Vadásszák a hitelkárosultakat Ócsára

2013.04.16. 18:18 Módosítva: 2013.04.16. 18:24
Módosított pályázati feltételekkel ismét lehet pályázni az ócsai szociális és családiház-építési programban való részvételre.

Újra kiírják a pályázatot az ócsai szociális lakópark bérlőinek kiválasztására, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden. Bár a közlemény erről nem szól, közismert, hogy a pályázat március végén lezárult első köre kudarccal zárult, alig voltak jelentkezők.

Mint az Index több cikkében is megírta, a piaci ár sokszorosáért a semmi közepén felépített szociális lakópark nem csak pazarló, de alkalmas jelentkező is alig akadt a devizahitelesek megsegítésére kitalált programra. Február végén még csak egy kis vegyesbolt volt az új lakások közelében, az első zöldséges 4 kilométerre, az első kis ABC 5 kilométerre van. Az első buszmegálló Ócsa központja felé 3,7 kilométerre van az épülő házaktól, a vasútállomás 5,4 kilométerre.

Az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogaira kiírt pályázaton március végéig mindössze húsz család nyert. A lakópark 80 családi házának bérlésére 588 pályázat érkezett, többségük azonban nem felelt meg a kormányrendeletben meghatározott feltételeknek.

Kibővítik a jelentkezők körét

Most a lehetséges pályázók köre kibővül például olyan családokkal, amelyek esetében a lakóingatlant nem a jelzáloghitel-szerződésből eredő tartozás miatt, hanem egyéb, lakhatással összefüggő tartozás - például közmű, közös költség - miatt árverezték el, ugyanakkor a lakóingatlanon a pénzügyi intézmény jelzálogjoga is fennállt.

Változik a jelzálogjoggal terhelt lakóingatlan hitelfelvételkor megállapított forgalmi értékére vonatkozó értékhatár is. Mint írták, korábban a Budapesten és a megyei jogú városokban élők esetén 25 millió forint, más települések esetén 20 millió forint volt az értékhatár. Mostantól az értékhatárt egységesen 25 millió forintban határozták meg.

Kitértek arra, hogy azok, akik a pályázati eljárás első ütemében pályázatot nyújtottak be, de a rendeletben foglalt korábbi feltételeknek nem feleltek meg, új pályázat benyújtása nélkül vehetnek részt a második körben, ha a módosított feltételeknek megfelelnek. Erről a körülményről a pályázatkezelő tájékoztatja az érintetteket, és nyilatkoztatja őket pályázatuk fenntartásának szándékáról - tették hozzá.

A jelentkezés határideje május 10. Ezt követően új benyújtási határidő nyílik meg, és a legkésőbb 2013. december 31-ig benyújtott pályázatok tartalékot képeznek.

Huszan nyertek

A pályázatkezeléssel kapcsolatos feladatokat a korábbiakhoz hasonlóan a Magyar Máltai Szeretetszolgálat látja el. A pályázati adatlap és a részletes információk a program honlapján találhatók.

A szeretetszolgálat március 25-én azt közölte, hogy húsz család nyert az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogára kiírt pályázaton, a többi hatvan ház bérlésére új pályázatot írnak ki, módosított feltételekkel.  • Hírek
  • Hitelkártya