Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Meggyógyult a mérgezett hód

2013.04.11. 17:11

Szabadon engedték Hortenziát, a mérgezett hódot – adta hírül a Fővárosi Állat- és Növénykert. Hortenziát legyengült állapotban fogták be a Őrségi Nemzeti Park szakemberei, akiket egy magánszemély riasztott. Innen került a budapesti állatkert természetvédelmi mentőhelyére, ahol két hét alatt felépült.

Hortenzia valószínűleg megmérgeződött, bár a szakemberek nem gondolják, hogy szándékos mérgezés történt volna. Lehet például, hogy csávázott (növényvédelmi okból vegyszeresen kezelt) vetőmagot evett valahol, vagy talajfertőtlenítő szer is okozhatta a mérgezést.

Hortenzia már két héttel ezelőtt meggyógyult, de a kedvezőtlen időjárás miatt csak most engedték szabadon a Rába Sárvár közelében található, ártéri erdőkkel övezett szakaszán. Kiengedésekor a szakemberek azonosító chippel látták el, majd percekig pózolt a fotósoknak, mielőtt belevetette magát a vízbe.

Az eurázsiai hód (Castor fiber) Magyarországon őshonos volt, a XIX. század közepére azonban teljesen eltűnt hazánk területéről. Az 1990-es évektől több visszatelepítést hajtottak végre a természetvédelmi szakemberek, így mára nagyjából félezer hód él Magyarországon. A hód védett állat, természetvédelmi eszmei értéke 50.000 forint.

A Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei évente több mint ezer emberi segítségre szoruló állatot, nagyrészt vadon élő védett fajok egyedeit mentik meg. Az állatmentő tevékenység támogatására hozta létra az Állatkert a Magyar Madármentők Alapítványt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?