A bölcsészkar dékánja nem engedne 40 fős szemináriumokat

2013.04.18. 12:35

Nem engedném, hogy negyven fős szemináriumok induljanak a bölcsészkaron, ilyen terv nem merült fel és nem is kényszerülünk erre – cáfolta az ELTE-n elterjedt híreket Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja. Mint megírtuk: egy oktatóknak tartott értekezleten merült fel az a lehetőség, hogy szeptembertől a kevesebb oktató miatt akár 30-40 fős szemináriumok is indulhatnak.

Dezső Tamás azt mondta: sok olyan megalapozatlan információ terjed el, amely félreértésen alapul. A BTK már korábban bejelentette, hogy az állami források elvonása miatt 21 oktatót kényszerülnek elbocsátani, illetve nyugdíjazni a karon. A bölcsészkarnak azonban 550 oktatója van, ez a kiesés szeptembertől nem okoz megoldhatatlan problémát az oktatásszervezésben, emelte ki a dékán. Ebből a szempontból más lett volna a helyzet, tette hozzá Dezső Tamás, ha 21 vezető oktató helyett 50 tanársegédet küldenek el, ők ugyanis általában több órát tartanak.

Ahogy eddig, a szemináriumok ezután is átlagosan 15 fővel indulnak – hangsúlyozta Dezső Tamás. Ez a szám azért is ideális, mert a szorgalmi időszak 15 hétből áll, így mindenkinek alkalma nyílik rá, hogy önálló előadást tartson.

A kar minden tanév elején széles kurzuskínálatot hirdet meg. Természetesen vannak olyan órák, amelyekre sokan jelentkeznek, de ezekre eddig is a jelentkezés sorrendjében kerülhettek be a hallgatók. Bár órákat hétfő reggel nyolctól péntek este nyolcig tartanak, érthető, hogy a hallgatók inkább a nekik megfelelő idősávokat részesítik előnyben. Kevésbé szokott gondot okozni a túljelentkezés, egy dékáni utasítás inkább azt szabályozza, hogy egy óra nem indulhat el 5 főnél kevesebb jelentkezővel.

A dékán azt is elmondta: a téves hírekkel ellentétben szeptembertől nem lesz kevesebb tanterem a bölcsészkaron. Az egyetem eddig is bérbe adta helyiséget, ha azok szabadok voltak és nem akadályozták az oktatást. Ez szerinte minden felsőoktatási intézmény számára fontos bevételi forrás.