Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar kereszttűzben a Velencei Bizottság

2013.04.12. 18:08

Budapesten vizsgálja az Alaptörvény negyedik módosítását a Velencei Bizottság. Az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló testülete találkozott a kormány és az ellenzék képviselőivel is. A Bizottság tagjai Martonyi János külügyminiszter kérésére érkeztek Magyarországra.

A Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium igazságügyi államtitkára vezette magyar tárgyalók átadták a Velencei Bizottság küldötteinek az Alaptörvény módosításának angol fordítását és magyarázatát.

Az államtitkár szerint a jelentéstevők elfogultan érkeztek Budapestre. Szerinte úgy fogalmaztak, hogy megvizsgálják a dokumentációt, de nem valószínű, hogy változna a véleményük. Répássy azt kérte, hogy ne politikai, hanem jogi vizsgálatot folytassanak, állítása szerint ettől elhatárolódtak. A kormány Velencei Bizottsággal szembeni bizalmatlanságát mutatja, hogy saját jelentést készíttet. Az alternatív jelentéssel kapcsolatos munkát Trócsányi László párizsi nagykövet koordinálja, aki korábban az alkotmánybíróságnak és a Velencei Bizottságnak is tagja volt.

Az MSZP kezdeményezésére a Velencei Bizottság megbízottai találkoztak a többi, parlamenti frakcióval nem rendelkező párt képviselőivel is. A szocialista párton kívül részt vett a megbeszélésen a DK, az LMP, és az Együtt 2014 - PM. Mesterházy Attila azt kérte a küldöttektől, hogy higgadt és tárgyilagos jelentést készítsenek, ugyanis a látszatát is el kell kerülni annak, hogy kettős mércét alkalmaznának.

Szabó Timea, a PM társelnöke azt kérte, hogy ne csak az Alaptörvény módosítását, hanem a hajléktalanokat és egyházakat érintő törvényeket is vizsgálják meg. Az LMP-s Schiffer András szerint nem feltétlenül kell a részleteket vizsgálni, hanem azt a kiépülő rendszert, amelyben a többség hatalommal szemben senki nem számíthat védelemre.

Közben José Manuel Barroso bejelentette, hogy az Alaptörvény módosítása miatt kötelezettségszegési eljárás indul Magyarországgal szemben.