Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rövidíteni akarják a várólistákat

2013.04.15. 08:00

Ötmilliárd forintot szánna a kormány arra, hogy az egészségügyi várólistákat lerövidítse. A támogatott műtétek májustól kezdődhetnek, írja a Népszabadság.

Egy uniós irányelv már októbertől lehetővé teszi, hogy az uniós állampolgárok bármelyik ország egyészségügyi ellátását igénybevegyék, ha odahaza fél évnél többet kell várni egy beavatkozásra.

A külföldi műtétre készülőknek egy nyilatkozatot kell szerezniük a kiválasztott külföldi egészségügyi intézménytől, hogy ott vállalják az ellátást, majd ezt bejelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

A haza jogszabály ugyan még nem készült el, ám a Népszabadság úgy tudja, a szolgáltatás díjának egy részét a hazai biztosító finanszírozná. Mivel a külföldi műtétek árai nagyon magasak, így a kormánynak az az érdeke, hogy inkább a hazai várólistákat rövidítse. A lap értesülései szerint a várólisták rövidítésére szolgáló támogatott műtétek a legdrágább beavatkozásokra fognak vonatkozni, főként a gerinc-, illetve a csípőprotézis beültetésére.

Több fővárosi kórház igazgatója is arról beszélt azonban, ha kapnának is pénzt a várólisták lerövidítésére, nem biztos, hogy meg tudnák oldani a feladatot, mert nincs hozzá elég emberük, írja a Népszabadság.