Orbán: Ma jó volt magyarnak lenni

2013.04.16. 23:59

Az Európai Néppárt egy olyan közösség, amely elutasítja a kettős mércét, és megadja a tiszteletet nemcsak a tagpártjainak, hanem az Európai Unióhoz tartozó nemzeteknek is, mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedd este Strasbourgban magyar újságíróknak, miután a néppárti frakció ülésén válaszolt a néppárti európai parlamenti képviselők kérdéseire.

"Ma jó volt magyarnak lenni ebben a közegben" - fogalmazott Orbán. Azt mondta: a tanácskozáson konkrét kérdések merültek fel, mert "nagyon sok a nehezen érthető és a nemzetközi sajtóban gyakran félreértelmezett körülmény". Példákat is hozott: szamárságnak nevezte az olyan felvetéseket, amelyek szerint a magyar Alkotmánybíróság nem vizsgálhatna kétharmados törvényeket, hogy a hajléktalanokat bárki kriminalizálná akarná, illetve hogy fenyegetve lenne a magyar igazságszolgáltatás függetlensége. Kijelentette: minden, ami a magyar alaptörvényben szerepel, valamely más ország gyakorlatában már ismert.

"A néppártban a mi barátaink ülnek, azok a parlamenti képviselők, akik a mi politikai családunkhoz tartoznak. A beszélgetés célja az volt, hogy egyeztessük az óráinkat"  - mondta Orbán. Barátinak nevezve a tanácskozást, amelyen körülbelül húsz, alapvetően jogi természetű kérdés került elő. Orbán odaszúrt a kormányát bírálóknak, mondván a keddi ülésen nem azokkal találkoztak, akik úgy tesznek, mintha a magyar alkotmányt támadnák, valójában viszont az fáj nekik, hogy az ő országukhoz tartozó nagy nemzetközi cégeket, bankokat megadóztatták Magyarországon, vagy hogy rezsicsökkentést hajtott végre a magyar kabinet.

Orbán szerint június végére, július elejére készül el a magyar alkotmánymódosításokról szóló összefoglaló uniós értékelés, amelyet majd akkor megtárgyal az Európai Parlament is. Emlékeztetett arra, hogy egy korábbi kezdeményezés alapján szerda délelőtt lesz egy vita az EP-ben ugyanerről a kérdésről, de azon maga a kezdeményező sem lesz jelen, ahogyan a frakcióvezetők többsége sem, így ennek a vitának a súlya csökkent. "Az érveinket a június végén, július elején esedékes EP-ülésre kell összepontosítanunk" - mondta.

Orbán Viktor kedd este spanyolországi látogatásáról érkezett az EP strasbourgi épületébe, ahol Martin Schulz, az EP elnöke fogadta őt. Vele szűk körű megbeszélést folytattak. Orbán tárgyalt Joseph Daullal, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetőjével is, majd részt vett ez EP néppárti képviselőcsoportjának ülésén, több képviselővel pedig szűk körben is egyeztetett.

Múlt héten a kolozsvári Új Magyar Szó beszámolója alapján felröppent, hogy az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának dubrovniki vezetőségi ülésén állítólag napirenden volt a Fidesz esetleges kizárása. Ezt az Európai Néppárt azonnal határozottan cáfolta, alaptalannak nevezte az értesülést.  • Hírek
  • Bankszámla