Gál
3 °C
16 °C

A Zsidó Világkongresszus a káros magyarországi folyamatok miatt jön Budapestre

2013.04.16. 13:38

A Zsidó Világkongresszus (WJC) azért tartja soros plenáris közgyűlését Budapesten, hogy ezzel is jelezze: Magyarország veszélyes úton halad. A formális jogkörökkel nem rendelkező nemzetközi szervezet – úgy tűnik – a helyszínválasztással Orbánnak is jelezni kíván.

Durvuló antiszemita támadások?

A WJC a MAZSIHISZ-szel való októberi egyeztetés után dönthetett arról, hogy fő döntéshozó testületének közgyűlését 2013-ban Budapesten tartja. Vezetése ezt részben a magyarországi zsidóság létszámával és az itteni aktív közösségi élettel magyarázta, de azt is egyértelművé tette, hogy a helyszínválasztás szimbolikus politikai üzenet is. Indexnek adott nyilatkozatában Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke az eseményt „a zsidóság összetartásának, a szolidaritás kifejezésének” nevezte „az egyre durvuló antiszemita támadások közepette”.

Moshe Kantor, a szervezet alelnöke szerint egész Európában Magyarországon a legijesztőbb az antiszemitizmus terjedése. „Rendkívül aggasztó jelek érkeznek Magyarországról, alig múlik el hét a kisebbségek elleni támadások vagy a szélsőjobb gyalázatos megnyilvánulásai nélkül” – mondta egy tel-avivi konferencián.

Elnök úr túloz

Ronald S. Lauder, a WJC elnöke április 4-i, Süddeutsche Zeitungban megjelent írásában élesen támadta a magyar miniszterelnököt. Véleménye szerint Orbán „elveszítette a politikai iránytűjét”, parlamenti többsége ellenére továbbra is együttműködik a szélsőjobboldallal, ami a radikálisokat csak még erősebbé teszi. Lauder a Jobbikot „náciközeli” pártnak nevezi, kiemeli a Magyar Gárda megfélemlítő szerepét és a párt egészét azzal vádolja, hogy össze akarták írni a zsidókat.

Cikkében némileg összemossa a szélsőjobb erősödését és az antidemokratikusnak tekintett kormányzati intézkedéseket. „Az antiszemita és cigányellenes kijelentések drámai módon megszaporodtak az elmúlt években, néhány ezek közül a miniszterelnök pártjának vagy kormányának vezető tagjaitól származik.” A  WJC elnöke szerint Orbán egyre szűklátókörűbb erőpolitikát folytat.

Nem hivatalos szervezet

De mi is az a Zsidó Világkongresszus és kiket képvisel? A szervezet neve azt sugallja, hogy a világ zsidóságának valamiféle hivatalos, reprezentatív testülete, de a helyzet nem teljesen ez. Ilyen egységes és hivatalos fórum általában sincsen, itt is inkább egy nemzetközi non-profit szerveződésről van szó, melyhez önkéntes alapon kapcsolódhatnak a különböző országos és regionális hitközségek. Magyarországról a MAZSIHISZ rendelkezik hivatalos tagsággal.

A szervezet 1936-ban a nemzetiszocializmus és a növekvő antiszemitizmus ellen jött létre. Az elmúlt évtizedekben a WJC-t határozott, konfliktusokat is generáló fellépése tette ismertebbé. A nyolcvanas években ők gyanúsították meg Kurt Waldheimet, az ENSZ volt főtitkárát, hogy hazudott SA múltjáról, ami végül is az osztrák politikus nemzetközi elszigetelődését eredményezte. A kilencvenes évektől a holokausztáldozatok anyagi kompenzációjában, különösen a svájci alvószámlák felderítésében értek el sikereket. A WJC politikai állásfoglalásaiban rendszeresen kiállt Izrael állam érdekei mellett. Visszautasították Palesztina egyoldalú elismerését, elítélték az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát annak Izraelt elmarasztaló jelentése miatt, Lauder Izrael NATO tagságát is kezdeményezte.

Orbán fel fog szólalni

A nemzetközi politikában nem teljesen egyértelmű a WJC súlya, lobbiereje ugyanakkor nem tagadható. Jelentőségét részben vezetésének személyi összetétele határozhatja meg, részben pedig az, hogy milyen erőt tulajdonítanak neki az egyes politikai aktorok. Orbán Viktor az ellene megfogalmazott kemény kritikák dacára is elfogadta a szervezet meghívását és beszédet fog tartani a május eleji kongresszuson. Feldmájer Péter ezt természetesnek nevezte, mint mondta, „a WJC elnökével Amerikában is az elnök szokott tárgyalni”. Kétoldalú tárgyalások is lehetségesek, ahogy az európai és azon belül a magyarországi antiszemitizmus kapcsán is valószínűsíthető, hogy a Zsidó Világkongresszus hivatalos állásfoglalást tesz majd Budapesten.