Rövidíteni akarják a várólistákat

2013.04.15. 08:00

Ötmilliárd forintot szánna a kormány arra, hogy az egészségügyi várólistákat lerövidítse. A támogatott műtétek májustól kezdődhetnek, írja a Népszabadság.

Egy uniós irányelv már októbertől lehetővé teszi, hogy az uniós állampolgárok bármelyik ország egyészségügyi ellátását igénybevegyék, ha odahaza fél évnél többet kell várni egy beavatkozásra.

A külföldi műtétre készülőknek egy nyilatkozatot kell szerezniük a kiválasztott külföldi egészségügyi intézménytől, hogy ott vállalják az ellátást, majd ezt bejelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

A haza jogszabály ugyan még nem készült el, ám a Népszabadság úgy tudja, a szolgáltatás díjának egy részét a hazai biztosító finanszírozná. Mivel a külföldi műtétek árai nagyon magasak, így a kormánynak az az érdeke, hogy inkább a hazai várólistákat rövidítse. A lap értesülései szerint a várólisták rövidítésére szolgáló támogatott műtétek a legdrágább beavatkozásokra fognak vonatkozni, főként a gerinc-, illetve a csípőprotézis beültetésére.

Több fővárosi kórház igazgatója is arról beszélt azonban, ha kapnának is pénzt a várólisták lerövidítésére, nem biztos, hogy meg tudnák oldani a feladatot, mert nincs hozzá elég emberük, írja a Népszabadság.