Lesz-e Thatcher-szobor vagy utca Budapesten?

2013.04.12. 13:53 Módosítva: 2013.04.12. 14:18
2011-ben avatták fel Ronald Reagan szobrát a magyar fővárosban, Orbán Viktor egy tavalyi interjúban pedig már egy idősebb George Bush szoborról is beszélt. A hétfőn elhunyt Margaret Thatcher biztosan szobrot kap Londonban, és talán még Párizsban is egy utca fogja viselni a nevét.

A párizsi közgyűlés egyik konzervatív tagja, az UMP-t képviselő Jérôme Debus javasolja, hogy a francia fővárosban utcát nevezzenek el a hétfőn elhunyt volt brit kormányfőről, Margaret Thatcherről. Philip Hammond, a brit kormány védelmi minisztere, valamint Lord Tebbit tory politikus és volt miniszter eközben a Trafalgar téren állítanának szobrot a Vasladynek. Boris Johnson, London polgármestere szintén egyetért az ötlettel, hogy a volt miniszterelnök szobrot érdemelne a brit fővárosban.

Margaret Thatcher fő politikai szövetségesének, Ronald Reagannek századik születésnapján állítottak szobrot Budapesten a Szabadság téren, 2011-ben. A szobor avatásán részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és helyettese, Semjén Zsolt, amerikai oldalról pedig Condoleeza Rice, az USA volt külügyminisztere.

A Reagan-évfordulóhoz kapcsolódóan egy nemzetközi konferenciát is tartottak a Terror Házában. Megkérdeztük Schmidt Máriát, az intézmény főigazgatóját, hogy mi a véleménye egy esetleges budapesti Thatcher-szoborról. „Margaret Thatchert rendkívül nagy formátumú politikusnak tartom, azonban nem gondolom, hogy szobrot kellene neki állítani Magyarországon. Való igaz, hogy a kommunizmus eltökélt ellensége volt, de az is, hogy nem lelkesedett az elsők között a közép-európai népek felszabadulásáért” – nyilatkozta megkeresésünkre Schmidt.

Tarlós István főpolgármestert is megkérdeztük, terveznek-e esetleg Budapesten utcát elnevezni Margaret Thatcherről. A főpolgármester az Indexnek azt válaszolta, „gondolkozik” az ötleten.

Orbán Viktor szerdán Londonba utazik, hogy részt vegyen Thatcher temetésén.

Margaret Thatcher kétszer járt Budapesten, 1984-ben és 1990-ben, először Kádár Jánossal, másodszor Antall Józseffel találkozott. „Nagyon jó hat év után visszatérni Magyarországra, annyi minden történt azóta, sokkal több, mint bármelyikünk is el tudta volna képzelni. Optimisták voltunk, de közel sem ennyire optimisták!” − kezdte beszédét a Gundel étteremben tartott vacsorán a brit kormányfő 1990-ben.

Orbán Viktor a Washington Postnak egy éve adott interjújában többek között arról beszélt, Ronald Reagan után az idősebb George Bushnak is hamarosan szobrot állíthatnak a magyar fővárosban.