Magas falak mögé zárva halt meg Agárdon a másfél éves fiú

2013.04.18. 19:39 Módosítva: 2013.04.18. 19:40
Hatalmas ház, titokzatos vagyon és teljes bezárkózás – a Velencei-tó partjától néhány száz méterre élő agárdi család tragédiájának hátteréről találgatnak a helyiek. Az E. család 2011-ben született legkisebb tagjának krónikus alultápláltság miatt vasárnap összeomlott a légzése, és már nem tudták újraéleszteni.

„Tizenöt éve itt élek, de csak ezt a falat látom” – mutatott a krónikus alultápláltság miatt elhunyt agárdi gyermek családjának drága kivitelezésű, de erődszerű házára a szomszéd. Az idős nő szerint az E. család olyan zárkózott életet élt, hogy az elmúlt másfél évben még a gyereket sem látta. A dupla garázsbejáró és a masszív, fából készült kapu mellől hiányzik a csengő, az épület sarkairól zártláncú kamerák figyelnek, a háziak pedig a tragédia óta teljesen eltűntek.

Agárd kertvárosi részén vasárnap délután jelent meg egy szirénázó mentő, miután bejelentés érkezett, hogy leállt egy kisgyermek légzése. A mentő nem találta a címet, ezért a sziréna miatt a környék teljes lakossága értesült arról, hogy valami baj van a szomszédságban. A figyelem egyre erősödött, amikor az első kocsi után egy újabb, nagyobb is érkezett, majd pedig a rendőrség is kiszállt a Hóvirág utcai helyszínre.

A jól felszerelt rohamkocsit már hiába riasztották Székesfehérvárról, az orvosok nem tudták újraéleszteni az alig négykilós fiút.

Az E. család régi agárdi família. A nagyszülők – állítják a környék lakói – még az 1970-es években költöztek az utcába. A nagyapa kőművesként sok helyen dolgozott, lányuk a helyi iskolát végezte.

Maguknak valók voltak

Az elmúlt évtizedekben azonban megváltozott a család anyagi helyzete, és a régi szerény épület helyén egy óriási családi házat húztak fel. A garázsban több luxusautó állt. A hirtelen gyarapodás izgatta ugyan a szomszédok fantáziáját, de hiába, mert a család tagjai nem avattak bizalmukba senkit.

Az Indexnek nyilatkozó környékbeliek elbeszélésből egy titokzatos és zárkózott család képe bontakozott ki. Az évek alatt a szomszédság nem tudott pontos információt szerezni arról, hogy milyen tevékenység vagy vállalkozás áll a látványos gazdagság mögött.

Luxusvillában halt éhen a másfél éves kisfiú

A barátságos szóváltásokhoz szokott városrészben pedig különösen bántotta az embereket, hogy az utcán egyszer sem látták a család tagjait. Babakocsis gyereksétáltatás helyett kizárólag autóval hagyták el a magas fallal körbevett ingatlant, és akkor is javarészt éjjel. Nem jártak a környék boltjaiba vásárolni, a postást, a díjbeszedőt nem engedték be, és hozzájuk sem járt senki vendégségbe.

Fényevő vagy sem?

Az igazi elképedést viszont az okozta, hogy az egyik kereskedelmi televízió teóriája szerint a jómódban élő család legkisebb tagja alultápláltsága a szülei elvakultságának következménye volt, mert fényevéssel próbálták táplálni.

Gárdony-Agárd polgármestere szerint azonban ilyen vallási fanatizmusról egyelőre semmilyen hivatalos információt nem kaptak a hatóságoktól. Tóth István inkább arra gyanakszik, hogy a zárkózott életmódú családban „valami megromlott”, „elpattant”, és nem működött sem a szülők, sem a nagyszülők kontrollja a gyermekről való gondoskodással kapcsolatban. A polgármester szerint a 2011 szeptemberében született fiú körül már a legelejétől gondjai voltak a hivatalnak.

A gyermek otthonszüléssel jött a világra, de a szülők nem értesítettek senkit a történtekről. A háziorvos is csak két héttel később kapott információt a szülésről, és ekkor tájékoztatta a helyi védőnőt is. Tóth István szerint a gyerek anyakövezése is későn történt meg. Úgy tudja, hogy az anyát végül a nagyapa beszélte rá, hogy végezzék el a hivatalos teendőket. A gyermeket az anyai családnéven regisztrálták.

A védőnő sem láthatta

A polgármester azt mondta, hogy a rendelkezésére álló dokumentáció szerint a védőnő többször is megkísérelte meglátogatni a családot, akik azonban csupán egyetlen alkalommal engedték be a házba. Azt állították, hogy egy budapesti gyermekorvos gondoskodik az ellátásról, és a gyerek egészségkönyvét is bemutatták igazolva a kötelező oltások meglétét. Félévesen a fiú még korának megfelelő súlyban volt. A következő egy évben azonban már hiába próbálkozott a védőnő, nem nyitottak neki ajtót, és még a tértivevényes értesítők is visszajöttek.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön azt közölte, hogy a megyei tiszti főorvos megvizsgálja, a területi védőnő – mint alapellátást végző egészségügyi szolgáltató – a jogszabályban és szakmai szabályokban megfogalmazott kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett-e. Eredmény csak a jövő héten várható.

A Fejér megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást indított az ügyben, tájékoztatta az Indexet Németh-Kész Mónika. A szóvivő elmondta, hogy büntetőeljárás keretében vizsgálják a haláleset körülményeit, de a sajtóban megjelent esetleges vallási vonatkozásokkal kapcsolatban nem kívánt reagálni. Bővebb tájékoztatást péntekre ígért.