Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Langurkölyök született az Állatkertben

2013.04.16. 14:13 Módosítva: 2013.04.16. 14:14

Jávai langur született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kicsi most két hetes, és mostanra már a nagyközönség is láthatja. Azt azonban még a gondozóknak sem sikerült kifigyelniük, hogy pontosan milyen nemű a jövevény, így nevet is csak később kaphat.

Negro, az anyaállat már igen tapasztaltnak mondható, így nem meglepő, hogy nagy gondossággal táplálja és neveli a kölyköt. Ráadásul a gyereknevelésbe az összesen nyolc állatból álló csapat szinte valamennyi tagja besegít.

Olyannyira, hogy néha nem is tudnak megegyezni, hogy éppen melyikük ölelgesse a kicsit. Időnként két állat két oldalról rángatja a kölyköt, ám az mostanra már elég öntudatos ahhoz, hogy ilyenkor nemtetszését fejezze ki.

A jávai langur (Trachypithecus auratus) egy Délkelet-Ázsiában honos majomfaj, amely nemcsak a természetben számít veszélyeztetettnek, hanem állatkertekben is nagyon ritkán látható. Magyarországon például kizárólag a fővárosi intézményben tartanak ilyen állatokat.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2007 óta élnek jávai langurok. Akkor két nőstény, Negro és Szmörre, valamint egy Orange nevű hím került Budapestre. A nevek az állatok színére utalnak, ugyanis ennél a fajnál két egymás mellett előforduló színváltozat létezik: fekete és narancsvörös-aranysárga. A Negro és Orange nászából most világra jött kölyök apjához hasonlóan narancsvörös színű, de később még befeketedhet, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ezt a színt felnőtt korára is megtartja.

A jávai langur a cerkófmajmok családjába, azon belül az úgynevezett karcsúmajmok közé tartozó állatfaj. Elterjedési területe Délkelet-Ázsiára, közelebbről néhány Indonéziához tartozó szigetre, elsősorban Jávára, Balira és Lombokra korlátozódik. Nappal aktív, kisebb csoportokban élő állat, melynek étlapján szinte kizárólag növényi eredetű táplálékok, levelek, gyümölcsök, rügyek és hajtások szerepelnek.

A nőstények hét hónapos vemhesség után hozzák világra utódjukat. Néha előfordul ikerellés is, de az esetek többségében egy-egy elléskor csak egyetlen utód jön a világra. A fiatalok 3-4 évesen válnak ivaréretté, és akár húsz évig is élhetnek.