Megtört a kormányzati lendület

2013.04.15. 16:11
Hosszú hetek után hétfőn nem ülésezett a Fidesz parlamenti frakciója, a kormánypárti képviselők alig lézengtek az Országgyűlésben. Szerdán Orbán Viktor távolléte miatt elmarad a szokásos kormányülés. A politikai tempó visszaesését a kormánypárti politikusok azzal magyarázták, hogy a fontosabb törvényeket elfogadták, jelenleg nincs olyan téma, ami megmozgatná őket.

Kitört a tavasz, érezhetően visszaesett a kormányzati politika lendülete. Hétfőn az Index információi szerint nem tartott frakcióülést a Fidesz és a KDNP, múlt hétfőn pedig mindössze tíz percig tartott a képviselőcsoportok ülése.

Ez azért szokatlan, mert a kormánypártok az Országgyűlés hétfő délután kezdődő ülésére rendszerint délelőtti frakcióülésükön készülnek fel. A tanácskozásokat általában csak akkor szüneteltetik, amikor a nyári és a téli hónapokban nincs parlament.

Nem lesz kormányülés

Hétfőn a parlamenti folyosókon, illetve az ülésteremben is kevés befolyásos kormánypárti képviselő jött-ment. Többek között Orbán Viktor kormányfő sem vett részt a parlamenti munkában.

A kormányfő Madridban tartózkodik, kedden Strasbourgba utazik, és jelen lesz a Magyarországgal is foglalkozó szerdai európai parlamenti vitát megelőző néppárti frakcióülésen. Orbán a szerdai napot már nem tölti Strasbourgban, reggel Londonba repül, aznap temetik Margaret Thatcher korábbi brit kormányfőt. Úgy tudjuk, Orbán távolléte miatt a szokásos szerdai a kormányülés is elmarad.

Borozgatás Villányban

Nagy pörgés várhatóan jövő héten sem lesz. Akkor kihelyezett ülést tart a kabinet Baranya megyében. A házigazda Tiffán Zsolt fideszes képviselő lesz, aki Villány egyik híres borászaként vendégeli majd meg a kormánytagokat.

A politikai tempó visszaesését több kormánypárti politikus is elismerte azt Indexnek. Egyikük ezt azzal magyarázta, hogy az elmúlt években a nagyobb strukturális rendszerek átalakítása befejeződött, illetve megszavazták a kétharmados törvényeket is, amelyekre az új alkotmány megszületése miatt volt szükség.

Forrásunk szerint már a tavalyi évben számítottak rá, hogy a törvényhozási tempó az idei évre vissza fog esni. Egy KDNP-s politikus úgy fogalmazott: jelenleg nincs olyan téma napirenden, amely komolyan megmozgatná a kormánypárti képviselőket.

A március még pörgött

Márciusban még nagyobb fordulatszámon működött a kormányzat és a parlament gépezete. Akkor fogadta el az Országgyűlés az negyedik alkotmánymódosítást, amely tiltakozásokat váltott ki civil szervezetek és az ellenzéki pártok körében.

Orbán Viktor februárban jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli jegybankelnöknek a távozó Simor András helyére. A Fidesz pedig a februári gyulai frakcióülésén jelentette be, hogy további rezsicsökkentést terveznek, amely meghatározta a következő hetek politikai kommunikációját, ráadásul hozzájárult a kormánypárt népszerűségének növeléséhez is.