Auguszta
-7 °C
0 °C

Beismerte a gyilkosságot, mégsem ítélték el

2013.04.18. 19:27

A Budapest Környéki Törvényszék első fokon felmentette az aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádja alól T. Mátyást, akit egy idős kókai asszony megöléséért állítottak bíróság elé.

A 2011 márciusától előzetes letartóztatásban lévő férfit bizonyítottság hiányában mentesítette a büntetés alól a bíróság. Az eljárás több mint kétmillió forintos bűnügyi költségét az államnak kell viselnie. T. Mátyás bilincsek nélkül, szabad emberként hallgathatta végig az ítélet indoklását.

A vádirat szerint a 32 éves férfi 2010. november 12-én Kókán késő este bement a 79 éves nő házába, meg akarta erőszakolni, többször megütötte az asszonyt. Családtagjai másnap délelőtt találtak rá a nőre, majd értesítették a mentőket. Az orvosok életmentő műtétet hajtottak végre rajta, később több kórházban is kezelték, ennek ellenére 2011. február 12-én meghalt.

A bíróság álláspontja szerint a sértett halála koponyatörés, agyzúzódás és a további súlyos sérülések szövődményeinek együttes hatásaként (légzési és keringési elégtelenség miatt) következett be, „bántalmazása és a halála között közvetett okozati összefüggés áll fenn”.

Kizárólag a vádlotti beismerésre bűnösséget alapozni nem lehet, és a rendelkezésre álló bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthető legyen: a gyilkosságot T. Mátyás követte el. A vádlottat terhelő bizonyítékok csak azt támasztják alá kétséget kizáró módon, hogy ő is elkövethette a bűncselekményt, nem pedig azt, hogy ő követte el.

Több bizonyítékot már nem tudtak beszerezni, a férfit felmentették. A bíróság szerint az elkövetés pontos ideje, helye és elkövetője ismeretlen.

A határozat ellen az ügyész fellebbezett, ezért a per másodfokon folytatódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!