Magyar kereszttűzben a Velencei Bizottság

2013.04.12. 18:08

Budapesten vizsgálja az Alaptörvény negyedik módosítását a Velencei Bizottság. Az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló testülete találkozott a kormány és az ellenzék képviselőivel is. A Bizottság tagjai Martonyi János külügyminiszter kérésére érkeztek Magyarországra.

A Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium igazságügyi államtitkára vezette magyar tárgyalók átadták a Velencei Bizottság küldötteinek az Alaptörvény módosításának angol fordítását és magyarázatát.

Az államtitkár szerint a jelentéstevők elfogultan érkeztek Budapestre. Szerinte úgy fogalmaztak, hogy megvizsgálják a dokumentációt, de nem valószínű, hogy változna a véleményük. Répássy azt kérte, hogy ne politikai, hanem jogi vizsgálatot folytassanak, állítása szerint ettől elhatárolódtak. A kormány Velencei Bizottsággal szembeni bizalmatlanságát mutatja, hogy saját jelentést készíttet. Az alternatív jelentéssel kapcsolatos munkát Trócsányi László párizsi nagykövet koordinálja, aki korábban az alkotmánybíróságnak és a Velencei Bizottságnak is tagja volt.

Az MSZP kezdeményezésére a Velencei Bizottság megbízottai találkoztak a többi, parlamenti frakcióval nem rendelkező párt képviselőivel is. A szocialista párton kívül részt vett a megbeszélésen a DK, az LMP, és az Együtt 2014 - PM. Mesterházy Attila azt kérte a küldöttektől, hogy higgadt és tárgyilagos jelentést készítsenek, ugyanis a látszatát is el kell kerülni annak, hogy kettős mércét alkalmaznának.

Szabó Timea, a PM társelnöke azt kérte, hogy ne csak az Alaptörvény módosítását, hanem a hajléktalanokat és egyházakat érintő törvényeket is vizsgálják meg. Az LMP-s Schiffer András szerint nem feltétlenül kell a részleteket vizsgálni, hanem azt a kiépülő rendszert, amelyben a többség hatalommal szemben senki nem számíthat védelemre.

Közben José Manuel Barroso bejelentette, hogy az Alaptörvény módosítása miatt kötelezettségszegési eljárás indul Magyarországgal szemben.