Szilvia
5 °C
16 °C

Nyergében él a nemzet

2013.04.11. 11:02 Módosítva: 2013-04-11 16:44:22
Az erdei utakat használó lovasok a gyalogos turistákkal szembeni hátrányos megkülönböztetése komoly anyagi és erkölcsi károkat okoz a lovasoknak és a lótartóknak – véli két fideszes parlamenti képviselő, akik törvénymódosítással orvosolnák a tarthatatlan helyzetet. A politikusok nincsenek egyedül a szenvedélyükkel, Kövér László és Lezsák Sándor vezetésével lovas klub is alakult az Országgyűlésben.

„Lovas nemzet vagyunk, ennek ellenére gúzsba kötnek bennünket saját jogszabályaink” – fakadt ki az Indexnek Potápi Árpád fideszes parlamenti képviselő. A politikus arra utalt, hogy a különböző lovas sportokat jelentősen megnehezítik a jelenlegi törvények.

Potápi az ugyancsak fideszes Horváth Lászlóval közösen ezért hétfőn módosító javaslatot nyújtott be az erdőtörvényhez (pdf). A mindössze ötoldalas tervezet lehetővé tenné, hogy az erdőkben ne csak gyalogolni, hanem sportolás vagy kirándulás céljából lovagolni is lehessen. Az erdőtörvény jelenleg ezt nem teszi lehetővé, lovagolni csak az erre a célra kijelölt erdei utakon szabad.

Hátrányos megkülönböztetés

„Az erdei utakat használó lovasok megkülönböztetése a gyalogos turistáktól indokolatlan” – olvasható a tervezet indoklásában. Ez a képviselők szerint komoly anyagi és erkölcsi károkat okoz a lovasoknak és a lótartóknak. A fideszes politikusok azt is felsorolják, hogy milyen típusú lovasok használnák az erdőt, és nekik milyen igényeik vannak.

A hobbilovasokról például azt írják, hogy hétköznap kora reggel és délután, valamint hétvégén kikapcsolódni lovagolnak az erdőbe, saját vagy bérelt lóval. Általában 2-5 fős csoportban lovagolnak, 5-15 kilométert. Nekik – Potápiék szerint – arra lenne szükségük, hogy az istálló közelében lévő utakat minél jobban be tudják járni, az ugyanis nem jelent igazi kikapcsolódást, ha minden nap ugyanazon az úton lovagol az ember.

A sportolók (díjugratók, díjlovasok, fogathajtók) edzések miatt veszik igénybe az erdőket. A különböző edzésekhez azonban különböző talajú útvonalakra van szükség. A javaslat benyújtói szerint főként a távlovasoknak vannak speciális igényei, akik egy edzés alkalmával 20-50 kilométert tesznek meg. Nekik az istálló 30-40 kilométeres körzetében szinte minden útra szükségük van.

A harmadik csoportot a lovas turisták alkotják, akiknek változatos útvonalhálózatra van szükségük, mivel sokszor nem térnek vissza a kiindulópontra, hanem egy hosszabb útvonalat járnak be. A tervezet szerint mindhárom csoport jelentős bevételekkel gazdagítja a magyar költségvetést, a lovakat ugyanis meg kell vásárolni, a lótartás pedig számos munkahelyet teremt.

A távlovas fideszes

A beterjesztők kitérnek arra is, hogy a lovak nem károsítják a természetet, a gyalogosoktól eltérően csak ritkán okoznak a  problémát. A paták pedig megközelítőleg sem jelentenek akkora veszélyt a talajra, mint a járművek kerekei – írja a két fideszes politikus.

Potápi az Indexnek azt mondta, személyes okokból adta a nevét a javaslathoz, hobbiszinten űzi a távlovaglást, ráadásul sportoló távlovasokat is ismer. A politikust lovas ismerősei győzték meg arról, hogy módosítani kell a jelenlegi szabályokon.

Szerinte a távlovas versenyek szervezése komoly nehézségekkel jár, többek között engedélyeket kell kérni a földek, erdők tulajdonosaitól, illetve a különböző hatóságoktól. Az edzések pedig félhivatalos formában zajlanak. Mint mondta, a javaslat elfogadásával megváltozna a helyzet.

Parlamenti lovas klub

Nem Potápi az egyetlen parlamenti képviselő, aki kötődik a lovagláshoz. Az Országgyűlésben 2010 decemberében alakult meg a Gróf Széchenyi István Parlamenti Lovasklub. Akkor egyből 44 országgyűlési képviselő csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük kormánypárti és ellenzéki politikusok. A klub tiszteletbeli elnöke Kövér László házelnök, ügyvezetője Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke. A szakmai vezetője pedig a fogathajtóként ismertté vált Lázár Vilmos, a CBA üzlethálózat egyik tulajdonosa.

Gróf Széchenyi István Parlamenti Lovasklub
Gróf Széchenyi István Parlamenti Lovasklub
Fotó: lezsaksandor.hu

Lezsák honlapján több fotó is látható az alakuló ülésről, ezeken csak néhány ismertebb politikus bukkan fel, mint például Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára. Semjén Zsolt kormányfő-helyettes viszont nem szerepel rajtuk, annak ellenére, hogy a KDNP elnöke március 15-én egy ünnepi rendezvény részeként lóháton vonult be az erdélyi Kézdivásárhelyre.

Az egyik résztvevő szerint a klub tagjai különböző lovas eseményekről tájékoztatják egymást, illetve a témával foglalkozó jogszabályok is megtárgyalják. A tagok között pedig olyan képviselők találhatók, akik szeretnek lovagolni illetve lovat is tartanak. Lezsák erről az oldalán annyit írt: „a Klub lehetőséget ad a lovaglás, a lóval való együttlét és kikapcsolódás örömeire, a lovas közéletben való aktívabb részvételre, illetve a közös gondolkodásra a magyar lovaskultúra ügyének felemelésére”.

Életünk részévé teszik a lovat

Az MTI archívuma szerint az elmúlt években több kormánypárti politikus is szóba hozta a lovaglást, főként akkor, amikor a nemzeti lovas programról beszéltek. Kövér László, az Országgyűlés elnöke például 2010 októberében a lovas programról tartott parlamenti nyílt napon azt mondta: Magyarország ismét lovas nemzetté válhat, megvannak ehhez az adottságok és lehetőségek is. Hozzátette: helyre kell állítani azokat a feltételeket, amelyek ismét a magyar ember életének részévé teszik a lovat minden területen.

A program kidolgozásával a kormány 2011 őszén miniszterelnöki megbízottként Horváth Lászlót kérte fel, aki Potápival közösen jegyzi az erdőtörvény módosítását is. A kormány szerint azért fontos a lovaságazat fejlesztése, mert hozzájárul a vidékfejlesztéshez, növeli a turisztikai vonzerőt, javítja az országképet, és új munkahelyek teremt.

A program elfogadása után, tavaly novemberben Horváth közölte: komoly eredményeket értek el. A lovas kultúra oktatását sikerült a köznevelés részévé tenni, a lovasoktatás iránt közel 200 iskola érdeklődik. Horváth azt is kiemelte, hogy elkészült az „állami lovas ágazati vagyonleltár”, és készül a vagyonkataszter is. Így számba lehet venni az állam tulajdonában lévő lovakat, eszközöket, intézményeket. A tervek szerint idén májusra tízezer kilométernyi lovastúra-útvonalat jelölnek ki. A politikus úgy tudja, hogy a program megvalósítására 5-10 milliárd forint állhat rendelkezésre.

Lezsák Sándor, aki a program egyik kezdeményezője, tavaly novemberben azt nyilatkozta: a program eredményei már körvonalazódnak, "lovas reneszánsz" van születőben Magyarországon.

Azonosítják a lovakat

A „lófélék egyedeinek azonosításáról” címmel jelent egy kormányrendelet kedden a Magyar Közlönyben. Az Orbán Viktor kormányfő által aláírt jogszabály a lófélék – ló, szamár, öszvér – egyedi azonosításával, nyilvántartásával és nyomon követésével foglalkozik. A rendelet az uniós előírásoknak megfelelően lehetővé teszi, hogy az eddig alkalmazott alternatív jelölési módok mellett – bélyegzés, sütés – elektronikusan, vagyis chippel is azonosíthassák a lóféléket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?