no

Nem ússzák meg a közgépes láncolók

2013.04.17. 16:53

A XX.-XXI.-XXIII. kerületi bíróság szerdán elkezdte beidézni azokat a demonstrálókat, akik tavaly nyáron összeláncolták magukat a Közgép Zrt. fővárosi telephelyénél, jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke.

A független képviselő elmondta, hogy a kikézbesített idézések szerint társaság üzemi tevékenységének megzavarása, rendzavarás, garázdaság, gyülekezési joggal való visszaélés és rágalmazás miatt indult ellenük eljárás. A feljelentésben foglaltak egy részét jogi abszurdumnak tartják.

Jávor Benedek a rágalmazásról például úgy vélekedett, hogy "a Közgép szerint nem megengedhető, hogy korrupcióval vádolják őket".

A PM politikusai állnak elébe az eljárásnak, mert "mindazok az ügyek, amelyek körülölelik" a céget indokolttá és lehetővé teszik a demonstráción megfogalmazott állításokat Megítélésük szerint a Közgép Zrt. közszereplőnek számít.

A per precedensértékű lesz, mert kiderül, hogy ma Magyarországon meddig terjed a szólásszabadság határa - jelentette ki végül.

Az LMP - amelyhez akkor még a PM politikusai is tartoztak - több képviselője és aktivistája 2012. július 11.-én demonstrált a Közgép Zrt. fővárosi székhelyénél. A tüntetők a telephelyre vezető út két szélén láncolták össze magukat, a rendőrség 26 embert állított elő.

A cég jogi képviselője, Futó Barnabás a helyszínen azt mondta, hogy feljelentést tesznek, mert az akcióval megvalósult a közérdekű üzem működésének megzavarása, a személyi szabadság megsértése és a magánlaksértés is.