Barroso: Eljárás indul Magyarország ellen

2013.04.12. 16:43

Újabb levelet írt José Manuel Barroso Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben megerősíti az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos aggályait – tudatta pénteken az Európai Bizottság sajtószolgálata. Barroso a levelében azt írja, hogy amint a Bizottság még zajló vizsgálata lezárul, meg kell tenniük a  szükséges lépéseket a kötelezettségszegési eljárás megindítására az érintett kérdések tekintetében.

Orbán válaszolt

Orbán Viktor válaszlevélben erősítette meg José Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek, hogy a magyar kormány és az Országgyűlés elkötelezett az európai normák és értékek mellett, és biztosította őt arról, hogy a kormány mindenben együttműködik az aggodalmak eloszlatásában.  A kormányfő levelében - amelyet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken juttatott el az MTI-nek - jelezte, hogy kezdeményezte azokat a jogalkotói lépéseket, amelyekkel kezelni lehet a bizottsági elnök által jelzett aggodalmakat.

Az Európai Bizottság elnöke kiemelten említi az uniós jog és az Alaptörvény összhangjának kérdését azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bíróság ítéletei nyomán különadó vethető ki Magyarországon, hogy az Országos Bírói Hivatal elnöke pereket helyezhet át, valamint hogy korlátozzák a politikai hirdetéseket.

"Erősen kérem önt és a kormányát, hogy foglalkozzanak ezekkel az aggályokkal, és határozott, egyértelmű módon rendezzék őket. Kétségkívül ez szolgálja a legjobban Magyarország és az Unió egészének érdekét" – áll a levélben.

A bizottság közleménye szerint a brüsszeli testület elnöke tudomásul veszi: Orbán Viktor korábban biztosította  arról, hogy Magyarország és a magyar kormány teljes mértékben elkötelezett az európai jog és értékek mellett. Ugyanakkor megerősíti, az előzetes jogi elemzés alapján a bizottságnak "komoly aggályai" vannak azzal kapcsolatban, hogy az alaptörvény negyedik módosítása összeegyeztethető-e az uniós joggal és a jogállamiság elvével.

Barroso a Velencei Bizottság készülő jelentésére is utal, kifejezve reményét, hogy a kormány figyelembe veszi annak megállapításait. Egyben arra kéri a magyar hatóságokat, hogy kezdjenek politikai párbeszédet az Európai Parlamenttel annak júniusban elfogadandó, az alapjogok magyarországi érvényesüléséről szóló jelentésével kapcsolatban.

Fenyegetőzésnek, tények nélküli aggály kifejezésének tűnik a levél – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a HírTV Péntek 8 című műsorában.

Navracsics szerint az uniós tisztviselők gyakran azt mondják, hogy "a kontextus a baj", Magyarország viselkedése ébreszt bennük gyanakvást, bár lehet, hogy egyes jogszabályok önmagukban nem gyanúsak. Az unióban próbálják bebizonyítani, hogy valamilyen formában a közösségi jogot sértik a magyar lépések, de ez a legtöbbször nem sikerül a bizottságnak - fogalmazott.

Arról, hogy pénteken Budapesten járt a Európa Tanács égisze alatt működő Velencei Bizottság, a tárcavezető azt mondta: csak azért jöttek, hogy ne lehessen azt mondani, nem is jártak itt az álláspontjuk kialakítása miatt, holott már nagyjából kész a véleményük.