Judit
2 °C
7 °C

A rendőrök feljelentették az agyonvert férfit

2013.04.12. 16:55 Módosítva: 2013-04-12 19:41:05
Az illetékes ügyészség elutasította a feljelentést, mivel a halál a büntetőeljárás akadályának minősül. A feljelentett férfit a két rendőr korábban már agyonverte a gyanú szerint.

Hivatalos személy elleni erőszak miatt a rendőrség feljelentette azt a férfit, akit a gyanú szerint rendőrök vertek agyon kihallgatásakor, írja Nol.hu. Ahogy arról beszámoltunk, az izsáki rendőrőrsön hallgattak ki a napokban egy román állampolgárságú férfit, akit kisebb lopás elkövetésével gyanúsítottak a rendőrök.

Bara Józsefhez az éjszaka során mentőt kellett hívni. Hiába próbálta azonban két mentő személyzete is újjáéleszteni, nem tudták megmenteni az életét. A gyanú szerint a férfit a két rendőr a kihallgatás során brutálisan bántalmazta, összerugdosták fejét, mellkasát, amibe belehalt.

"Megvártam a boncolás végét, és bementem a bátyámhoz. Úgy nézett ki, hogy nem lehet azt elmondani szavakkal. Szét volt szaggatva a mellkasa, a hasa aljáig tiszta kék-zöld foltok voltak rajta. A homlokán is egy hatalmas vörös foltot láttam" – nyilatkozta Bara József testvére, Csaba Sándor.

Jogi nonszensz

A feljelentést az ügyben eljáró Bács-Kiskun Megyei Nyomozó Ügyészség elutasította, tudta meg az MTI. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nem kommentálta az esetet.

Jogilag megalapozatlannak nevezte a feljelentést a Helsinki bizottság ügyvédje. Fazekas Tamás elmondta, hogy a halál a büntetőeljárást megszüntető ok, és így eljárást sem indíthatnak.

Az ügyvéd a meglepő feljelentést két módon tudta magyarázni. Elképzelhetőnek tartotta, hogy a rendőrség a kínos eset miatt egyre erősebb verziókkal kénytelen előállni: kezdetben arról volt szó, hogy a később elhalálozott férfi leesett a székről, így szerezte sérüléseit. Aztán, hogy az ellenállás megtörésére alkalmaztak erőszakot. Most pedig már hivatalos személy elleni erőszakról van szó.

De lehet, hogy még az erőszakos kihallgatás előtt került a jegyzőkönyvbe, hogy a férfi a rendőrökre támadt. A rendőrség az ilyesmit pedig automatikusan továbbitja az ügyészségnek.

Szakszerűen jártak el, állítják

Az Izsákon kihallgatást végző két rendőr szolgálati viszonyát megszüntették, felmentették az izsáki rendőrőrs parancsnokát és a kiskőrösi rendőrkapitányság vezetőjét is. A két volt rendőrt, a harmincéves B. Csongort, és a huszonhat éves B. Viktort harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték. A határozatot mindkét járőr védője megfellebbezte, álláspontjuk szerint a két férfi az intézkedés során szakszerűen járt el, csupán a terhelt ellenállását akarták megtörni.
Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője azt mondta: a bíróság úgy ítélte meg, hogy a két férfi megalapozottan gyanúsítható kényszervallatás, valamint halált okozó testi sértés elkövetésével.

A bukaresti külügyminiszter csütörtökön azonnali tájékoztatást kért az ügyben, mivel az elhunyt férfi – bár a helyszíni riportok alapján úgy tudjuk, hosszú ideje él Magyarországon, de – román állampolgár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?