Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fogházra ítélték a tandemező ejtőernyőst

2013.04.17. 18:51

Tíz hónap, egy évre felfüggesztett, fogházbüntetésre ítélt szerdán jogerősen a Kaposvári Törvényszék egy tandemvezető férfit. A másodfokú bíróság ezzel helybenhagyta a Kaposvári Városi Bíróság elsőfokú ítéletét. A vádlottat légi közlekedés maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt ítélték el. Vadócz Attila, a bíróság szóvivője elmondta, hogy a férfi utasa még 2007-ben sérült meg egy kaposújlaki páros ugrás során.

A vádlott egy ejtőernyős tandemugrás során megszegte a szakmai szabályokat, ezzel utasa testi épségét veszélyeztette. A vádirat szerint a páros ugrás vezetője felel a felszerelés gyártási előírásainak betartásáért, valamint az időjárás helyes felméréséért is.

A sérüléssel végződő tandemugráskor az utasok és a felszerelés súlya körülbelül 223 kilogramm volt, ami extrém túlsúlynak tekinthető: az ernyő a gyártási előírása szerint csupán 205 kilogrammot bír el. A négyezer méter magasról végrehajtott ugrás után szabálytalan, kemény földet érés történt, melynek során az utas 24 százalékos egészségkárosodást okozó csigolyatörést és -repedést szenvedett, valamint pszichésen is tartós sérülést szenvedett.

Kórházba ment, és ott elájult

A per során a vádlott azt mondta: nem érzi magát bűnösnek, mivel szakmai hibát nem követett el: mivel légáramba kerültek, emiatt legfeljebb két méterről történő esés erejével értek földet. Utasa nem fogadta el, hogy orvosi segítséget hívjanak, hanem távozott, így ő csak hetekkel később értesült a problémáról. A sértett viszont arról számolt be, hogy a földet éréskor reccsenést hallott, és fájdalmat érzett a gerincében. Orvosi segítséget senki nem ajánlott fel neki, nem csillapodó fájdalmai miatt kísérőivel a kaposvári, majd az egyik fővárosi kórházba ment, és ott el is ájult. A baleset következményei máig hatással vannak az életére, emiatt az ügyben indított polgári peres eljárásban már jogerősen 1,8 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezték a vádlottat.

A szakértő véleménye szerint a túlsúly, a tandemet vezető ugró által rosszul felmért lebegtetési magasság vagy egy légáramlat okozhatta a kemény földet érést, az utas viselkedése nem játszott közre a történtekben. Az elsőfokú bíróság a baleset okaként az ernyő túlterheltségét és a vádlott rossz manőverezését állapította meg.