Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Füstadó bevezetését tervezi Pécs

2013.04.16. 14:02 Módosítva: 2013-04-16 14:19:13
A pécsi önkormányzat füstadót vetne ki azokra a lakosokra, akik alternatív fűtési módszerként nagyobb szén-dioxid kibocsájtással járó, tehát szennyezőbb megoldást választanának. Az LMP szerint az önkormányzat a távfűtőcégek és az energiaszolgáltatók monopóliumát védi.

Füstadó bevezetését tervezi a pécsi önkormányzat - írta a Vastagbőr blog. A rendelet tervezete szerint a öt évig kellene fizetni az adót a távhőszerződés megszűnése után.

A díjat egy meglehetősen bonyolult képlet alapján számolják ki, amelynek lényege, hogy a távhőt kiváltó tüzelőanyag kormányrendeletben meghatározott széndioxid-kibocsátását viszonyítják a távhő széndioxid-kibocsátásához.

Azt, hogy valaki milyen alternatív fűtőanyagot választott, számlával lehet majd igazolni a hatóságok felé, akik pedig ez alapján kiszámolják a kibocsátás-különbözetet. Az adót fizetni csak akkor kell, ha ez a különbözet pozitív, tehát ha nagyobb szennyezéssel jár az alternatív módszer. A díj tervezett mértéke 15 Ft/kg.

A rendeletet beterjesztő Páva Zsolt pécsi polgármester a díj indoklásában azt emelte ki, hogy a távhőről leválók általában nagyobb és helyi széndioxid-kibocsátású fűtési módokra térnek át, s ez nagyban hozzájárul a pécsi levegő szennyezettségének növekedéséhez. A polgármester azt is megemlíti az indoklásban, hogy más városok, például Miskolc is bevezetett már hasonló adót.

Az Index megkeresésére Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője tagadta ezt. Mint elmondta, a város korábbi, szocialista vezetése fontolgatta a „füstadó” rendeleti bevezetését, de végül nem történt meg. A miskolci önkormányzat adóosztályán szintén nem tudtak a távhőről leválók megadóztatásáról.

A pécsi LMP-frakció közleménye szerint az önkormányzat valójában nem a környezetszennyezés ellen harcol, hanem a távfűtőcégek és az energiaszolgáltatók helyi monopóliumait – így a francia érdekeltségű Dalkia-konszern és a Pécsi Hőerőmű piaci pozícióit – akarják védeni a rendelettel.

Kóbor József helyi LMP-s képviselő úgy látja, a távfűtésről leválók száma valójában csekély, és akik fűtésmódot váltanak, általában korszerű gázfűtésre állnak át. Kóbor szerint a növekvő légszennyezettséget a romló tömegközlekedés okozza, mivel egyre több ember indul inkább kocsival útnak. Az LMP ezért feleslegesnek és még a saját adminisztrációját sem fedező pénzbehajtásnak tartja a füstadót.

A füstadóról több kérdést is feltettünk délután a pécsi önkormányzatnak, későbbre ígértek bővebb tájékoztatást, ez egyelőre nem történt meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!