no

Füstölt a metró a Széll Kálmán téren

2013.04.17. 18:31

Szerda délután 16 óra 54 perckor az M2-es metró Széll Kálmán téri állomásán füstölni kezdett egy EV/A típusú metrószerelvény egyik kocsija. Az utasokat kimenekítették, majd az állomáson fölszerelt vízködoltó berendezéssel, illetve a tűzoltók segítségével oltani kezdték a tüzet.

A tájékoztatás szerint a füstölő kocsit 17 óra 20 percre sikerült eloltani. A forgalom beindulását némileg akadályozta, hogy a körzetben tartózkodó Alstom-vonatokat le kellett állítani, majd ismét üzembe helyezni, mivel ez időigényes folyamat. A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt pótlóbuszok közlekedtek a Deák Ferenc tér és a Déli pályaudvar között. A forgalom 18 óra előtt néhány perccel helyreállt.

A Metróért Egyesület közleménye szerint az eset rávilágít a járműpark kritikus állapotára, amelyet a kelet-nyugati vonalon hamarosan megold a beérkezett Alsom-vonatok forgalomba állítása, de az észak-déli vonalon a járművek állapota és kora az érintett, már teljes körű felújításon átesett szerelvényhez képest viszonyítva is sokkal rosszabb. A BKV hivatalos közleményében azt írta, hogy a műszaki hiba kiváltó oka a vontatómotorokra lerakódott szennyeződés volt, ami ismeretlen okból elfüstölt. A vállalat szerint a további, részletes vizsgálatok még folyamatban vannak. A közlemény arra is kitért, hogy a BKV az orosz metrókocsikat hamarosan kivonja a forgalomból, hétvégén már most is csak az új Alstom-szerelvények fognak közlekedni a kettes metró vonalán.