Nem lesz Pesten Hitler-emléktúra

2013.04.17. 19:31

A Belügyminisztérium valamennyi rendelkezésére álló eszközzel fellép a Pax Hungarica Mozgalom Adolf Hitler emlékére szombatra meghirdetett túrájának szervezőivel és résztvevőivel szemben.

"A Belügyminisztérium - ahogy azt számos alkalommal bizonyította - határozottan és következetesen elítéli az antiszemitizmus és a rasszizmus valamennyi megnyilvánulását" - áll a minisztérium közleményében.

A nácizmus ideológiájával, a fasizmussal, az antiszemita fajelmélettel, a népirtással, a kínzással és a zsidóság megsemmisítésére tett törekvéssel azonosítható Adolf Hitlerre történő emlékezés joggal sérti a holokauszt áldozatai hozzátartozóinak, túlélőinek emberi méltósághoz fűződő alkotmányos alapjogát - írta a tárca.

"Minden olyan megnyilvánulást, amely ennek az alapjognak a sérelmével, csorbításával jár, a Belügyminisztérium - ahogy minden jóérzésű ember - megengedhetetlennek, a demokrácia lényegéhez tartozó közrend és köznyugalom jelentős mértékű támadásának tekint" - zárul a közlemény.

A Pax Hungarica az elmúlt években több szélsőjobboldali rendezvényen is szerepelt. Tünettek tavaly a trianoni békeszerződés ellen, részt vettek a 2006-os zavargásokban, úgynevezett becsületnapot szerveztek Budapest náci és nyilas uralom alóli megszabadulásának ünnepén.