A Fidesz megjutalmazná az eladósodott cég vezetőjét

2013.04.12. 16:58 Módosítva: 2013.04.12. 17:03
Újabb kultúrpolitikai konfliktus Szegeden: a Szabadtéri Színpad vezetőváltása után most a város kulturális cége miatt csapnak össze Botkáék és a jobboldal között. A teljesen eladósodott SZIH Jobbik-közeli ügyvezetője lemondott, a helyi Fidesz megjutalmazná. Bevezető a városi politikába, Szeged.

Tegnap lemondott a szegedi önkormányzat kulturális cégének vezetője, a Fidesz 3 millió Ft prémiumot adna az egy év alatt 66 milliós veszteséget felhalmozó kulturális intézmény irányítójának. Sódar István a Szegedi Ifjúsági Ház (SZIH) Nonprofit Kft. ügyvezetője, a város 100 százalékos tulajdonában álló cég fontos szerepet játszik a település kulturális életében. Hozzájuk tartozik az Ifjúsági Ház, a Belvárosi Mozi, a Partfürdő és ők a szervezői a Szegedi Ifjúsági Napoknak, a SZIN-nek is. Az MSZP már több alkalommal megkísérelte elmozdítani korábban Sódart, idáig sikertelenül.

A SZIH gazdálkodását sok kritika érte, tavaly 173 milliós önkormányzati támogatás mellett 66 milliós veszteséget produkált a cég, miközben bérrendezés címén 17 százalékos emelést hajtottak végre. Százmillió forint körüli összeggel tartoznak különböző vállalkozásoknak, ezek akár felszámolási eljárást is indíthatnának ellene. Egyedül a 2012-es SZIN-ből, azaz a Szegedi Ifjúsági Napokból 30 milliós veszteség halmozódott fel, a fesztivál zárása után azonban hónapokig nem tudták kiszámolni a mérlegüket. Jelentési kötelezettségük ellenére sokáig nem is nyújtották be az önkormányzat felé éves pénzügyi beszámolójukat, ahogy idei üzleti tervüket sem.

„Társaságunk a 2012. évi beszámolóját a vevő követelések és szállító kötelezettségek egyeztetésének elhúzódása miatt nem tudta határidőre teljesíteni, melyről természetesen tájékoztattuk a tulajdonost. Ebből következik, hogy a 2013. évi üzleti terv sem készülhetett el határidőre” – nyilatkozta Sódar ezzel kapcsolatban napokkal ezelőtt a Délmagyarnak.

A SZIH a múlt héten végül mégis benyújtotta beszámolóját, ebből kiderül, hogy félmilliárdos összköltségvetéssel 66 millió Ft veszteséget termelt egy év alatt a korábban viszonylag konszolidált működésű cég. Ennek ellenére Kalmár Ferenc (KDNP) az ügyvezető igazgató számára 3millió Ft önkormányzati jutalmat javasolt, miközben Sólymos László MSZP-s alpolgármester Sódar felmentését indítványozta a mai közgyűlés számára. Ez az, amit nem várt meg a SZIH vezető és csütörtökön benyújtotta lemondását. Döntését részben személyes indokokkal, külföldi piaci megkeresésekkel magyarázta , de azt is egyértelművé tette, hogy véleménye szerint politikai ellenszélben kellett dolgoznia, mint írta, „bár nincsenek illúzióim, mégis bízom benne, hogy azok, akiknek a politikai szempontok fontosabbak voltak a Társaság és a Város érdekeinél, tanulnak hibájukból″.

Pártok közt

Bár Sódar a pártpolitika áldozatának mutatja magát, a Fidesz többségű közgyűlés emelte pozícióba, és ezzel az MSZP-közeli Boros Gyulát váltotta az összevonásokkal időközben egyre nagyobbra hízó önkormányzati cég élén.

Nem ő volt az egyetlen olyan új kinevezett, aki különösebb szakmai előzmények nélkül lett 2010 után önkormányzati hátterű cég vezetője Szegeden. A 14, száz százalékos városi tulajdonban álló cég menesztett vezetőit többségükben szoros pártkötődésekkel rendelkezők váltották. A helyi temetkezési vállalat és a Környezetgazdálkodási Kft. élére például volt fideszes önkormányzati képviselők, a Szegedi Intézménytakarító Kft. élére pedig a KDNP helyi szervezetének történész-teológus végzettségű elnöke került, közgyűlési meghallgatás nélkül.

Mindez nem lett volna lehetséges a helyi Jobbik támogatása nélkül. A szegedi közgyűlésben egyik pártnak sincs abszolút többsége, 2010-ben 14 Fideszes, 13 MSZP-s, egy LMP-s és egy Jobbikos képviselő szerzett mandátumot. A Fidesz rászorul a Jobbikos Keresztúri Farkas rendszeres támogatására, az esetek többségében a két párt együtt szavaz a közgyűlésben, ami nem ritkán patthelyzet körüli állapotot eredményez a jobboldal és Botka László szocialista városvezetése között. A Jobbik és a Fidesz közötti esetleges háttéralkuk léte és tartalma állandó találgatások tárgya. Sokak szerint a kormánypárt helyi szervezete részben városi cégekkel honorálja a Jobbik „konstruktív” magatartását. A Magyar Narancs korábbi értesülése szerint „a Jobbik képviselője az ifjúsági ház mellett még a Dorozsmai Piac, a Városkép, illetve a Szegedi Sport és Fürdők élére választott vezetők személyére tehetett sikeres javaslatot."

Az országosan gyengének tekinthető városi FIDESZ szervezet (Szeged az egyetlen megyeszékhely, ahol 2010-ben Botka személyében szocialista polgármestert választottak és a közgyűlésben sem volt messze a győzelemtől az MSZP) mellett az egyébként pártjában mérsékeltnek tekintett Keresztúri sokszor a mérleg nyelve. Cégvezetői pozíciókra vonatkozó javaslatai mellett bizottsági helyek felett is diszponál, a Jogi és Közbeszerzési Bizottság elnökeként többek között a pályázati feltételek végső formájára is befolyása lehet. Az őt országosan ismertté tevő botránya (a szegedi jogászbálon verekedett, ezért garázdaságért decemberben felfüggesztett szabadságvesztést kapott) ellenére nem rendült meg jelentősen a pozíciója. A helyi folklór szerint az inzultus során részegen azt kiabálta, hogy ő a FIDESZ frakcióvezetője – a legenda szépen mutatja a közvélekedést a politikus helyi jelentőségével kapcsolatban.

Bár Sódar 2011-es kinevezése után sokan a Jobbik helyi kulturális befolyásának erősödésére számítottak, a SZIH alá tartozó intézmények nem váltak a nemzeti radikalizmus ideologikus bástyáivá. Ha beszélhetünk egyáltalán valamiféle „kulturkampfról” Szegeden, az más csatatereken, mindenekelőtt a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok körül zajlott. Sódar irányítása alatt az Ifjúsági Ház eklektikus programot kínált, miközben némi funkcióváltás mégis történt: az intézmény elsősorban már befogadó rendezvényközpontként üzemel, nevével ellentétben pedig nem kimondottan ifjúsági színtér, sokkal inkább a középosztályi közönség ízlését szolgálja ki. Az országos fesztiváltérképen 2003 óta szereplő Szegedi Ifjúsági Napok is a mainstream népszórakoztatás felé mozdult el, a hazai fellépők a szokásos EDDA – Péterfy Bori tengely környékéről kerültek ki, ez nem a Kárpátia világa.

Sódar intézményvezetői tevékenysége a Belvárosi Mozi ideiglenes bezárása kapcsán csapta a legnagyobb közéleti hullámokat. A helyi egyetemi – értelmiségi közegben szimbolikus jelentőségű helyszínt állítólagos életveszélyre való hivatkozással Sódar 2011-ben azonnali hatállyal bezáratta, ami széleskörű civil ellenállást eredményezett. Az életveszélyes helyzetet megállapító szakértői jelentést és a sokmilliósra tervezett helyreállítás tervét a Fideszes közgyűlési többség sem fogadta el, ehelyett kötelezte a SZIH-et, hogy a napok alatt elvégezhető karbantartási munkálatok után a mozit azonnal nyissa újra. A mozi bezárását néhányan ideológiai okokkal magyarázták, eszerint a jobboldal által liberális értelmiségi fészeknek tekintett intézmény szúrhatta a szemét néhányaknak. Sódar határozottan visszautasította a politikai jellegű vádakat, ahogyan az eseményeknek azt a pragmatikusabb értelmezését is, mely szerint a szakértői véleménnyel megtámogatott forgatókönyv valójában a moziépület eladására irányult volna.

Erdélyi Ágnes, a mozi épületében üzemelő Grand Café alapítványának elnöke örömmel nyugtázta, hogy a társadalmi szolidaritás kinyilvánítása után a kulturális tér megmenekült. Az Indexnek elmondta ugyanakkor, hogy továbbra sem érezhetik a hely működését biztonságban: a közelmúltban a SZIH a bérleti díj közel háromszoros emelését indítványozta, és meglebegtette, hogy más vállalkozók is érdeklődnek az ingatlan iránt. Erdélyi kétségbe vonja, hogy a városban jól beágyazott és egyébként sem nyereséges helyet csak úgy magától nézte volna ki valaki; szerinte felülről „súghattak” a vállalkozóknak, miközben más üzemeltető belépése esetén nyilvánvalóan profilváltásra kerülne sor. Úgy gondolja, hogy „gazdasági megfontolások állhatnak a háttérben, a SZIH a helyet jövedelemszerzési lehetőségnek tekintheti adósságának lefaragása érdekében”.

Az mindenesetre tény, hogy a SZIH-nek szüksége van extraforrásokra, elsősorban a Szegedi Ifjúsági Napok finanszírozására. A fesztiválszervezést ugyanis Sódar közgyűlési határozattal visszavette a korábban megbízott külsős cégtől (a Deltafest érdekeltségébe tartozó Kft. 4milliót fizetett ezért), azt remélve, hogy a SZIH ezzel nagyobb nyereséget érhet el. Ez a számítása utólag tévesnek bizonyult, az érdemi fesztiválszervező tapasztalatok és kapcsolatok nélkül az augusztus végi rendezvény látogatottsága visszaesett, tavaly jóindulatúan számolva is legfeljebb 28ezer látogatója volt, ami a SZIH-nek (és a városnak) harmincmilliós veszteséget jelentett. Bár a fesztivál honlapján most is pörög vissza a számláló az idei bulira, kétséges, hogy lesz-e idén is SZIN: leszervezett programoknak, a városban egyelőre nem sok jelét látni.

Elmaradhat a SZIN?

Az Ifjúsági Napok elmaradása komoly presztízsveszteséget jelentene a városnak. Különösen a Szabadtéri Játékokkal kapcsolatos mizéria után lenne kínos, ha újabb, a város kulturális brandjéhez hozzájáruló esemény kerülne veszélybe. Ez talán elsősorban a helyi Fidesznek nem áll érdekében, Botka ugyanis valószínűleg ezért is rájuk hárítaná a felelősséget. Az MSZP beállításában a szegedi Fidesz rendszeresen pártpolitikai érdekeit helyezi előtérbe, és ezzel akadályozza a város fejlődését; ebbe a narratívába nem túl nehéz beilleszteni a SZIH-hel kapcsolatos történéseket sem.

Sódar lemondása ebből a szempontból nem feltétlenül ellentétes a Fidesz érdekeivel sem. Bár nincs megbízható információnk arról, hogy döntését előzetesen egyeztette volna a helyi jobboldallal, nem tűnik teljesen megalapozatlannak az az olvasat, mely szerint a Fidesz most kihátrált a számára egyre nagyobb ballasztot jelentő, rosszul gazdálkodó szervezetet maga után hagyó vezető mögül.

41361 148105988547316 132270380130877 345531 2260452 n
Fotó: Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) official fényképei

Solymos László, a Sódar leváltását már korábban több alkalommal, legutóbb múlt héten kezdeményező MSZP-s alpolgármester Indexnek adott nyilatkozatában ezt a forgatókönyvet sugallja, véleménye szerint a jobboldal felismerte, hogy az ügyvezetőnek tarthatatlan a helyzete.

Kohári Nándor, a városi Fidesz ügyvezető elnöke eközben jelezte, hogy pártjuk a mai napon el fogja fogadni a lemondó nyilatkozatot és egyúttal kezdeményezi az új pályázat minél gyorsabb kiírását, hogy júniustól az intézmény már új vezetővel működhessen tovább. Kohári visszautasította, hogy a Fidesz mintegy lemondatta volna Sódart, a döntést személyes okokkal magyarázta. Véleménye szerint a SZIH ügyvezetője más önkormányzati cégek vezetőihez hasonlóan folyamatos politikai pergőtűzben állt, „megalapozatlan kritikák érték, betartottak neki”, ezért személyesen megérti a döntést – mondta el az Indexnek.

A Fidesz frakciót erősítő Kalmár Ferenc KDNP-s képviselő egyúttal 3millió Ft-os prémium kiutalását javasolta a 66milliós hiányt és 100millió feletti tartozást maga után hagyó Sódarnak a tavalyi teljesítményéért és ehhez járulna még hat havi bérnek megfelelő „lelépési pénz”, további mintegy kétmillió Ft. Kohári nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy a közgyűlési többséget adó Fidesz meg fogja-e szavazni az egyéni képviselői indítványt, de kiemelte, hogy a városban „húsz éve ez a gyakorlat” és a prémiumfeltételeket korábban írásban rögzítették, ő pedig nem látja úgy, hogy ezek ne teljesültek volna.

A szocialista alpolgármester ugyanakkor arra emlékeztetett, a hogy az említett premizálási feltételeket, szerinte törvénysértő módon, csak az adott év végén, 2012 decemberében rögzítették, ami ellen a (Fidesz által korábban elmozdítani kívánt) jegyző törvényességi észrevételt is tett. Ráadásul véleménye szerint az ebben rögzített feltételek sem teljesültek, hiszen a cég eredménye romlott az üzleti tervhez képest. Solymos László további revizori vizsgálatokat tart szükségesnek a SZIH gazdálkodásával kapcsolatban.

Kérdés, hogy a jobboldal a mai közgyűlési ülésen valóban kiáll-e szimbolikusan a városban sokak által inkompetensnek látott korábbi Fidesz – Jobbik jelölt mellett, vállalva annak veszélyét is, hogy Botka pártja újabb, számukra nehezen kommunikálható ügybe ragassza bele a közgyűlési többséget. Ahogy az is a jövő zenéje, hogy változtat-e ez a két jobboldali párt jónak mondható helyi kapcsolatán, milyen további ügyekkel kapcsolódik ez össze a későbbiekben.