Agresszív cigarettacsempészeket fogtak

2013.04.18. 10:59

Cigarettacsempészetre specializálódott, maffiaszerűen működő bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A kommandósok segítségével elfogott bűnbanda irányítóinál fegyvereket is találtak.

A pénzügyi nyomozók a Terrorelhárítási Központ, a megyei rendőrség és a NAV kommandós egységeivel tartott közös akcióban tizenkét helyszínen egyidejűleg csaptak le a bandára. A huszonöt tagból álló bűnszervezet vezetőinél a bizonyítékokon túl lőfegyverhez hasonló, gumilövedék kilövésére alkalmas pisztolyokat és lőszereket, valamint egy viperát is találtak.

Az ukrán-magyar határszakaszon működő banda - a bűnszervezetek közötti felosztásban - Zsurk térségét uralta. Tagjai közül többen többszörösen büntetett előéletű, agresszivitásuk miatt hírhedtté vált bűnözök voltak, akik a cigarettát ukrán alvilági körökből szerezték be, és a Tiszán át szállították a magyar oldalra. A bűncselekmények finanszírozását és a technikai eszközöket a most elfogott irányítók biztosították a szervezetnek, amelyben precíz szereposztás alapján dolgoztak: egyesek rakodóként vállaltak szerepet, mások pedig figyelőként a járőrök mozgását tartották számon.

Ennek a bűnszervezetnek a szállítmányát foglalták le a pénzügyi nyomozók egy tavaly novemberben tartott közúti ellenőrzéskor. Akkor a megállított mikrobusz és személygépkocsi utasai elmenekültek, egyiküket azonban sikerült elfogniuk. A hátrahagyott autók rakteréből akkor csaknem 72 ezer doboz, 56 millió forintot érő magyar adójegy nélküli cigaretta került elő.

A mostani akcióval hét további bandatagot sikerült elfogni, közülük egy ember ellen elfogatóparancs volt érvényben embercsempészet miatt. Őt büntetés-végrehajtási intézetnek adták át, a többieket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár nyolc évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A pénzügyi nyomozóknak az elmúlt kilenc hónap alatt ez volt a harmadik olyan sikeres akciójuk, amelyben a térség cigarettacsempészeire csaptak le. Az akciók során a bűnszervezetek irányítói közül tizennyolcan kerültek előzetes letartóztatásba.