Konferenciát szerveztek az elbocsátott ELTE-s oktatóknak

2013.04.17. 10:45

A leépítések miatt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karáról elbocsátott és nyugdíjazott oktatóknak rendez konferenciát az Oktatói Hálózat pénteken a Gólyavárban. Az Értékmegőrző szabadegyetemen előad Tverdota György, Margócsy István, Tarján Tamás, Kálmán László és Keserü Katalin is. A részletes program a Facebookon és itt olvasható.

"A közelmúltban karunk a drasztikus anyagi megszorítások miatt arra kényszerült, hogy az oktatói közösség legtapasztaltabb, legnagyobb tudású és legértékesebb tagjai közül sokakat kényszerűségből nyugdíjazzon. Az oktatók és hallgatók közösségét ezáltal felfoghatatlanul súlyos és jóvátehetetlen kár éri. E veszteséget semmiféle szimbolikus gesztus nem enyhítheti, mégis úgy érezzük, szimbolikus értékmentő gesztusokra is szükség van ahhoz, hogy elkeseredésünknek hangot adjunk, ugyanakkor felmutassuk, miféle nagyszerű értékek veszhetnek így el az egyetemi közösség számára" – írták a szervezők.

Az ELTE BTK 21 oktatót bocsát el, mivel a forráselvonás miatt nem tudják finanszírozni az oktatók munkáját. Az érintett tanárok többségének van másodállása vagy nyugdíjra jogosult. Dezső Tamás dékán korábban azt mondta: nem jó szívvel küldte el az oktatókat, de úgy döntött, inkább a fiatalabb és más jövedelemmel nem rendelkező alkalmazottakat védi. Az ELTE rektorának javaslata alapján az arra érdemes oktatókat professor emeritus címre terjesztik fel. Ők továbbra is előadhatnak az egyetemen, de ezért egyelőre nem tudnak fizetni nekik.