Ez a poszt a következő Percről percre része:

Hol a pénz? Hol a biztonság?

Az MSZP az őrző-védők felé nyit, a Jobbik pedig ráakaszkodik a holland spekulásokra és dohányosokat nemtelen módon támadó minisztériumra. Parlamenti percről-percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Országgyűlés az egykor fideszes képviselőként is tevékenykedett, de az NMHH és a Médiatanács elnökeként elhunyt Szalai Annamáriára való megemlékezéssel nyitja az ülést.

  • Az interpellációs listát büngészve feltűnik, a szocialisták milyen szépen elosztották egymás között az elmúlt időszak slágertémáit: Hiller István az általános iskolákban tapasztalható beiratkozási káoszról, Tukacs István a „lenullázott nyugdíjszámlákról és az „emberek becsapásáról” fogja interpellálni az illetékes minisztert, Tóbiás József pedig az áremelések fájdalmait – az áremelés ugye mindig aktuális politikai kérdés! – fogja felhánytorgatni a kormánynak. Kicsit kilóg Harangozó Tamás, aki interpellációjában az őrző-védőket veszi védelembe a kötelező továbbképzés miatt jelentkező többletterheik miatt. Sajnos erre nem mondhatjuk azt, hogy "jelentéktelennek tűnő, de valójában fontos" dologról lesz szó, mert ez egyszerűen csak jelentéktelen. A képzés ugyanis összesen 9663 forintba, a vizsga pedig 1932 forintba kerül, melyből ráadásul a kamarai tagok a tagdíjuk erejéig terjedő, 6200 forintos kedvezményt kapnak. De várjuk ki a végét, Medgyessy Péternek is sikerült egy 19 000 forintos nyugdíjkiegészítéssel megbuktatnia az Orbán-kormányt!

  • A Jobbik a múltkori horror-maraton után most Guinness-rekorddal akarja sokkolni a közvéleményt. Magyar Zoltán ugyanis szinte hosszabb címet adott interpellációjának, mint maga a felszólalás: „Miért hozta létre a kormány a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet, ha az a hangzatos ígéretekkel szemben nem végzi a feladatát és még a helyben élő családi gazdálkodók egyértelmű jelzése után sem hajlandó megvédeni a magyar földet a holland befektető spekulációs célú földvásárlási szándékától?” Magyar egészen biztosan a jeles humanista és pacifista filozófus, Bertrand Russel "Eszmék, melyek ártottak az emberiségnek: az ember szerencsétlen küzdelme a maga teremtette ellenségekkel, köztük a szadista ösztönökkel, vallással, babonával, irigységgel, gazdasági materializmussal, gőggel, fajelmélettel, szexszel, felsőbbségekkel, hiedelmekkel és más gonosz dolgokkal”, szintén frappáns könyvcímére akart finom, mondhatni belterjes utalást tenni. De nem akarunk leragadni a szavakon való élcelődésnél, hiszen Zagyva György Gyula kemény kérdést szegez Pintér Sándornak: vajon a titkosszolgálatok bevetettek-e törvénytelen módszereket a „nemzeti” szervezetek ellen. Arra meg kifejezetten kíváncsiak vagyunk, milyen „nemtelen” eszközöket fedezett fel Gyenes Géza a dohányzók számának csökkentése érdekében indított minisztériumi akcióban.

  • Közben befutottak a tervezett napirend előtti felszólalások is: A mai napot a jobbikos Z. Kárpát Dániel kezdi, aki a szociális feszültségekre hívja fel a figyelmet, utána Józsa István frappánsan csak „A biztonságról” címre keresztelt felszólalása következik. Ha már a keresztség: Lukács Tamás KDNP-s képviselő egy Izaiás prófétától vett idézettel foglalja össze felszólalását: „Az igazságosság békét teremt”, a szintén kereszténydemokrata Pálffy István pedig a kormány intézkedéseit keresztényszociális szemüvegen keresztül veszi szemügyre. A napirend előttieket a jobbikos Mirkóczki Ádám zárja, aki a gyermekek és nők elleni erőszakról beszél.

  • Szalai Annamária emlékére, csak a fényképezőgépek csattogása hallatszik.

  • Z. Kárpáti Dániel kezdi a napirend előtti felszólalásokat, de a jobbikos képviselő erejéből csak egy régi lemez felrakására futja, az unalomig koptatott slágerekkel: Gonosz bankok, Szipolyhitel és a Kapják vissza kamatostul! A jobbikos képviselő szerint a kormánynak példát kéne vennie az adósok magyarországi civil szerveződéseire, az Otthonvédelmi Tanácsra, a Bankcsapdára és a Koppány csoportra, aminek szerinte „lehet a nevén vigyorogni, de az állam helyett is cselekszik”.

  • Dicséretes, hogy Lukács Tamás az egyiptomi vallási feszültségekre figyelmeztet a külpolitikailag igencsak alulmotivált Parlamentben, de az már nem, hogy a bibliás szavú képviselő pontatlanul idézi a Szentírást. Felszólalásának címe ugyanis "Az igazságosság békét teremt.”, ami valójában Izaiás próféta könyvében így áll: „Az igazságosság békét terem”. A terem nem ugyanaz, mint a teremt. Ejnye!

  • Válaszában Németh Zsolt ismerteti azt a jegyzéket, melyet a magyar kormány küldött az egyiptomi kormánynak. A külügyi államtitkár felhívja a figyelmet arra, hogy az egész Közel-Keleten veszélyben van a keresztény kisebbség.

  • Józsa István szerint amíg a magánnyugdíj-megtakarítások hozama húsz százalékkal nőtt, addig az állam által kezelt megtakarításokat a kormány felélte. Az MSZP-s képviselő lassan, tagoltan kérdezi: „Hová lett a pénz, hová lett az emberek biztonsága?”

  • A Józsának válaszoló Soltész Miklós időugrással próbálja kikerülni a válaszadást, és inkább a nyugdíjak vásárlóértékének 2008-as szocialista csökkentését hozza fel. Ez még a sokat látott Parlamentben is kifejezetten kínos mellébeszélésként hat, hiszen az állami nyugdíjak emelésének az ég egy adta világon semmi köze sincs a magánnyugdíjpénztári megtakarítások einstandolásához.

  • Rogán Antalnak jutott a szórványos tapssal meg-megszakított napi kormányzati sikerpropaganda, melyet rövid címszavakban ismertetnénk: rekordalacsony infláció, csökkenő árak, csökkenő rezsiköltségek. Jó hír az embereknek, jó hír a gazdaságnak! És akkor mér arról nem is szóltunk, hogy felszólalásában Rogán belengeti a vízdíj, a szemétdíj és a kéményseprés díjának csökkentését is.

  • Cséfalvay Zoltán gazdasági államtitkár újabb "ígéretes fejleményekkel" egészíti ki Rogán napirend előtti felszólalását. A taps a kormánypárti padsorokból felháborítóan szórványos.

  • Hiller István szóról-szóra megismétli a másfél órája már elmondott sajtótájékoztatóját, csak most ezt interpelláció formájában teszi. Témája egyébként az általános iskolai beiskoláztatás, amiről már mi is sokat írtunk.

  • Egy táblázatot lengetve Hoffman Rózsa szigorúan állapítja meg: a szocialisták már hónapok óta kongatják a vészharangot, hogy előidézzék a káoszt. Káosz azonban szerinte nincs. Sőt, több a hely, mint ahány iskola van, kivéve a „felkapott” budapesti iskolákat, de ott is mindenkiről gondoskodni fognak. Elismeri, hogy a magyar emberek „indulatosak”, de azért szerinte nem valósak azok a panaszok, melyeket Hiller idézett.

  • Mire végigmondja Magyar Zoltán interpellációjának a címét, amit azonban mi egy technikás CtrlC-CtrlV-vel könnyedén önök elé tárjuk: "Miért hozta létre a kormány a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet, ha az a hangzatos ígéretekkel szemben nem végzi a feladatát és még a helyben élő családi gazdálkodók egyértelmű jelzése után sem hajlandó megvédeni a magyar földet a holland befektető spekulációs célú földvásárlási szándékától?"  A hosszú cím azonban tényleg komoly témát takar: Egy meg nem nevezett holland hátterű cégcsoport sorozatban szerzi a földeket spekulációs célra, és az által művelt területeken - melyek ezek szerint mégsem spekulációs célból vannak - minden környezetvédelmi előírásnak fittyet hány. A jobbikos képviselő szerint a cégcsoporttal való enyhe bánásmód egyik oka az lehet, hogy annak érdekeit a volt elszámoltatási kormánybiztos, Papcsák Ferenc ügyvédi irodája képviseli.

  • De szerinte a Magyar interpellációjában említett cégcsoport 80 milliárd fogalmat bonyolít le, és 350 embernek ad munkát. Az államtitkár azt is nehezen tudja elképzelni, hogy egy ekkora nagy cég 23 hektárra spekulálna, ezért óvva inti Magyar Zoltánt a híresztelésektől. Az ügyben a jobbikos képviselő által kritizált Nemzeti Földalap tevékenységét ő persze sikeresnek minősíti.

  • Tóbiás József a közösségi közlekedés áremeléseit sorolja, és közben végre egyszer az életbe' ő is elsüthet egy elmúltnyolcévet: A Fidesz nyolc év ellenzékben folyamatosan az áremelések ellen volt, erre kormányon mit csinál? Emeli az árakat!

  • Fónagy János egy darabig a vasútvonalak újranyitásáról beszél, utána a Magyar Értelmező Kéziszótárhoz irányítja Tóbiás Józsefet, ugyan nézzen utána, mit is jelentenek a közlekedéspolitikai alapfogalmak.

  • Zagyva György Gyula a már nevében is kínos tévedést hordozó „Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom” nevében panaszolja fel a saját személye elleni zaklatásokat, illetve a HVIM elleni operatív műveleteket, melyek során egy 18 éven aluli fiatalt is be akarták szervezni. Közben kis intermezzo történik, mert Zagyva arra kéri Kövért, utasítsa rendre a zajongó Vadai Ágnest. Ez nem történik meg, mert a házelnök szerint mindenki túl sokat zajong, ami az ő éberségét is csökkenti.

  • A mássalhangzó-összeolvadást valamiért nem ismerő Kontrát Károly a valóban jogsértés-szagú vád helyett inkább a román-magyar focimeccs alatti tel-jes rendőri kontrollról és határozott intézkedésekről beszél, és arra kéri Zagyvát, hogy ne hasonlítsa össze az Orbán-kormányt a Rákosi-rezsimmel.

  • Előbb Révész Máriusz, majd a valószínűleg Hoffmann Rózsa DNS-éből klónozott Lanczendorfer Erzsébet kormánysimogató szavai alatt kapcsoltuk ki a fejhallgatót.

  • Harangozó Tamás alapvetően támogatná a szakmai színvonal növelését a vagyonőröknél, de a továbbképzési kötelezettség szerinte egy szimpla „sarcbehajtás”, mivel nincs végleges tananyag, és az érintett 80 000 ember alig két nap gyakorlati képzésben részesül. Mindez ráadásul 11 000 forintba fog kerülni. A szocialista képviselő így összegzi a véleményét: „Borítékolható a káosz”.

  • cikkünk a témában:

    Lehet majd hirdetni az EP-kampány idején

    Az Index úgy értesült, hogy Brüsszel kritikáira és José Manuel Barroso Orbán viktornak írt levelére reagálva már el is készült a kormány jogalkotási megoldása. Handó Tünde nem helyezhet át uniós ügyeket, és a politikai hirdetések tilalma nem vonatkozik majd az EP-választás kampányidőszakára.

  • Kontrát Károly nagyjából harminc mondaton keresztül hangsúlyozza az internetes- és távoktatás fontosságát, de a hangjából ítélve még maga sem bízik a saját meggyőzőerejében. Közben belegondoltunk, és politikai szempontból egyáltalán nem lenne hülyeség, ha a szocialisták valóban felkarolnák nyolcvanezer erős ember ügyét. Legalább lenne kiket felvonultatni a Békemenet ellen.

  • Mindig viccesek azok a jobbikosok, akik lelkes amatőrizmussal, minden reflexió nélkül jönnek elő a saját agyszüleményeikkel, vagy egészen egyértelmű lobbizásaikkal. Ilyen például az utolsóként interpelláló Gyenes Géza, aki most igazi bagós rekedtséggel azzal vádolja az EMMI-t, hogy „a dohányosok számának csökkentését a dohányosok lassú kipusztításával akarja elérni”. A saját állítása szerint nem dohányzó Gyenes valószínűleg egy e-cigaretta lobbi felkérésére fogalmazhatta az interpellációt, mert még az időkorláton túl is szívósan ragaszkodik ahhoz, hogy háromszor egymás után megismételje, hogy ez az eszköz a nagyedére csökkentené a rákos megbetegedések számát.

  • Munkatársunk a folyosón megpróbálta megkérdezni Papcsák Ferencet Magyar Zoltán jobbikos képviselő mai állításáról, miszerint egy holland cégcsoport azért tud spekulációs célra földet szerezni, mert Papcsák ügyvédi irodája képviseli őket. A fideszes politikus sajnos annyira sietett, hogy nem volt lehetősége válaszolni a kérdésre.