Elítélték a kalauzra támadó családot

2013.04.17. 16:52

Egy család négy tagját ítélte el nem jogerősen a Debreceni Járásbíróság, mert 2010-ben bántalmaztak egy velük szemben intézkedő vasúti ellenőrt.

A vád szerint 2010 júliusában a házaspár és három gyermekük Hajdúhadházon szállt fel a személyvonatra. Kedvezményes jegyet váltottak, de az ellenőr kérésére erre jogosító igazolványt nem tudtak felmutatni. Az ellenőr kérése ellenére nem szálltak le a vonatról, körbeállták a férfit, rángatták a ruháját, és az asszony az arcát is megütötte. A kalauz rendőrt hívott, ők pedig előállították a családot.

A bíróság a két felnőttet és a két fiatalkorú gyermeket társtettesként, csoportosan elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, valamint könnyű testi sértés miatt ítélte el, a szülőket kiskorú veszélyeztetése miatt is elmarasztalták.

Habel Györgyi bíró az elsőrendű vádlott apát egy év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte, mivel egy korábbi büntetésének próbaideje alatt állt a cselekmény elkövetésekor. A másodrendű vádlott anyát egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, míg fiatalkorú gyermekeiknek 210, illetve 180 óra közérdekű munkát kell elvégezniük.

A Debreceni Járásbíróság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy elszaporodtak azok a bűncselekmények, amelyeknek elszenvedői közfeladatot ellátó személyek.