Aliz
6 °C
14 °C

Az EU megvizsgálja a hallgatói szerződést

2013.04.17. 06:58

A hallgatói szerződés legújabb változásait is megvizsgálja az Európai Bizottság, mielőtt dönt arról, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson-e hazánk ellen – mondta a Világgazdaságnak Andor László, a foglalkoztatásért felelős EU-biztos.

A hallgatói szerződés értelmében, az államilag támogatott diplomát megszerzőknek a végzés utáni 20 év alatt kell annyi időt Magyarországon dolgozniuk, amennyi a tanulmányaik ideje volt. Ez a tanulmányok jellegétől függően 3-6 évet jelent.

Andor az interjúban azt mondta: látni lehet, hogy van egyfajta törekvés a kormányzat részéről, hogy valamilyen módon igazodjon a Bizottság elvárásaihoz, vagy azok legalább egy részéhez.

Szerinte két fontos észrevétel volt a bizottsági álláspontban. Ez a célzottság, illetve az arányosság kérdése, vagyis meg kell állapítani azt, hogy mi az a konkrét munkaerőpiaci probléma, amelyre válaszul a szabad munkavállalás korlátozásával akar élni a kormány, illetve hogy a korlátozás arányban legyen a probléma nagyságával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?