Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bajnai október 23-ára várja a korszakváltó szövetséget

2013.04.19. 09:42

Bajnai még az ősszel megegyezne az MSZP-vel. A volt miniszterelnök konkrét menetrendet javasol a szocialistáknak, a nyári ülésszak lezárultát követően kezdené meg a kétpárti tárgyalásokat, ahol „kőbe vésnék” a politikai korszakváltás alapelveit. Az ősz folyamán szakpolitikai programok kidolgozásával folytatná, ezután térnének át a személyi kérdésre. „Mindezt el kell végeznünk ahhoz, hogy október 23-án immár minden kérdést lezárva ünnepelhessünk együtt” – mondta.

Az együttműködés legfontosabb célja az „Orbán–Simicska-rezsim” felszámolása. Ehhez választókerületenként egyetlen jelölt indítását javasolja és természetesen szükségesnek tartja a miniszterelnök-jelölt személyében való megállapodást.

„Mára nyilvánvalóvá vált: az Orbán–Simicska-rezsim valódi célja az, hogy a politikai hatalmat pénzre váltsa, a vagyont pedig még több politikai hatalomra – így tovább, végtelen körforgásban.” Bajnai feleleveníti a jogállami fékek és ellensúlyok eltüntetését, az alkotmányosság lebontását és azt, hogy az Orbán-kormány szerinte hetente kudarcot vall: hol egy hóvihar kezelésében, hol a gyerekek beiskolázásában.

A kormány nem kommentálja, hogy a Haza és Haladás Alapítványt az állam többségi tulajdonában álló MOL is támogatta. „Bár az államnak meghatározó tulajdonrésze van a Mol Nyrt.-ben, a kormány semmilyen módon nem folyik bele a cég irányításába.”

Az Alapítvány csütörtökön hozta nyilvánosságra támogatói listáját. Az OTP  és a Mol 2011-ben 10-10 millió forinttal, 2012-ben már 30 és 15 millió forinttal támogatta Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványát. Az atlatszo.hu korábban több politikaközeli alapítvány, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány és a Békemenetet szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány gazdálkodásába is szeretett volna betekinteni, ilyen adatokat azonban egyelőre csak a Haza és Haladás Alapítvány szolgáltatott.