Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesz Pesten Hitler-emléktúra

2013.04.17. 19:31

A Belügyminisztérium valamennyi rendelkezésére álló eszközzel fellép a Pax Hungarica Mozgalom Adolf Hitler emlékére szombatra meghirdetett túrájának szervezőivel és résztvevőivel szemben.

"A Belügyminisztérium - ahogy azt számos alkalommal bizonyította - határozottan és következetesen elítéli az antiszemitizmus és a rasszizmus valamennyi megnyilvánulását" - áll a minisztérium közleményében.

A nácizmus ideológiájával, a fasizmussal, az antiszemita fajelmélettel, a népirtással, a kínzással és a zsidóság megsemmisítésére tett törekvéssel azonosítható Adolf Hitlerre történő emlékezés joggal sérti a holokauszt áldozatai hozzátartozóinak, túlélőinek emberi méltósághoz fűződő alkotmányos alapjogát - írta a tárca.

"Minden olyan megnyilvánulást, amely ennek az alapjognak a sérelmével, csorbításával jár, a Belügyminisztérium - ahogy minden jóérzésű ember - megengedhetetlennek, a demokrácia lényegéhez tartozó közrend és köznyugalom jelentős mértékű támadásának tekint" - zárul a közlemény.

A Pax Hungarica az elmúlt években több szélsőjobboldali rendezvényen is szerepelt. Tünettek tavaly a trianoni békeszerződés ellen, részt vettek a 2006-os zavargásokban, úgynevezett becsületnapot szerveztek Budapest náci és nyilas uralom alóli megszabadulásának ünnepén.