Bajnai október 23-ára várja a korszakváltó szövetséget

2013.04.19. 09:42

Bajnai még az ősszel megegyezne az MSZP-vel. A volt miniszterelnök konkrét menetrendet javasol a szocialistáknak, a nyári ülésszak lezárultát követően kezdené meg a kétpárti tárgyalásokat, ahol „kőbe vésnék” a politikai korszakváltás alapelveit. Az ősz folyamán szakpolitikai programok kidolgozásával folytatná, ezután térnének át a személyi kérdésre. „Mindezt el kell végeznünk ahhoz, hogy október 23-án immár minden kérdést lezárva ünnepelhessünk együtt” – mondta.

Az együttműködés legfontosabb célja az „Orbán–Simicska-rezsim” felszámolása. Ehhez választókerületenként egyetlen jelölt indítását javasolja és természetesen szükségesnek tartja a miniszterelnök-jelölt személyében való megállapodást.

„Mára nyilvánvalóvá vált: az Orbán–Simicska-rezsim valódi célja az, hogy a politikai hatalmat pénzre váltsa, a vagyont pedig még több politikai hatalomra – így tovább, végtelen körforgásban.” Bajnai feleleveníti a jogállami fékek és ellensúlyok eltüntetését, az alkotmányosság lebontását és azt, hogy az Orbán-kormány szerinte hetente kudarcot vall: hol egy hóvihar kezelésében, hol a gyerekek beiskolázásában.

A kormány nem kommentálja, hogy a Haza és Haladás Alapítványt az állam többségi tulajdonában álló MOL is támogatta. „Bár az államnak meghatározó tulajdonrésze van a Mol Nyrt.-ben, a kormány semmilyen módon nem folyik bele a cég irányításába.”

Az Alapítvány csütörtökön hozta nyilvánosságra támogatói listáját. Az OTP  és a Mol 2011-ben 10-10 millió forinttal, 2012-ben már 30 és 15 millió forinttal támogatta Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványát. Az atlatszo.hu korábban több politikaközeli alapítvány, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány és a Békemenetet szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány gazdálkodásába is szeretett volna betekinteni, ilyen adatokat azonban egyelőre csak a Haza és Haladás Alapítvány szolgáltatott.