Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem ússzák meg a közgépes láncolók

2013.04.17. 16:53

A XX.-XXI.-XXIII. kerületi bíróság szerdán elkezdte beidézni azokat a demonstrálókat, akik tavaly nyáron összeláncolták magukat a Közgép Zrt. fővárosi telephelyénél, jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke.

A független képviselő elmondta, hogy a kikézbesített idézések szerint társaság üzemi tevékenységének megzavarása, rendzavarás, garázdaság, gyülekezési joggal való visszaélés és rágalmazás miatt indult ellenük eljárás. A feljelentésben foglaltak egy részét jogi abszurdumnak tartják.

Jávor Benedek a rágalmazásról például úgy vélekedett, hogy "a Közgép szerint nem megengedhető, hogy korrupcióval vádolják őket".

A PM politikusai állnak elébe az eljárásnak, mert "mindazok az ügyek, amelyek körülölelik" a céget indokolttá és lehetővé teszik a demonstráción megfogalmazott állításokat Megítélésük szerint a Közgép Zrt. közszereplőnek számít.

A per precedensértékű lesz, mert kiderül, hogy ma Magyarországon meddig terjed a szólásszabadság határa - jelentette ki végül.

Az LMP - amelyhez akkor még a PM politikusai is tartoztak - több képviselője és aktivistája 2012. július 11.-én demonstrált a Közgép Zrt. fővárosi székhelyénél. A tüntetők a telephelyre vezető út két szélén láncolták össze magukat, a rendőrség 26 embert állított elő.

A cég jogi képviselője, Futó Barnabás a helyszínen azt mondta, hogy feljelentést tesznek, mert az akcióval megvalósult a közérdekű üzem működésének megzavarása, a személyi szabadság megsértése és a magánlaksértés is.