A pénzügyi biztos cége milliós perben a NAV-val

2013.04.18. 06:43
Saját vállalkozásának jelentős összegű – a NAV által megállapított – adótartozása miatt vitába keveredett az adóhatósággal Doubravszky György. A pénzügyi jogok biztosa nem tartja jogosnak a több milliós tétel kivetését, ezért bíróságra ment a NAV-val szemben.

Az Index információi szerint Doubravszky György cége, a Bagolyvár Könyvkiadó Kft. 25-30 milliós adóvitába keveredett a NAV-val. A Matolcsy György által kinevezett pénzügyi biztos az adóvita tényét megerősítette, de adótitokra való hivatkozva nem közölte az adóhatóság követelésének pontos összegét.

Doubravszky a követelésről csak annyit mondott, hogy a több mint húsz éve működő családi vállalkozás nyereséges, a köztartozásait a könyvterjesztésben szinte megszokott kinnlevőségek ellenére is pontosan fizette.

A vitatott összeg azonban olyan nagyságú, amit szerinte már nem lehetett szó nélkül hagyni, ezért perre ment az adóhatósággal.

A Bagolyvár Könyvkiadó Kft.-t, amely 2011-ben több mint 123 millió forintos forgalmat bonyolított, Doubravszky 1990-ben alapította, és jelenleg is az ő többségi tulajdona. A kisebbségi tulajdonos a felesége, az ügyvezető igazgatói posztot pedig – a pénzügyi biztosi kinevezéssel való összeférhetetlenség miatt – fia vette át.

Doubravszky saját adóvitája kapcsán utalt a Napi Gazdaság kedden megjelent cikkére is, amelyben arról volt szó, hogy a vállalatok többsége nem él a jogorvoslati lehetőségekkel, ha vitába keveredik az adóhatósággal. A hazai cégek nagy része találkozott ugyan olyan adóhatósági döntéssel, amelyet jogsértőnek tartott, ám többségük csak akkor fellebbez, ha jelentősnek, vagy legalábbis a cég saját méretéhez képest jelentősnek tartja a vitatott összeget.