A rendőrök feljelentették az agyonvert férfit

2013.04.12. 16:55 Módosítva: 2013.04.12. 19:41
Az illetékes ügyészség elutasította a feljelentést, mivel a halál a büntetőeljárás akadályának minősül. A feljelentett férfit a két rendőr korábban már agyonverte a gyanú szerint.

Hivatalos személy elleni erőszak miatt a rendőrség feljelentette azt a férfit, akit a gyanú szerint rendőrök vertek agyon kihallgatásakor, írja Nol.hu. Ahogy arról beszámoltunk, az izsáki rendőrőrsön hallgattak ki a napokban egy román állampolgárságú férfit, akit kisebb lopás elkövetésével gyanúsítottak a rendőrök.

Bara Józsefhez az éjszaka során mentőt kellett hívni. Hiába próbálta azonban két mentő személyzete is újjáéleszteni, nem tudták megmenteni az életét. A gyanú szerint a férfit a két rendőr a kihallgatás során brutálisan bántalmazta, összerugdosták fejét, mellkasát, amibe belehalt.

"Megvártam a boncolás végét, és bementem a bátyámhoz. Úgy nézett ki, hogy nem lehet azt elmondani szavakkal. Szét volt szaggatva a mellkasa, a hasa aljáig tiszta kék-zöld foltok voltak rajta. A homlokán is egy hatalmas vörös foltot láttam" – nyilatkozta Bara József testvére, Csaba Sándor.

Jogi nonszensz

A feljelentést az ügyben eljáró Bács-Kiskun Megyei Nyomozó Ügyészség elutasította, tudta meg az MTI. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nem kommentálta az esetet.

Jogilag megalapozatlannak nevezte a feljelentést a Helsinki bizottság ügyvédje. Fazekas Tamás elmondta, hogy a halál a büntetőeljárást megszüntető ok, és így eljárást sem indíthatnak.

Az ügyvéd a meglepő feljelentést két módon tudta magyarázni. Elképzelhetőnek tartotta, hogy a rendőrség a kínos eset miatt egyre erősebb verziókkal kénytelen előállni: kezdetben arról volt szó, hogy a később elhalálozott férfi leesett a székről, így szerezte sérüléseit. Aztán, hogy az ellenállás megtörésére alkalmaztak erőszakot. Most pedig már hivatalos személy elleni erőszakról van szó.

De lehet, hogy még az erőszakos kihallgatás előtt került a jegyzőkönyvbe, hogy a férfi a rendőrökre támadt. A rendőrség az ilyesmit pedig automatikusan továbbitja az ügyészségnek.

Szakszerűen jártak el, állítják

Az Izsákon kihallgatást végző két rendőr szolgálati viszonyát megszüntették, felmentették az izsáki rendőrőrs parancsnokát és a kiskőrösi rendőrkapitányság vezetőjét is. A két volt rendőrt, a harmincéves B. Csongort, és a huszonhat éves B. Viktort harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték. A határozatot mindkét járőr védője megfellebbezte, álláspontjuk szerint a két férfi az intézkedés során szakszerűen járt el, csupán a terhelt ellenállását akarták megtörni.
Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője azt mondta: a bíróság úgy ítélte meg, hogy a két férfi megalapozottan gyanúsítható kényszervallatás, valamint halált okozó testi sértés elkövetésével.

A bukaresti külügyminiszter csütörtökön azonnali tájékoztatást kért az ügyben, mivel az elhunyt férfi – bár a helyszíni riportok alapján úgy tudjuk, hosszú ideje él Magyarországon, de – román állampolgár.