Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Diplomáciai botrány a rendőrségen agyonvert férfi ügye

2013.04.11. 14:11
Évente nagyjából ezerszer követnek el különféle bűncselekményeket a rendőrök, de ezen a héten különösen brutális eset történt: Izsákon a rendőrségi kihallgatás során elhunyt egy férfi. A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség kényszervallatás bűntette és halált okozó testi sértés miatt indított nyomozást, előzetes letartóztatásba helyezték a rendőröket, a bukaresti külügyminiszter csütörtökön azonnali tájékoztatást kért.

Az Izsákon kihallgatást végző két rendőr szolgálati viszonyát megszüntették, felmentették az izsáki rendőrőrs parancsnokát és a kiskőrösi rendőrkapitányság vezetőjét is. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány vizsgálatot kezdeményezett, hogy kiderítése, esetleg más rendőri vezető is felelős lehet-e az ügyben.

Az esetből még diplomáciai konfliktus is lehet, ugyanis a bukaresti külügyminiszter csütörtökön azonnali tájékoztatást kért az ügyben, mivel az elhunyt férfi – bár a helyszíni riportok alapján úgy tudjuk, hosszú ideje él Magyarországon, de – román állampolgár. A budapesti román nagykövetség, valamint a szegedi és gyulai román külképviseletek készek konzuli támogatást adni az áldozat családjának a holttest hazaszállításához. A román külügyminisztérium mély együttérzését fejezte ki csütörtöki közleményében a gyászoló családnak.

Évente négy kényszervallatás

Előzetesben a halálos vallatás gyanúsítottjai

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte csütörtökön a Kecskeméti Járásbíróság azt a két volt rendőrt, akik a gyanú szerint halálra vertek egy férfit az izsáki rendőrőrsön. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője azt mondta: a bíróság úgy ítélte meg, hogy a két férfi megalapozottan gyanúsítható kényszervallatás, valamint halált okozó testi sértés elkövetésével.

2011-ben huszonhat rendőr követett el hivatalos eljárásban bántalmazást, ebben az évben kényszervallatás az adatok szerint nem volt. 2009-ben és 2010-ben négyen-négyen követték el ezt a bűncselekményt a Legfőbb Ügyészség tanulmánya szerint. Tavaly jelent meg a Bűnelkövető rendőrök és az általuk elkövetett bűncselekmények című elemzés, amelyben a rendőri kriminalitást speciális bűnözési formának nevezik.

A kényszervallatás azt jelenti, hogy a vallomás felvételére jogosult hivatalos személy a vallomás megtétele vagy annak elmaradása érdekében fenyegetést vagy más erőszakos módszert alkalmaz. Ebben az esetben a Büntető Törvénykönyv 222. §-ba ütköző kényszervallatás bűncselekményét követi el.

Nem csoda, hogy az országos rendőrfőkapitány azonnal reagált, a Legfőbb Ügyészség tanulmánya szerint „a hivatali apparátusba vetett bizalom nem kis mértékben függ attól, hogy a hivatalos személyek hogyan bánnak a lakosság hozzájuk forduló vagy eléjük kerülő tagjaival. Az udvarias, segítőkész magatartás növeli a bizalmat, de a durva, megalázó, az emberi önérzetet sértő bánásmód nagy fokban alkalmas az államapparátusba vetett bizalom megingatására, gyengítésére”.

A tanulmány szerint 2011-ben a rendőrök összesen 1149 bűncselekményt követtek el, legtöbbször BAZ, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. Ugyanakkor, a 2011-ben rendőrök által elkövetett 1149 bűncselekmény mindössze 0,26%-a volt a 2011-ben regisztrált összes bűncselekménynek.

Hasbarúgta, arcul csapta, bordáját törte

Évente pár ilyen eset történik, rendőri bántalmazást követő halálesetet az utóbbi években nem regisztráltak. 2011-ben elhunyt ugyan egy kemecsei férfi rendőri előállítás közben, de később a vizsgálat kimutatta, hogy a férfi természetes halált halt.

Tavaly nyáron rendőrök brutálisan megvertek egy arab sakkozót Szegeden, áprilisban a Győri Ítélőtábla ítélt el egy rendőrt, aki öt éve minden előzmény nélkül hasbarúgott egy hátrakötözött kezű rablót, majd a másik gyanúsított felsőtestére a kapitányságon több ütést mért. Tíz hónap börtönbüntetést és 280 forint pénzbírságot kapott

Nála jóval enyhébb büntetéssel, három éves felfüggesztéssel úszta meg az a gyöngyösi rendőr, aki 2009 novemberében úgy megvert egy intézkedés alkalmával egy férfit, hogy eltört négy bordája. Egy nagykanizsai rendőr szintén csak felfüggesztett kapott (a bíróság 1 év 4 hónap börtönbüntetést szabott ki, két év próbaidőre felfüggesztve), miután az ittasan és jogosítvány nélkül autót vezető sértett a rendőri felszólítás ellenére nem állt meg, menekülni próbált kocsijával, és amikor utolérték, a rendőr ököllel arcul csapta a földre tepert férfit, a fejét a talajhoz vágta, ettől több helyen eltört az arccsontja, az állcsontja, illetve berepedt az egyik dobhártyája is.