Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Bomlásterméknek nevezték a cigányságot

2013.04.12. 19:55 Módosítva: 2013-04-12 22:17:13

„A cigányság szempontjából a nyugati civilizáció alapértékeinek elfogadása az, ami a problémákat végső soron megoldja.” Ez a kijelentés pénteken hangzott el egy, a romák és a többség együttéléséről szóló konferencián. Németh György szociológus-közgazdász, aki a fenti kijelentést is tette, úgy fogalmazott, hogy nem etnikai és kulturális problémáról van szó, „a probléma gyökere az, hogy a cigányság feltétlenül önmagát elkülönítve, szemben a nyugati társadalmi értékrenddel próbálja meghatározni”.

Ehhez végül azt tette hozzá, hogy: „Én úgy tekintek a cigányságra mint egyfajta bomlástermékre”. Egy, a teremben tartózkodó hallgató szerint Németh azt is mondta, hogy a cigányságnak el kell döntenie, hogy magyarok lesznek-e vagy sem, más választásuk nincsen. Németh máskor is fogalmazott már nyersen.  A hvg.hu-n például azt írta: „A helyzetbe hozott cigány értelmiség azonban nem Mózes-fajta, nem pöröl, nem könyörög, nem rimánkodik, nem fenyeget – az fárasztó, és csorba esne népével való éteri, virtuális azonosulásán”.

Orosz Mihály, Érpatak polgármestere a Központibizottság blog szerint úgy fogalmazott, hogy nincsen gyerekszegénység, csak szülők általi veszélyeztetés. Ilyen esetekben a polgármester szerint a megoldás az, ha a gyámügy közbelép. A konferencián jelen volt Kovács Zoltán, Társadalmi Felzárkózásért felelős államtitkár is. Kérdésre válaszolva azt mondta, nem ismeri az Érpataki modellt, ezért nem kíván róla véleményt mondani.

Forrásunk szerint  Kovács a helyszínen óvatosan fogalmazott volt, és kerülte a vitát az elfogadhatatlan véleményeket hangoztatókkal. A bomlástermékes kijelentés elhangzásakor azonban nem volt jelen a belvárosi szórakozóhelyen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztása szerint a teremben jelenlévő Sztojka Attila főosztályvezető-helyettes tiltakozott Németh felszólalása miatt. Kovács Zoltán péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában elhatárolódott Németh kijelentéseitől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!