Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Soha olyan kevesen nem jelentkeztek egyetemre, mint most

2013.04.18. 06:49

Az elmúlt 17 évben egyszer sem volt ennyire alacsony a felsőoktatásban a jelentkezők száma, mint ebben az évben – írta csütörtöki számában a Népszabadság egy, a birtokába került, a szaktárca számára készült háttérelemzésre hivatkozva.

Az Educatio által írt anyagban az idősoros grafikon azt mutatja: 2005-ben, 2006-ban, illetve 2007-2008-ban volt nagy visszaesés a jelentkezésekben, de egyik sem volt akkora, mint az idei. A lap szerint az anyag készítői a 2005-ös csökkenést az új felsőoktatási törvénnyel, a 2006-ost a bolognai rendszer bevezetésével, a 2007-2008-as felvételi eljárásoknál bekövetkezett csökkenést pedig a tandíj bevezetésével magyarázták.

Míg ezekben az esetekben - amelyek a szocialista kormányzás idejére estek - felsőoktatás-politikai beavatkozásokra hivatkoznak az okok feltárásakor, az idei drasztikus csökkenést nem a kormány oktatáspolitikájával, hanem "demográfiai és egyéb tényezők mellett a felvételizőkkel szemben növekvő elvárásokkal és követelményekkel" magyarázzák.

A lap kitér arra is, hogy az elemzésből kiderül: a legnépszerűbb szakok közé első helyre verekedte fel magát a gépészmérnök, másodikra a mérnökinformatikus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!