Fogházra ítélték a tandemező ejtőernyőst

2013.04.17. 18:51

Tíz hónap, egy évre felfüggesztett, fogházbüntetésre ítélt szerdán jogerősen a Kaposvári Törvényszék egy tandemvezető férfit. A másodfokú bíróság ezzel helybenhagyta a Kaposvári Városi Bíróság elsőfokú ítéletét. A vádlottat légi közlekedés maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt ítélték el. Vadócz Attila, a bíróság szóvivője elmondta, hogy a férfi utasa még 2007-ben sérült meg egy kaposújlaki páros ugrás során.

A vádlott egy ejtőernyős tandemugrás során megszegte a szakmai szabályokat, ezzel utasa testi épségét veszélyeztette. A vádirat szerint a páros ugrás vezetője felel a felszerelés gyártási előírásainak betartásáért, valamint az időjárás helyes felméréséért is.

A sérüléssel végződő tandemugráskor az utasok és a felszerelés súlya körülbelül 223 kilogramm volt, ami extrém túlsúlynak tekinthető: az ernyő a gyártási előírása szerint csupán 205 kilogrammot bír el. A négyezer méter magasról végrehajtott ugrás után szabálytalan, kemény földet érés történt, melynek során az utas 24 százalékos egészségkárosodást okozó csigolyatörést és -repedést szenvedett, valamint pszichésen is tartós sérülést szenvedett.

Kórházba ment, és ott elájult

A per során a vádlott azt mondta: nem érzi magát bűnösnek, mivel szakmai hibát nem követett el: mivel légáramba kerültek, emiatt legfeljebb két méterről történő esés erejével értek földet. Utasa nem fogadta el, hogy orvosi segítséget hívjanak, hanem távozott, így ő csak hetekkel később értesült a problémáról. A sértett viszont arról számolt be, hogy a földet éréskor reccsenést hallott, és fájdalmat érzett a gerincében. Orvosi segítséget senki nem ajánlott fel neki, nem csillapodó fájdalmai miatt kísérőivel a kaposvári, majd az egyik fővárosi kórházba ment, és ott el is ájult. A baleset következményei máig hatással vannak az életére, emiatt az ügyben indított polgári peres eljárásban már jogerősen 1,8 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezték a vádlottat.

A szakértő véleménye szerint a túlsúly, a tandemet vezető ugró által rosszul felmért lebegtetési magasság vagy egy légáramlat okozhatta a kemény földet érést, az utas viselkedése nem játszott közre a történtekben. Az elsőfokú bíróság a baleset okaként az ernyő túlterheltségét és a vádlott rossz manőverezését állapította meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport