no

Orbán: „Megvárom, amíg elolvassák, aztán majd beszélgetünk a konkrétumokról”

2013.04.15. 19:03 Módosítva: 2013.04.15. 19:44

A magyar kormány várja a negyedik alkotmánymódosítás európai bizottsági vizsgálatának befejezését, és azt követően készen áll a kérdések megvitatására - közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este Bilbaóban tartott sajtótájékoztatóján.

A kétnapos spanyolországi látogatáson tartózkodó kormányfő emlékeztetett, hogy José Manuel Barroso európai bizottsági elnök jelezte, a testület szakértői még nem végeztek az alaptörvény módosításának jogi elemzésével.

"Megvárom, amíg elolvassák..., aztán majd beszélgetünk a konkrétumokról. Mi demokraták vagyunk, ezért hiszünk a tények és az érvek erejében" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy kormánya mindig és mindenkinek rendelkezésére áll a Magyarországgal összefüggő kérdések megvitatására.

Azt a felvetést, amely a lisszaboni szerződés 7. cikkelyének - amely a tagállamok egyes jogainak felfüggesztéséről szól - Magyarországot érintő alkalmazására vonatkozott, rossz tréfának nevezte a miniszterelnök. Ezt olyan országokkal kapcsolatban szokták emlegetni, amelyek nem tartják tiszteletben a demokratikus alapértékeket - folytatta -, "de soha senki egyetlen példát sem tud felhozni erre Magyarországgal kapcsolatban".

Azt persze tudomásul veszi a magyar kabinet, hogy az európai politika nemzetközi, folynak pártharcok, és Magyarországról is zajlik egy ilyen pártvita - mondta, jelezve, hogy ezt az európai politikai élet természetes részének tartja.

"El szoktam menni az Európai Parlamentbe, amikor kritizálnak bennünket. Az egy súlyos élmény... A tények nem játszanak fontos szerepet, vádaskodások vannak, érvelésre gyakran üvöltözés, ideológiai epeömlések, kidagadt nyaki ütőerekkel kiabálnak" - fogalmazta meg strasbourgi tapasztalatait, úgy vélekedve, hogy "Európának néha nem sikerül uralkodnia saját magán".

A miniszterelnök szerint azonban ha idén és jövőre is lesz egy látható gazdasági növekedés Magyarországon, csökken az államadósság, a munkanélküliség és a hiány, akkor "ezek az eredmények döntő érvek lesznek". Hozzátette azt is, hogy jövőre választások lesznek Magyarországon, és "a két dolog együtt, a választás meg a gazdasági eredmények megnyugtatják az európai közvéleményt". "Addig meg ki kell bírni" - mondta.

Az Európai Bizottság sajtószolgálata pénteken tudatta, hogy Barroso levelet írt Orbán Viktornak, melyben kijelenti, hogy amint a Bizottság még zajló vizsgálata lezárul, meg kell tenniük a szükséges lépéseket a kötelezettségszegési eljárás megindítására az érintett kérdések tekintetében.

Az Európai Bizottság elnöke kiemelten említette az uniós jog és az Alaptörvény összhangjának kérdését azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bíróság ítéletei nyomán különadó vethető ki Magyarországon, hogy az Országos Bírói Hivatal elnöke pereket helyezhet át, valamint hogy korlátozzák a politikai hirdetéseket. Az utóbbi kérdésekben Navracsics Tibor és két államtitkára már ma be is nyújtott egy módosító indítványt.