Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ilyen lesz a hallgatói szerződés

2013.04.15. 18:36

Pénteken megállapodás született az utolsó vitás pontról is a hallgatói szerződések ügyében, így  az Emberi Erőforrások Minisztériuma már aznap este be is terjesztette (pdf) az Országgyűlésnek a felsőoktatási törvény módosítását. A javaslat szerint "a módosítás alapvető célja az, hogy az adófizetők pénzéből a képzésben részt vevő hallgató felelősségét és motivációját erősítse és a szabályozás eszközeivel az eredménytelen képzéseket csökkentse."

Az a kötelezettség nem változott, hogy az államilag támogatott képzésben részt vevő diákoknak egyrészt időre el kell végezniük tanulmányaikat, a diploma megszerzése után pedig bizonyos ideig Magyarországon kell dolgozniuk. A korábbi verzióhoz képest azért a feltételek valamelyest lazultak. Az enyhébb szabályok azokra is vonatkoznak majd, akik már 2012-ben aláírták a hallgatói szerződést.

Szerződés vagy nyilatkozat?

A törvényjavaslat szövege továbbra is hallgatói ösztöndíjszerződésről beszél, az indoklás szerint viszont a tanulmányok állami támogatásához, azaz az állami ösztöndíjhoz való hozzájutást nem formális szerződéskötési kötelezettséghez, hanem nyilatkozattételi kötelezettséghez kötik. Ezt a nyilatkozatot a beiratkozáskor kell aláírni. Az államilag támogatott képzésben részt vevők ezzel vállalják a  “törvényben előírt sajátos feltételek teljesítését”.

Kinek kell fizetnie?

Két esetben kell fizetni: ha valaki nem szerzi meg időben a diplomát, illetve aki a diplomája megszerzése után nem dolgozik a törvényben előírt ideig Magyarországon?

Mennyi idő alatt kell diplomát szerezni?

Az a pont nem változott, hogy az állami képzésben a tanulmányi idő alatt, de legfeljebb a képzési idő másfélszeresén belül meg kell szerezni a diplomát. Ez az alapképzésben 4,5 évet jelent, a jogászképzésben 7,5 évet, az orvosképzésben 9 évet. Aki ezt nem teljesíti, annak a képzési költség felét kell visszafizetnie. Annyi kedvezmény viszont bekerült a jogszabályba, hogy a pénzt nem kell visszafizetni, ha valaki a felsőoktatási szakképzésben, illetve az osztott képzésben egy félév után, az 5-6 éves osztatlan képzésben két félév után félbehagyja tanulmányait és más szakon sem tanul tovább.

Mi történik, ha valaki szakot vált és ott folytatja a tanulmányait?

Ebben az esetben az újabb szak képzési ideje irányadó.

Mennyi ideig kell Magyarországon dolgozni?

A diploma megszerzése utáni 20 éven belül annyi ideig kell magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál a társadalombiztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszonyt fenntartani, amennyi ideig az államilag támogatott tanulmányok tartottak. Ez 3-9 évet jelenthet (a maximum tehát az, ha egy orvos 6 év helyett a tanulmányi idő másfélszereséig, azaz 9 évig tanul). Aki ezt nem teljesíti, annak átalányként vissza kell fizetnie az állami képzés teljes költségét.

Honnan tudja az ember, hogy mennyit kell visszafizetnie?

A diploma megszerzése vagy a tanulmányok abbahagyása után hatvan napon belül közli az Oktatási Hivatal az állami ösztöndíj összegét. Ezután évente is közlik a visszafizetendő összeget.

Mennyi idő alatt kell visszafizetni?

Alapesetben egy összegben kell visszafizetni, de a hallgató kérhet részletfizetést: ötmillió forint alatt legfeljebb tíz évre, ötmillió forint felett legfeljebb tizenöt évre. Lehetőség lesz előtörlesztésre is.

Milyen kamattal kell visszafizetni a pénzt?

Ha a diplomás nem dolgozik a törvényben előírt ideig Magyarországon, akkor az állam által ráfordított összeg éves inflációval növelt összegét kell visszafizetnie. Ez is kedvezőbbé vált, eddig ugyanis kamat is terhelte a visszafizetendő összeget.

Átvállalhatja-e más a visszafizetést?

Igen, a pénzt más személy vagy a munkáltató is visszafizetheti a diplomás helyett.

Mi történik, ha nem fizetik vissza a pénzt?

A követelést ebben az esetben megküldik az adóhatóságnak, amely adók módjára hajtja be.

Hogy lehet mentesülni a visszafizetés alól, ha az ember nem végzi el időben az egyetemet?

Mentesülhet a képzési díj ötven százalékának megfizetése alól, ha valaki tartós betegsége, balesete vagy szülés miatt nem képes időben megszerezni a diplomáját. Akinek három gyermeke van, az nem kötelezhető a tanulmányok elhúzódása miatt visszafizetésre. Lehet kérni halasztást is, ha valakinek külföldi tanulmányai vagy a nyelvvizsga megszerzése miatt húzódik el a képzési ideje. A szünetelés legfeljebb két alkalommal, összesen legfeljebb két év időtartamra engedélyezhető.

Hogy lehet mentesülni a visszafizetés alól, ha az ember nem dolgozik annyi ideig Magyarországon, amennyit a törvény előír?

A törvény szövege szerint a megváltozott munkaképességet, tartós betegséget, balesetet szülést, kettő vagy több gyermek nevelését vagy más váratlan, a diplomás önhibáján kívüli okot részben vagy egészben figyelembe vesznek. A gyermeknevelésre vonatkozó kedvezményt a két diplomás szülő közül csak az egyiknek engedélyezik.

Ki tartja nyilván azt, hogy egy diplomás mennyi ideig dolgozik Magyarországon?

A végzett hallgatóük adatait az egyetemek átadják az Oktatási Hivatalnak. Ezután ez a szerv követi nyomon, hogy ki mennyi ideig rendelkezik itthoni munkaviszonnyal és társadalombiztosítással.