Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A bölcsészkar dékánja nem engedne 40 fős szemináriumokat

2013.04.18. 12:35

Nem engedném, hogy negyven fős szemináriumok induljanak a bölcsészkaron, ilyen terv nem merült fel és nem is kényszerülünk erre – cáfolta az ELTE-n elterjedt híreket Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja. Mint megírtuk: egy oktatóknak tartott értekezleten merült fel az a lehetőség, hogy szeptembertől a kevesebb oktató miatt akár 30-40 fős szemináriumok is indulhatnak.

Dezső Tamás azt mondta: sok olyan megalapozatlan információ terjed el, amely félreértésen alapul. A BTK már korábban bejelentette, hogy az állami források elvonása miatt 21 oktatót kényszerülnek elbocsátani, illetve nyugdíjazni a karon. A bölcsészkarnak azonban 550 oktatója van, ez a kiesés szeptembertől nem okoz megoldhatatlan problémát az oktatásszervezésben, emelte ki a dékán. Ebből a szempontból más lett volna a helyzet, tette hozzá Dezső Tamás, ha 21 vezető oktató helyett 50 tanársegédet küldenek el, ők ugyanis általában több órát tartanak.

Ahogy eddig, a szemináriumok ezután is átlagosan 15 fővel indulnak – hangsúlyozta Dezső Tamás. Ez a szám azért is ideális, mert a szorgalmi időszak 15 hétből áll, így mindenkinek alkalma nyílik rá, hogy önálló előadást tartson.

A kar minden tanév elején széles kurzuskínálatot hirdet meg. Természetesen vannak olyan órák, amelyekre sokan jelentkeznek, de ezekre eddig is a jelentkezés sorrendjében kerülhettek be a hallgatók. Bár órákat hétfő reggel nyolctól péntek este nyolcig tartanak, érthető, hogy a hallgatók inkább a nekik megfelelő idősávokat részesítik előnyben. Kevésbé szokott gondot okozni a túljelentkezés, egy dékáni utasítás inkább azt szabályozza, hogy egy óra nem indulhat el 5 főnél kevesebb jelentkezővel.

A dékán azt is elmondta: a téves hírekkel ellentétben szeptembertől nem lesz kevesebb tanterem a bölcsészkaron. Az egyetem eddig is bérbe adta helyiséget, ha azok szabadok voltak és nem akadályozták az oktatást. Ez szerinte minden felsőoktatási intézmény számára fontos bevételi forrás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!