Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

West Balkán: kevés az a két év, nyolc hónap?

2013.04.10. 16:21
Az ügyész súlyosbítást, a vádlottak védői pedig részben felmentést, részben enyhítést, részben pedig új elsőfokú eljárást kértek a West Balkán-ügyben, másodfokon.

A Nyugati téri – azóta bezárt – szórakozóhelyen 2011. január 15-én a megengedettnél nyolcszor több, mintegy háromezer fiatal volt egyszerre, amikor egy lépcsőházi tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek. A rendőrség az ügyben több mint száz tanút és tucatnyi szakértőt hallgatott meg. Nyolc gyanúsítottnál vádemelést javasoltak az ügyészségnek, amely végül négy embert, Szalontai Győzőt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézmény bérbeadóját, továbbá Kecskés Tamás és Csanádi József rendezvényszervezőket, és a program biztonságáért felelős Hranek Istvánt vádolta meg az ügyben. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, és az ügyvédek is egyetértettek abban, hogy védeinceik ártatlanok.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly nyáron kihirdetett elsőfokú ítéletében két év, nyolc hónap fogházra ítélte a négy vádlottat. A halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A vád és a védelem egyaránt fellebbezett.

Szerdán az ügyész a büntetések súlyosítását indítványozta. A vádhatóság szerint a három halálos áldozatot követelő eseménynél indokolatlan volt a törvényben rögzített büntetési tételkeret középmértékénél, az öt évnél lényegesen enyhébb büntetést kiszabni.

Az elsőrendű vádlott védője szerint ugyanakkor a jogos társadalmi elvárások nagy nyomást gyakoroltak a rendőrségre, amely szerinte felületes nyomozást folytatott. Olyan szakértő is eljárt az ügyben, aki a Belügyminisztérium irányítása alá tartozott, illetve olyan is, aki büntetőügyben most először lépett fel szakértőként – tette hozzá.

Több védő kifogásolta azt is, hogy a hatóságok nem jártak utána a tragédiát okozó pánik közvetlen előzményének, ami tucatnyi tanú szerint az lehetett, hogy a tömegben elterjedt: késelés történt. Mások szerint padokkal tolták meg a tolongó fiatalokat. A védők felvetették, hogy a szórakozóhelyen a hatóságok tudomásával évek óta zavartalanul tartottak hasonló méretű, több ezres rendezvényeket.

A büntetőper várhatóan pénteken folytatódik, amikor sor kerülhet a másodfokú döntés kihirdetésére.