Tízből három rendőrjelölt elbukik a pszichológiai teszten

2013.04.12. 06:36

Szeles Erika, a rendőrség vezető pszichológusa a Népszabadságnak elmondta, hogy tíz rendőrnek jelentkező ember közül hármat azért nem vesznek fel állományba, mert nem mentek át a pszichológiai vizsgálaton. Ezen a vizsgálaton a jelölt intellektusát, figyelmét, személyiségét, képességeit mérik fel, és készítenek mindenkivel egy úgynevezett élettörténeti interjút is.

A rendőröknek a kezdő teszt után is kétévente át kell esniük a felvételkor elvégzetthez hasonló vizsgálaton, írja a Népszabadság. A rendőrök felettesei ezen kívül bármikor kérhetik beosztottjaik vizsgálatát, akár indoklás nélkül is. Elképzelhető, hogy a vizsgálatok alapján azt állapítják meg, hogy a rendőr ideiglenesen alkalmatlanná vált hivatása gyakorlására. Ilyenkor hat hónapra betegállományba küldik, de folyamatosan foglalkozik vele pszichológus, ha kell, pszichiátriai kezelésre is beutalják. Ha nincs javulás fél év után sem, az illető alkalmatlanságát véglegesnek nyilvánítják.

Szeles Erika a lapnak azt mondta: három éve már tartottak egy kétnapos konfliktuskezelési tréninget a teljes állománynak, és most egy újabb stresszkezelési foglalkozássorozatot indítanak.