Rosszul kezelték a márciusi hóhelyzetet

2013.04.15. 11:34 Módosítva: 2013.04.15. 11:35

A március 14-15-i rendkívüli hóhelyzetben, a résztvevő szervek eszközállományukat maximálisan igénybe véve végezték a mentést. Ugyanakkor sok hibát vétettek a lakosság felkészítésében, tájékoztatásában, valamint a kommunikációban, állapította meg vizsgálatában Szabó Máté ombudsman.

A vizsgálatból kiderül, hogy elégtelen volt a hivatásos szervek előzetes figyelemfelhívása és az emberek tájékoztatása az események közben. A hagyományos médiafelületeken sem volt elég gyors az információáramlás, nem jutott el a szükséges módon a lakossághoz. Szabó Máté arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi oldalak - pl. Facebook, Twitter, blogok, okostelefonra letölthető alkalmazások – ugrásszerű elterjedése miatt a katasztrófavédelmi szervek nem kerülhetik ki, hogy azokat ne vegyék igénybe. Az ombudsman szerint az új kommunikációs csatornák megfelelő használata alkalmas lett volna a lakosság teljesebb tájékoztatására.

A biztos felhívta a hivatásos állományú szervek (Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Országos Rendőr-főkapitányság)   figyelmét arra, hogy a belső kommunikációjukban számos fennakadás volt érzékelhető, illetve megállapította, hogy az autópályákon a mentési munkálatokat nagymértékben megnehezítette, hogy az autósok nem alakították ki a KRESZ-ben ilyen helyzetekre előírt mentősávokat. Szabó jelentésében kiemelte, hogy az M1-es autópályán a fennakadások mérsékelhetően lettek volna, ha az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a felhajtóknál és a pálya mentén lévő táblákon megfelelően tájékoztatta volna az autósokat.

Az ombudsman vasúti közlekedésekben történt fennakadásokkal kapcsolatban kifejtette, hogy a MÁV a hóhelyzet napjaiban nem megfelelően tett eleget az utastájékoztatás kötelezettségének, nem volt felkészülve a fennakadások miatti késésekre, és arra, hogy ilyen helyzetben gondoskodni kell az utasok ivóvíz- és élelmiszer ellátásáról, valamint a jegyek visszaváltásáról.

Az alapvető jogok biztosa felkérte a belügyminisztert, vizsgálja meg annak jogszabályi lehetőségét, hogy az alá tartozó szervezetek a kríziskommunikációs tevékenységükbe miként tudnak bevonni közösségi médiakommunikációban jártas önkéntes szervezeteket és személyeket. A belügyminisztert arra is megkérte vizsgálja meg a gyorsforgalmi úthálózat mellett védelmi rendeltetésű erdők telepítését. Kezdeményezte továbbá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójánál, hogy tekintse át a lakosság riasztási rendszer hatékonyságát, illetve fektessen nagyobb hangsúlyt a lakosság felkészítésére.

A dokumentum teljes szövegét itt érheti el. (doc)

Szabó Máté korábban a január 14-i hóhelyzettel, illetve annak kezelésével kapcsolatban folytatott le vizsgálatot. Akkor a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. felelősségéről írt.