Meggyógyult a mérgezett hód

2013.04.11. 17:11

Szabadon engedték Hortenziát, a mérgezett hódot – adta hírül a Fővárosi Állat- és Növénykert. Hortenziát legyengült állapotban fogták be a Őrségi Nemzeti Park szakemberei, akiket egy magánszemély riasztott. Innen került a budapesti állatkert természetvédelmi mentőhelyére, ahol két hét alatt felépült.

Hortenzia valószínűleg megmérgeződött, bár a szakemberek nem gondolják, hogy szándékos mérgezés történt volna. Lehet például, hogy csávázott (növényvédelmi okból vegyszeresen kezelt) vetőmagot evett valahol, vagy talajfertőtlenítő szer is okozhatta a mérgezést.

Hortenzia már két héttel ezelőtt meggyógyult, de a kedvezőtlen időjárás miatt csak most engedték szabadon a Rába Sárvár közelében található, ártéri erdőkkel övezett szakaszán. Kiengedésekor a szakemberek azonosító chippel látták el, majd percekig pózolt a fotósoknak, mielőtt belevetette magát a vízbe.

Az eurázsiai hód (Castor fiber) Magyarországon őshonos volt, a XIX. század közepére azonban teljesen eltűnt hazánk területéről. Az 1990-es évektől több visszatelepítést hajtottak végre a természetvédelmi szakemberek, így mára nagyjából félezer hód él Magyarországon. A hód védett állat, természetvédelmi eszmei értéke 50.000 forint.

A Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei évente több mint ezer emberi segítségre szoruló állatot, nagyrészt vadon élő védett fajok egyedeit mentik meg. Az állatmentő tevékenység támogatására hozta létra az Állatkert a Magyar Madármentők Alapítványt.