West Balkán: kevés az a két év, nyolc hónap?

2013.04.10. 16:21
Az ügyész súlyosbítást, a vádlottak védői pedig részben felmentést, részben enyhítést, részben pedig új elsőfokú eljárást kértek a West Balkán-ügyben, másodfokon.

A Nyugati téri – azóta bezárt – szórakozóhelyen 2011. január 15-én a megengedettnél nyolcszor több, mintegy háromezer fiatal volt egyszerre, amikor egy lépcsőházi tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek. A rendőrség az ügyben több mint száz tanút és tucatnyi szakértőt hallgatott meg. Nyolc gyanúsítottnál vádemelést javasoltak az ügyészségnek, amely végül négy embert, Szalontai Győzőt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézmény bérbeadóját, továbbá Kecskés Tamás és Csanádi József rendezvényszervezőket, és a program biztonságáért felelős Hranek Istvánt vádolta meg az ügyben. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, és az ügyvédek is egyetértettek abban, hogy védeinceik ártatlanok.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly nyáron kihirdetett elsőfokú ítéletében két év, nyolc hónap fogházra ítélte a négy vádlottat. A halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A vád és a védelem egyaránt fellebbezett.

Szerdán az ügyész a büntetések súlyosítását indítványozta. A vádhatóság szerint a három halálos áldozatot követelő eseménynél indokolatlan volt a törvényben rögzített büntetési tételkeret középmértékénél, az öt évnél lényegesen enyhébb büntetést kiszabni.

Az elsőrendű vádlott védője szerint ugyanakkor a jogos társadalmi elvárások nagy nyomást gyakoroltak a rendőrségre, amely szerinte felületes nyomozást folytatott. Olyan szakértő is eljárt az ügyben, aki a Belügyminisztérium irányítása alá tartozott, illetve olyan is, aki büntetőügyben most először lépett fel szakértőként – tette hozzá.

Több védő kifogásolta azt is, hogy a hatóságok nem jártak utána a tragédiát okozó pánik közvetlen előzményének, ami tucatnyi tanú szerint az lehetett, hogy a tömegben elterjedt: késelés történt. Mások szerint padokkal tolták meg a tolongó fiatalokat. A védők felvetették, hogy a szórakozóhelyen a hatóságok tudomásával évek óta zavartalanul tartottak hasonló méretű, több ezres rendezvényeket.

A büntetőper várhatóan pénteken folytatódik, amikor sor kerülhet a másodfokú döntés kihirdetésére.