Transparency Magyarország: A választási törvény lehetőséget ad a csalásra

2013.04.17. 16:35

A Transparency International (TI) Magyarország szerint a választási eljárási törvény lehetőségeket teremt a választási csalásra 2014-ben. Mint közleményükben írták, erre a külhoni szavazók névjegyzékének titkossága, a levélben érkezett szavazatok összesítésekor a külső kontroll hiánya, valamint a pártok bevételeinek és kiadásainak átláthatatlansága ad lehetőséget.

Közlésük szerint az április 8-án elfogadott választási eljárási törvény alapján nem lehet pontosan tudni, hogy kik azok, és hányan vannak, akik levélben szavazhatnak, az adatokat még a külképviseleten lévő szavazóköri névjegyzékek sem tartalmazzák. Csak annyi tudható róluk, hogy külföldön élnek, és regisztráltak, írták.

A TI arra sem lát törvényi biztosítékot, hogy a levélben szavazók névjegyzékét akár a pártok, akár a nemzetközi megfigyelők ellenőrizhessék. Tájékoztatásuk szerint annak ellenére nem kötelezi a törvény a Nemzeti Választási Irodát (NVI) az erről szóló részletes adatok ismertetésére, hogy azok közérdekű adatnak minősülnek. Bírálják, hogy az adatokat csak az NVI ellenőrzi, a jogszabály nem biztosít lehetőséget az ellenzéki pártok delegáltjait is sorai között tudó Nemzeti Választási Bizottságnak a levélben érkező szavazatok ellenőrzésére.

A TI szerint nem zárható ki, hogy a levélben szavazók névjegyzékére feliratkozott, ám valójában nem szavazó választópolgárok nevében más által leadott, fiktív szavazatok is az urnákba kerüljenek. A jogvédők a kampányfinanszírozás átláthatatlanságát is problémásnak tartják, annak szabályai ugyanis szerintük továbbra sem biztosítják a pártok bevételeinek és kiadásainak követhetőségét, a pártok mögött álló magánérdekek, valamint a kormányzati forrásokból fedezett esetleges kampányköltések megjelenítését.

Bírálták emellett a kereskedelmi médiumokban történő hirdetések tilalmát, mert az szerintük súlyosan sérti az esélyegyenlőség elvét és a kormánypártoknak nyújt kedvezőbb megjelenési feltételt a közszolgálati csatornákon. Kifogásolják, hogy bár a vezető kormánypárt többször is ígéretet tett erre, az átlátható kampányfinanszírozás megteremtésére irányuló törvényjavaslatot még nem nyújtották be.

A parlament változtatásokkal, múlt hétfőn fogadta el ismét a választási eljárási törvényt, amelyet januárban az államfő beadványa nyomán nyilvánított alaptörvény-ellenesnek az Alkotmánybíróság. Az újragondolt jogszabályról szóló elemzésünket itt találja.  • Hírek
  • Árfolyam