Csepeli kettős gyilkosság: rendőrré változott a csuklyás

2013.04.18. 20:19
Felmentést, de legalábbis a büntetésük enyhítését próbálják kiharcolni a csepeli kettős gyilkosság vádlottjai a csütörtökön kezdődött másodfokú eljárásban. Első fokon a biztonsági őrt, K. Tamást és Deme Gábort, a csepeli MSZP-ben politizáló volt iskolaigazgatót is életfogytiglanra ítélték a gyilkosságért, amelynek a hangjait az egyik áldozat zsebébe rejtett diktafon rögzítette. Mindkettőjüknek új védője van. K. Tamás az ügyvédváltással magyarázta, hogy most új dolgokkal állt elő, például azzal, hogy szerinte az igazi gyilkos egy rendőr volt.

Összetörtnek tűnt csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla előtt K. Tamás, a csepeli gyilkos lövések leadásával vádolt biztonsági őr. A termete még mindig hatalmas, de az arca mintha éveket öregedett volna tavaly június 14. óta, amikor életfogytiglanra ítélte a Fővárosi Törvényszék a csepeli kettős gyilkosságként elhíresült bűncselekményért.

2009. január 7-én lőtték agyon a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában Takács Józsefet, az intézményvezetőt és fiatal kollégáját, Papp Lászlót. K. Tamást és a bűnsegédlettel vádolt volt iskolaigazgatót, a csepeli MSZP-ben politizáló Deme Gábort szinte azonnal elfogták. A Fővárosi Törvényszéken zajló elsőfokú eljárás több mint egy éven át tartott, hatvannál is több tanú tett vallomást, több tucat szakértő mondott véleményt. A bíró, Németh Nándor végül arra jutott, hogy a gyilkosságot előre kitervelték, és aljas indokból követték el.

Az első fokon megállapított tényállás szerint lényegében a következő történt: Deme és élettársa, a gazdasági vezető fiktív számlákkal, kamu kiküldetésekkel és a házipénztár dézsmálásával milliókkal megrövidítette az iskolát. Erre rájött Takács József, az intézményvezető, feljelentést készült tenni, bizonyítékokat gyűjtögetett, Demét addig is felfüggesztette az állásából. K. Tamásnak nem volt konfliktusa Takáccsal, viszont nagyon szerette Demét, felnézett rá, a végletekig lojális volt hozzá. A bíró szerint együtt tervelték ki Takács megölését, meg akarták szerezni a táskáját, amelyben a Deme ellen szóló bizonyítékok voltak.

Megvan még a két zöld szatyor

Az iskolában a gyilkos lövéseket K. Tamás adta le, az iskolai kamerák felvételeit tartalmazó számítógépet Deme tüntette el. Papp László azért halt meg, mert rosszkor, rossz helyen volt, Takács mellett. A vádlottak nem tudták, hogy Papp diktafont vitt magával a találkozóra. A diktafon Papp zsebében volt elrejtve, és mindent felvett: a gyilkosság előtti beszélgetést, a lövéseket, az áldozat könyörgését az életéért.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék mindkét vádlottat életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta azzal, hogy K. Tamás leghamarabb negyven, Deme Gábor harminckét év után bocsátható szabadlábra. Az ügyész még súlyosabb ítéletért, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtábla elé.

Most már mindkét vádlott több mint négy éve ül előzetesben. Bár eddig nyilvánvalóan nem vált be, még mindig ragaszkodnak a zöld szatyraikhoz, amelyet szerencsehozó kabalaként kezelnek, azt remélik, hogy segít nekik szabadulni. Csütörtökön is magukkal hozták a tárgyalásra mindketten. Czine Ágnes, a tanácsvezető bíró még rá is szólt K. Tamásra, hogy ne szorongassa a szatyrot, tegye csak le maga mellé.

K. Tamás ügyvédjét kizárták a kamarából

A szatyrok a régiek, de az ügyvédek újak. Deme Gábort már nem Ruttner György védi, Deme az ismert ügyvéd helyett Galló Istvánt bízta meg, hogy képviselje másodfokon. K. Tamásnak kirendelt védője volt, Stiller Magdolna, akiről most kiderült, hogy az elsőfokú ítélet óta először felfüggesztették, majd kizárták az ügyvédi kamarából. Stillert egy újabb kirendelt ügyvéd váltotta, Enzsöl Péter.

Enzsölt is meglepte, amivel védence előállt a csütörtöki tárgyaláson. K. Tamás kijelentette, hogy van néhány dolog, amiről a régi ügyvédje azt tanácsolta, hogy "ne feszegesse", de most már elmondaná.

Az tény, hogy K. Tamás az egykori csepeli rendőrkapitány rábólintása után került az iskolába dolgozni még 2006-ban. K. Tamás most azt állította, hogy őt igazából informátorként "helyezték oda", az volt a feladata, hogy lássa el a csepeli kapitányságot információval. Azt mesélte, hogy volt erről több megbeszélés is, az egyiken ott volt Csepel mostani fideszes polgármestere, Németh Szilárd is. A biztonsági ő állítása szerint sokszor behívták a rendőrségre, tudni szerették volna például, kik keresik fel Takácsot. Az intézményvezető egyébként tíz éven át volt csepeli MSZP-s képviselő, a helyi frakció helyettes vezetője volt.

Informátor és csuklyás rendőr

A K. Tamás által most előadott történet szerint 2008 szeptemberében a csepeli rendőrkapitány tájékoztatta arról, hogy valami összetűzés van Takács és a csepeli MSZP vezetősége között, és figyelmeztette, hogy ne ártsa bele magát ezekbe a vitákba. K. azt mondta, nem tudott sokat ezeknek a vitáknak a természetéről, csak annyit, hogy anyagi jellegűek voltak.

A bztonsági őr a csütörtöki tárgyaláson új részlettel toldotta meg régi védekezését, miszerint nem is ő, hanem egy csuklyás támadó végzett az iskolában a két emberrel. Most először kijelentette, hogy felismerné a csuklyást, szerinte egy rendőrtiszt volt az, akit korábban látott a kapitányságon a rendőrkapitány társaságában.

K. úgy beszélt a gyilkosságról, mint ami őt magát is felháborítja, és igazságot követelt. "Két kollégám meghalt. Azt szeretném tudni, miért kellett nekik meghalni" - mondta, és bizonygatta, hogy ki kell deríteni az igazságot. Indítványozta, hogy legyen új nyomozás, és a főügyészség vigye az ügyet, ne a rendőrség. A bíró ezt az indítványt gyakorlatilag azonnal elutasította, és azt ígérte, hogy majd a határozathozatalkor megindokolja, miért.

Takács családja perelni fog

Az ügyész a "törvény teljes szigorát" emlegette a perbeszédében. Azt kérte, hogy K. Tamást tényleges életfogytiglanra ítéljék, Deme Gábornál pedig a feltételes szabadlábra helyezés legkorábbi időpontját tolják ki a maximumra.

Csatlakozott hozzá Magyar György, a Takács József gyászoló családja által megbízott ügyvéd. Magyar "példátlan bűncselekményre" "példás büntetést kért". Az első fokú tárgyalásokat végigkísérő, és most is jelen lévő özvegy felháborodásának adott hangot az ügyvéd, amikor azt mondta: vissza kell utasítani a vádlottak minden olyan nyilatkozatát, amely az elhunyt emlékét rágalmakkal beszennyezné, emlékét meggyalázná. Magyar szerint a vádlottak vallomásaikban megsértették a kegyeleti jogot, aminek polgárjogi következményei lesznek.

Deme szerint ezer sebből vérzik az ügy

K. Tamás új ügyvédje védőbeszédében a legerősebb érv az volt, hogy védence az első pillanattól kitartott a csuklyás támadóról szóló történet mellett, és következetesen tagadott. Deme új védője főként a védelem régi elemeit ismételte, például azt, hogy semmi értelme nem lett volna a bizonyítékok eltüntetése céljából megölni Takácsot, hiszen a pénzügyi botrányról, Deme felfüggesztéséről addigra a fél iskola már úgyis tudott. Deme védelme arra épül, hogy ha K. Tamás gyilkolt is, ahhoz Demének semmi köze.

Deme maga maratoni beszéddel készült a másodfokra. Több mint két órán át beszélt egyhuzamban az utolsó szó jogán, és mondandóját írásos formában is benyújtotta a bíróságnak. Szabadkozott, hogy a külalak nem az igazi. Ötvenszer nyolcvan centiméteres asztalon négyen voltunk, amikor ezt írtam, sajnáltatta magát. A bíróságnak a két és fél órában eljárásjogi hibákra panaszkodott, kritizálta az első fokú ítéletet, ellentmondásokra mutatott rá, gyakorlatilag egyesével próbálta ízekre szedni az összes szakértői véleményt, az összes rá terhelő tanúvallomást.

Arra már nem is jutott idő a csütörtöki tárgyalási napon, hogy K. Tamás is elmondhassa a maga mondandóját az utolsó szó jogán. Ez jövő csütörtökre, április 25-re maradt, amikor a Fővárosi Ítélőtábla a tervek szerint kihirdeti a jogerős ítéletet.