információik szerint az őrsön a férfi elhunyt. Aki azonosította holttestét, azt állította, hogy péppé volt verve az arca.

Gál Kristóf, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az alábbi választ adta a Baonnak: „A Kiskőrösi Rendőrkapitányság vezetője 2013. április 9-én két rendőr hivatásos szolgálati viszonyát azonnali hatállyal megszüntette.” Az ügyben az eljárás lefolytatására hatáskörrel és illetékességgel a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség rendelkezik.

A lopással gyanúsított férfihoz az éjszaka során mentőt kellett hívni. Hiába próbálta azonban két mentő személyzete is újjáéleszteni, nem tudták megmenteni az életét. A gyanú szerint a férfit a két rendőr a kihallgatás során brutálisan bántalmazta, összerugdosták fejét, mellkasát, amibe belehalt.

Gyugyi Csilla ügyészségi szóvivő azt tudatta, hogy "a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség kényszervallatás bűntette és halált okozó testi sértés miatt nyomoz az ügyben".

Késő délután Fazekas Géza, az ügyészség szóvivője újságíróknak megerősítette, kényszervallatás és halált okozó testi sértés gyanúja miatt vettek őrizetbe két, időközben leszerelt Bács-Kiskun megyei rendőrt.

Kirugták őket

A hír megjelenése után Papp Károly országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatót tartott, ahol az MTI-nek elmondta, hogy hétfőn a Bács-Kiskun megyei Orgoványon 17:30-kor szolgálatukat teljesítő rendőrök intézkedést kezdeményeztek egy 47 éves férfivel szemben motorosfűrész-lopás gyanúja miatt. Az izsáki rendőrőrsről 20:40-kor tettek jelentést, hogy az intézkedés alá vont személy elhunyt.

Az országos rendőrfőkapitány arra hivatkozva, hogy büntetőeljárás folyik az ügyben, a két időpont között történtekről nem adott tájékoztatást.

Az országos főkapitány elmondta, hogy kedden a két rendőr szolgálati viszonyát az elöljárói megszüntették. Indoklás nélkül felmentették az izsáki rendőrőrs parancsnokát és a kiskőrösi rendőrkapitányság vezetőjét is. Papp Károly vizsgálatot kezdeményezett annak kiderítésére, hogy esetleg más rendőri vezető is felelős lehet-e az ügyben. Papp szerint a rendőri intézkedés során az arányosság, szükségesség és fokozatosság elve nem érvényesült.

Jogállami keretek között működő rendőrség esetében elfogadhatatlan, megengedhetetlen és tűrhetetlen, hogy egy rendőri intézkedés így fejeződjön be - jelentette ki Papp Károly.