Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A pénzügyi biztos cége milliós perben a NAV-val

2013.04.18. 06:43
Saját vállalkozásának jelentős összegű – a NAV által megállapított – adótartozása miatt vitába keveredett az adóhatósággal Doubravszky György. A pénzügyi jogok biztosa nem tartja jogosnak a több milliós tétel kivetését, ezért bíróságra ment a NAV-val szemben.

Az Index információi szerint Doubravszky György cége, a Bagolyvár Könyvkiadó Kft. 25-30 milliós adóvitába keveredett a NAV-val. A Matolcsy György által kinevezett pénzügyi biztos az adóvita tényét megerősítette, de adótitokra való hivatkozva nem közölte az adóhatóság követelésének pontos összegét.

Doubravszky a követelésről csak annyit mondott, hogy a több mint húsz éve működő családi vállalkozás nyereséges, a köztartozásait a könyvterjesztésben szinte megszokott kinnlevőségek ellenére is pontosan fizette.

A vitatott összeg azonban olyan nagyságú, amit szerinte már nem lehetett szó nélkül hagyni, ezért perre ment az adóhatósággal.

A Bagolyvár Könyvkiadó Kft.-t, amely 2011-ben több mint 123 millió forintos forgalmat bonyolított, Doubravszky 1990-ben alapította, és jelenleg is az ő többségi tulajdona. A kisebbségi tulajdonos a felesége, az ügyvezető igazgatói posztot pedig – a pénzügyi biztosi kinevezéssel való összeférhetetlenség miatt – fia vette át.

Doubravszky saját adóvitája kapcsán utalt a Napi Gazdaság kedden megjelent cikkére is, amelyben arról volt szó, hogy a vállalatok többsége nem él a jogorvoslati lehetőségekkel, ha vitába keveredik az adóhatósággal. A hazai cégek nagy része találkozott ugyan olyan adóhatósági döntéssel, amelyet jogsértőnek tartott, ám többségük csak akkor fellebbez, ha jelentősnek, vagy legalábbis a cég saját méretéhez képest jelentősnek tartja a vitatott összeget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?