no

Lasszóval kell fogni lakókat az ócsai telepre

2013.04.11. 21:30
A kormány tartalékkeretet hoz létre az ócsai Szociális Családiház-építési Programra jelentkezőkből, és kitolja a pályázati határidőket - az erről szóló rendelet a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

Mint az Index több cikkében is megírta, a piaci ár sokszorosáért a semmi közepén felépített szociális lakópark nem csak pazarló, de alkalmas jelentkező is alig akadt a devizahitelesek megsegítésére kitalált programra. Február végén még csak egy kis vegyesbolt volt az új lakások közelében, az első zöldséges 4 kilométerre, az első kis ABC 5 kilométerre van. Az első buszmegálló Ócsa központja felé 3,7 kilométerre van az épülő házaktól, a vasútállomás 5,4 kilométerre.

Az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogaira kiírt pályázaton március végéig mindössze húsz család nyert. A lakópark 80 családi házának bérlésére 588 pályázat érkezett, többségük azonban nem felelt meg a kormányrendeletben meghatározott feltételeknek.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent új rendelet szerint a szociális lakópark lakásainak bérletére május 10-ig, a tartalékkeretbe december 31-ig lehet jelentkezni. Az eredeti - akkor még egységes - pályázati határidő február 15. volt. A bírálóbizottság június 15-ig tesz javaslatot a bérlőkre, utána szükség szerint ül össze. Az eredeti javaslattételi időpont március 20. volt. Döntés pedig június 21-én lesz, azt követően pedig - akár a javaslattétel - szükség szerintivé válik a döntés is.

Továbbra is 80 pályázatot kell kiválasztani az első fordulóban, de nincs már meghatározva az, hogy ebből mennyi legyen 4 vagy 5, illetve 6 fős család.

A rendelet egységesíti az elveszített lakás megszerzéskori értékét. Eddig nem pályázhatott az ócsai lakásokra az, akinek a jelzálogszerződés megkötésekor az elveszített lakása többet ért 25 millió forintnál Budapesten és a megyei jogú városokban. Másutt 20 millió forint volt az értékhatár. Ez mostantól egységesen 25 millió forint lesz.

Az 50 négyzetméteres, négytagú családoknak szánt otthonok bérleti díja az első évben havi 16 800, a 60 négyzetméteres, öttagú családoknak készült házaké 19 500, míg a legnagyobb, 70 négyzetméteres, hattagú családoknak szánt ingatlanoké 21 100 forint lesz.