Árpád
-2 °C
4 °C

Lázár az emberi méltóságáért perel

2013.04.11. 16:21
Lázár János a tavalyi balesetéről szóló cikk hozzászólásai miatt pereskedésbe kezdett. Ha a bíróság neki ad igazat, az egymillió forintos kártérítést a halálos balesetben elhunyt családanya gyermekeinek ajánlja fel. Az államtitkár arról nem beszélt, hogy kártérítési perrel párhuzamosan miként indult büntető eljárás is a kommentelők ellen. Hét hozzászólót már gyanúsítottként hallgattak ki a hatóságok, de Lázár állítja, ő nem jelentett fel senkit.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön Hódmezővásárhelyen újságíróknak elmondta, "emberi méltóságának megvédése érdekében" fordult bírósághoz - tudósított az MTI. Lázár a tavaly októberi balesetével foglalkozó cikkhez érkező hozzászólások miatt indított polgári peres eljárást a delmagyar.hu hírportál és kiadója ellen.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a rendőrség az M5-ös autópályán történt halálos áldozattal is járó balesetről szóló Délmagyar-cikkhez érkezett egyik komment miatt a napokban ki is hallgatott egy Csongrád megyei férfit gyanúsítottként. Az Indexnél jelentkezett a gyanúsított fia, aki megerősítette az információt.

Lázár elmondása szerint feljelentésének célja az volt, hogy kiderüljön, "egy közéleti szereplőnek joga van-e az emberi méltósághoz", mivel "a politikus is ember". Az államtitkár arról beszélt, minden közéleti szereplőt megillet az emberi méltóság, attól függetlenül, melyik politikai párthoz tartozik, helyi vagy országos szinten végzi tevékenységét.

A politikusokat lehet, sőt kell is kritizálni, ám szerinte az, hogy hozzászólók a halálát kívánták, nem abba a kategóriába tartozik, melyet el kellene viselnie. Lázár egymillió forintot szeretne kapni az őt ért nem vagyoni kárért.

Az államtitkár közölte továbbá, amennyiben a bíróság neki ad igazat, a kártérítést annak a családnak kell megkapnia, amelyben az a családanya halt meg, aki a baleset részese volt, ezért a pénzt az ő gyermekeinek ajánlja föl.

Az azonban nem világos, hogy a komment miatt kihallgatott Csongrád megyei férfi és hat másik gyanúsítottá vált hozzászóló ellen hogyan indult büntető eljárás. A cink.hu szerint a Csongrád Megyei Főügyészség főügyész-helyettese ugyanis állítja, hogy Lázár János ismeretlen tettes elleni feljelentése alapján kezdtek nyomozni az ügyben, Lázár viszont azt állítja: a "kommentelők közül senkit nem jelentett fel".

Az újságcikkek alá fűzött felhasználói kommentek megítélése nem egységes a magyar bírósági joggyakorlatban. Egy Strasbourgban megtámadott kúriai ítélet szerint a kommentekkel elkövetett személyiségi jogsértésekért az internetes kiadvány kiadója ugyanúgy felel, mintha saját tartalom volna, közben első fokon továbbra is születnek olyan ítéletek, hogy a jogsértő kommentekért a kiadó csak akkor felel, ha kérelemre nem távolítja el. Büntetőjogi vonatkozásban a kommenttel elkövetet esetleges rágalmazásért, becsületsértésért a kommentet író személy felel, feltéve, ha a kilétét sikerül a feljelentőnek, vagy a nyomozó hatóságnak megállapítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?