Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bomlásterméknek nevezték a cigányságot

2013.04.12. 19:55 Módosítva: 2013-04-12 22:17:13

„A cigányság szempontjából a nyugati civilizáció alapértékeinek elfogadása az, ami a problémákat végső soron megoldja.” Ez a kijelentés pénteken hangzott el egy, a romák és a többség együttéléséről szóló konferencián. Németh György szociológus-közgazdász, aki a fenti kijelentést is tette, úgy fogalmazott, hogy nem etnikai és kulturális problémáról van szó, „a probléma gyökere az, hogy a cigányság feltétlenül önmagát elkülönítve, szemben a nyugati társadalmi értékrenddel próbálja meghatározni”.

Ehhez végül azt tette hozzá, hogy: „Én úgy tekintek a cigányságra mint egyfajta bomlástermékre”. Egy, a teremben tartózkodó hallgató szerint Németh azt is mondta, hogy a cigányságnak el kell döntenie, hogy magyarok lesznek-e vagy sem, más választásuk nincsen. Németh máskor is fogalmazott már nyersen.  A hvg.hu-n például azt írta: „A helyzetbe hozott cigány értelmiség azonban nem Mózes-fajta, nem pöröl, nem könyörög, nem rimánkodik, nem fenyeget – az fárasztó, és csorba esne népével való éteri, virtuális azonosulásán”.

Orosz Mihály, Érpatak polgármestere a Központibizottság blog szerint úgy fogalmazott, hogy nincsen gyerekszegénység, csak szülők általi veszélyeztetés. Ilyen esetekben a polgármester szerint a megoldás az, ha a gyámügy közbelép. A konferencián jelen volt Kovács Zoltán, Társadalmi Felzárkózásért felelős államtitkár is. Kérdésre válaszolva azt mondta, nem ismeri az Érpataki modellt, ezért nem kíván róla véleményt mondani.

Forrásunk szerint  Kovács a helyszínen óvatosan fogalmazott volt, és kerülte a vitát az elfogadhatatlan véleményeket hangoztatókkal. A bomlástermékes kijelentés elhangzásakor azonban nem volt jelen a belvárosi szórakozóhelyen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztása szerint a teremben jelenlévő Sztojka Attila főosztályvezető-helyettes tiltakozott Németh felszólalása miatt. Kovács Zoltán péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában elhatárolódott Németh kijelentéseitől.