Lázár az emberi méltóságáért perel

2013.04.11. 16:21
Lázár János a tavalyi balesetéről szóló cikk hozzászólásai miatt pereskedésbe kezdett. Ha a bíróság neki ad igazat, az egymillió forintos kártérítést a halálos balesetben elhunyt családanya gyermekeinek ajánlja fel. Az államtitkár arról nem beszélt, hogy kártérítési perrel párhuzamosan miként indult büntető eljárás is a kommentelők ellen. Hét hozzászólót már gyanúsítottként hallgattak ki a hatóságok, de Lázár állítja, ő nem jelentett fel senkit.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön Hódmezővásárhelyen újságíróknak elmondta, "emberi méltóságának megvédése érdekében" fordult bírósághoz - tudósított az MTI. Lázár a tavaly októberi balesetével foglalkozó cikkhez érkező hozzászólások miatt indított polgári peres eljárást a delmagyar.hu hírportál és kiadója ellen.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a rendőrség az M5-ös autópályán történt halálos áldozattal is járó balesetről szóló Délmagyar-cikkhez érkezett egyik komment miatt a napokban ki is hallgatott egy Csongrád megyei férfit gyanúsítottként. Az Indexnél jelentkezett a gyanúsított fia, aki megerősítette az információt.

Lázár elmondása szerint feljelentésének célja az volt, hogy kiderüljön, "egy közéleti szereplőnek joga van-e az emberi méltósághoz", mivel "a politikus is ember". Az államtitkár arról beszélt, minden közéleti szereplőt megillet az emberi méltóság, attól függetlenül, melyik politikai párthoz tartozik, helyi vagy országos szinten végzi tevékenységét.

A politikusokat lehet, sőt kell is kritizálni, ám szerinte az, hogy hozzászólók a halálát kívánták, nem abba a kategóriába tartozik, melyet el kellene viselnie. Lázár egymillió forintot szeretne kapni az őt ért nem vagyoni kárért.

Az államtitkár közölte továbbá, amennyiben a bíróság neki ad igazat, a kártérítést annak a családnak kell megkapnia, amelyben az a családanya halt meg, aki a baleset részese volt, ezért a pénzt az ő gyermekeinek ajánlja föl.

Az azonban nem világos, hogy a komment miatt kihallgatott Csongrád megyei férfi és hat másik gyanúsítottá vált hozzászóló ellen hogyan indult büntető eljárás. A cink.hu szerint a Csongrád Megyei Főügyészség főügyész-helyettese ugyanis állítja, hogy Lázár János ismeretlen tettes elleni feljelentése alapján kezdtek nyomozni az ügyben, Lázár viszont azt állítja: a "kommentelők közül senkit nem jelentett fel".

Az újságcikkek alá fűzött felhasználói kommentek megítélése nem egységes a magyar bírósági joggyakorlatban. Egy Strasbourgban megtámadott kúriai ítélet szerint a kommentekkel elkövetett személyiségi jogsértésekért az internetes kiadvány kiadója ugyanúgy felel, mintha saját tartalom volna, közben első fokon továbbra is születnek olyan ítéletek, hogy a jogsértő kommentekért a kiadó csak akkor felel, ha kérelemre nem távolítja el. Büntetőjogi vonatkozásban a kommenttel elkövetet esetleges rágalmazásért, becsületsértésért a kommentet író személy felel, feltéve, ha a kilétét sikerül a feljelentőnek, vagy a nyomozó hatóságnak megállapítani.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport