Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Kirúgják a Fideszt az Európai Néppártból?

2013.04.12. 20:23

Néppárt: Alaptalan az értesülés

Teljesen alaptalannak nevezte a maszol.ro hírportál értesüléseit az Európai Néppártnak és a párt frakciójának szombati közleménye a dubrovniki kihelyezett pártvezetőségi ülésen tartott vacsorával kapcsolatban, amelyen állítólag a Fidesz esetleges kizárása is napirenden lett volna.

A Kosztasz Szaszmatszoglu szóvivő által jegyzett kommüniké szerint Joseph Daul, a néppárti képviselőcsoport vezetője, Antonio López-Istúriz White, a párt főtitkára, és Viviane Reding, a konzervatív európai pártcsaládhoz köthető, alapjogokért, igazságügyért és állampolgárságért felelős unós biztos nem tartott olyan vacsorát, amelyen a Fidesz jövője lett volna a téma.

A közlemény ismerteti, hogy Antonio López-Istúriz White, a párt főtitkára ott sem volt a horvátországi Dubrovnikban tartott vezetőségi ülésen, Joseph Daul a párt európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke pedig semmilyen megbeszélést nem folytatott a Fideszről Dubrovnikban. Az Európai Néppárt alig várja, hogy Strasbourgban, a párt frakcióülésén üdvözölhesse Orbán Viktor miniszterelnököt - zárul a közlemény.

Rosszul tette a Fidesz, hogy nem képviseltette magát az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának dubrovniki vezetőségi ülésén. A kolozsvári Új Magyar Szó beszámolója szerint ugyanis eldőlt: ha a magyar kormánypárt egy heten belül nem enged az Európai Bizottságnak az alaptörvény negyedik módosításának kérdésében, kitessékelik az Európai Parlament konzervatív pártszövetségéből, az EPP-ből.

A lap egy Viviane Reding igazságügyi és alapjogi biztos közvetlen környezetébe tartozó forrásra hivatkozva azt írja, hogy Reding, Joseph Daul néppárti frakcióelnök és Antonio López-Istúriz White, az EPP főtitkára a csütörtök esti vacsorán tárgyalt a Fidesz sorsáról.

Orbán Viktor korábban tíz évig az EPP alelnöke volt, de 2012. szeptemberében nem jelöltette újra magát, mert a kormányfőség mellett inkább a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöki feladataira koncentrált.

Viviane Redingnek jóideje komoly konfliktusai vannak a budapesti kormánnyal az közjogi átalakulás alapjogi hiányosságai miatt. Legutóbb a European Voice című brüsszeli lapban Navracsics Tibor igazságügyminiszter azzal vádolta Redinget, hogy bírálatában a magyar ellenzéket visszhangozza. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktornak írt mai levelében közölte, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Budapest ellen a negyedik alkotmánymódosítás miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?