Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Transparency Magyarország: A választási törvény lehetőséget ad a csalásra

2013.04.17. 16:35

A Transparency International (TI) Magyarország szerint a választási eljárási törvény lehetőségeket teremt a választási csalásra 2014-ben. Mint közleményükben írták, erre a külhoni szavazók névjegyzékének titkossága, a levélben érkezett szavazatok összesítésekor a külső kontroll hiánya, valamint a pártok bevételeinek és kiadásainak átláthatatlansága ad lehetőséget.

Közlésük szerint az április 8-án elfogadott választási eljárási törvény alapján nem lehet pontosan tudni, hogy kik azok, és hányan vannak, akik levélben szavazhatnak, az adatokat még a külképviseleten lévő szavazóköri névjegyzékek sem tartalmazzák. Csak annyi tudható róluk, hogy külföldön élnek, és regisztráltak, írták.

A TI arra sem lát törvényi biztosítékot, hogy a levélben szavazók névjegyzékét akár a pártok, akár a nemzetközi megfigyelők ellenőrizhessék. Tájékoztatásuk szerint annak ellenére nem kötelezi a törvény a Nemzeti Választási Irodát (NVI) az erről szóló részletes adatok ismertetésére, hogy azok közérdekű adatnak minősülnek. Bírálják, hogy az adatokat csak az NVI ellenőrzi, a jogszabály nem biztosít lehetőséget az ellenzéki pártok delegáltjait is sorai között tudó Nemzeti Választási Bizottságnak a levélben érkező szavazatok ellenőrzésére.

A TI szerint nem zárható ki, hogy a levélben szavazók névjegyzékére feliratkozott, ám valójában nem szavazó választópolgárok nevében más által leadott, fiktív szavazatok is az urnákba kerüljenek. A jogvédők a kampányfinanszírozás átláthatatlanságát is problémásnak tartják, annak szabályai ugyanis szerintük továbbra sem biztosítják a pártok bevételeinek és kiadásainak követhetőségét, a pártok mögött álló magánérdekek, valamint a kormányzati forrásokból fedezett esetleges kampányköltések megjelenítését.

Bírálták emellett a kereskedelmi médiumokban történő hirdetések tilalmát, mert az szerintük súlyosan sérti az esélyegyenlőség elvét és a kormánypártoknak nyújt kedvezőbb megjelenési feltételt a közszolgálati csatornákon. Kifogásolják, hogy bár a vezető kormánypárt többször is ígéretet tett erre, az átlátható kampányfinanszírozás megteremtésére irányuló törvényjavaslatot még nem nyújtották be.

A parlament változtatásokkal, múlt hétfőn fogadta el ismét a választási eljárási törvényt, amelyet januárban az államfő beadványa nyomán nyilvánított alaptörvény-ellenesnek az Alkotmánybíróság. Az újragondolt jogszabályról szóló elemzésünket itt találja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?