László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

97 ezer elsős az állami iskolákban

2013.04.11. 14:22 Módosítva: 2013.04.11. 14:24
27 fős osztálylétszámokkal számolva 4128 osztályt terveztek a tankerületek. A legtöbb elsős Budapesten jelentkezett.

A 2013-2014-es tanévre 96 881 gyermeket írattak be első osztályba az állami fenntartású intézményekben az április 8-9-i beiratkozási napokon - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) az MTI-vel.

Az előző tanévben országosan 100 195 tanuló kezdte meg általános iskolai tanulmányait (a nem állami iskolákat is beleszámítva), ebből 84 101 az azóta államivá vált intézményekben. A központ közleménye szerint tavaly 3861 első osztály indult, az idén - 27 fős osztálylétszámokkal számolva - 4128 osztályt terveztek a tankerületek, és még a beiratkozottak 2 százalékáról (1978 fő), az adott körzetben lakó gyermekek elhelyezéséről kell gondoskodni. Többségük, 1137 leendő elsős Budapesten jelentkezett. A főváros mellett a legtöbb további férőhelyet Pest megyében (459) kell biztosítani.

Az elsődleges cél, hogy a kötelezően felveendő körzetes gyerekeket minden iskola a szükséges számú osztály indításával helyezze el, ha az intézmény adottságai ezt lehetővé teszik. Ha nincs elég hely az iskolában, az önkormányzatok segítségével találnak megoldást. Az osztálylétszám emelése csak legvégső esetben engedélyezhető (például olyan vidéki iskolában, ahol egy osztály indul csak, és a törvényileg engedélyezett 27 helyett több elsős lenne, vagy ahol nem tudnak több osztályt indítani), ha az erről szóló törvénymódosító javaslatot elfogadja a parlament.

A megnövekedett gyerekszámhoz szükséges pedagógusok számát a májusi tantárgyfelosztás elkészítése után lehet meghatározni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!