Újra árad a Tisza Vásárosnaménynál

2013.04.14. 13:30

Az eső miatt újra árad a Tisza a felső szakaszán, ukrajnai részétől egészen Vásárosnaményig - közölte a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, Bodnár Gáspár. Az elmúlt 24 órában Kárpátalján 9, a Tisza mellékfolyóinak romániai vízgyűjtő területén 4, míg a hazai körzetben átlagosan 3 milliméter eső esett.

Vásárosnaményig árad

A folyó Vásárosnaményig terjedő szakaszán ismét emelkedik a vízszint, alatta viszont folytatódik az apadás. Nagyhalász és Gávavencsellő között már a II. fokú árvízvédelmi készültséget is mérsékelhették, így elsőfokú a készenlét Szabolcsveresmarttól Gávavencsellőig. A Kraszna és a Lónyay-főcsatorna is apad, ott viszont még indokolt a II. fokú készültség fenntartása - jegyezte meg Bodnár Gáspár, hozzátéve, hogy a Szamos és a Túr mentén nincs készenlét.

A nyíregyházi vízügyi igazgatóság 541 kilométer hosszú, elsőrendű árvízvédelmi vonalán jelenleg 81 kilométeren elsőfokú, 127 kilométeren másodfokú készültséget tart 353 szakember, akik részt vesznek a belvíz elleni védekezésben is. A szombatihoz képest a belvíz által elöntött terület 24 000-ről 18 300 hektárra csökkent Szabolcsban, amelyből 6200 hektár vetés és szántóföld. Az utóbbi 24 órában a folyamatosan működő 13 szivattyútelep gépei 1,6 millió köbméter belvizet emeltek át a határrészekről a folyókba és a csatornákba. A védelmi készenléten azonban nem változtattak, a Nyírségben és a Kraszna bal parti területein elsőfokú, míg Felső-Szabolcsban és a Szamos-Kraszna-közben továbbra is másodfokú a belvízvédelmi készültség.

A vízügyi igazgatóság mellett három vízgazdálkodási társulat, a nyírségi, a felső-szabolcsi és az Ecsedi-láp-Kraszna-balparti ugyancsak másodfokú belvízvédelmi készenlét keretében védekezik a megyében, 9 szivattyútelepet üzemeltetve. Továbbá hat szabolcsi településen másodfokú, egyen pedig elsőfokú készültség keretében védekeznek az érintett önkormányzatok is. Bodnár Gáspár kiemelte: a meteorológiai előrejelzése szerint a következő három napban nem kell jelentős csapadékra számítani a Felső-Tisza vízgyűjtőjében, így remélhetőleg folytatódik az árhullámok levonulása, és kevesebb lesz a belvíz által elöntött terület is Szabolcsban.

Az Alsó-Tiszán apad

Csökkent a belvízzel borított területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén, itt a folyó áradásának üteme is mérséklődött, a mellékfolyókon azonban kisebb árhullámok indultak el, közölte a regionális vízügyi igazgatóság védelemvezetője, Kozák Péter. Az igazgatóság területén 33 100 hektárt borít belvíz, ez az érték néhány napja a 40 ezer hektárt is meghaladta. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság egy belvízvédelmi szakaszon harmad-, öt belvízvédelmi szakaszon másod-, két belvízvédelmi szakaszon pedig elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés.

Az igazgatóság harminc üzemelő szivattyútelepe közül 26 másod-, illetve harmadfokú készültség mellett működik, a berendezések szombaton 3,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Négy önkormányzatnál folyik belvízi védekezés, Székkutason másod-, Kisteleken, Kunszentmártonban, Tiszaszigeten elsőfokú készültség mellett, közölte az ATI-VIZIG igazgatója. Az Alsó-Tiszán még a Hármas-Körös és a Maros vízhozamcsökkenése határozza meg a vízállások alakulását, az áradás intenzitása mérséklődött, Szegednél a vízállás, a másodfokú készültség szintje alatt stagnál.

A Felső-Tiszán, a Körösökön és a Maroson azonban kisebb árhullámok indultak el. ATI-VIZIG működési területén 78 kilométeren első, 153,5 kilométeren másod, 21 kilométeren, a Hármas-Körös öcsöd-kunszentmártoni térségében harmadfokú árvízvédelmi készültség van.

Megkezdték a nagyiváni tározó leürítését

Megkezdte a nagyiváni tározó ürítését vasárnap a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság, közölte Bara Sándor védelemvezető. A mezőtúri árvízkapu szombati nyitása után lassan megindult a vízszintek csökkenése a Hortobágy-Berettyón. A lezárt ágotai vészelzárónál annyi betétgerendát emelnek ki, hogy irányítottan, 10 köbméter víz jusson át rajta másodpercenként. Bara Sándor tájékoztatása szerint a Hortobágy-Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség.

A Berettyó tovább apad: a folyó felső szakaszán első, a torkolatnál másodfokú a készültség. A Tisza is apad, Tokajnál vasárnap reggel 777 centiméter volt a vízállás. Továbbra is másodfokú a készültség a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között. Egy nap alatt mintegy kétezer hektárral csökkent az elöntött terület a TIVIZIG működési területén.

Jelenleg összesen 31 400 hektár áll víz alatt, amelyből 6 650 hektár vetés, 7 450 hektár szántó, 11 600 hektár rét és legelő - ismertette a védelemvezető. Elmondta azt is: mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekeznek, négy szakaszon a legmagasabb, harmadfokú, a többin másodfokú a védelmi készültség. Az igazgatóság 23 szivattyútelepet üzemeltet folyamatosan, naponta több mint 3,5 millió köbméter vízmennyiséget emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba.