Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fecskendőkkel küzdenek a kismamák

2013.04.19. 17:12
Drogosok használta eldobált fecskendőktől rettegnek Újlipótváros anyukái. A Szent István Parkot hiába őrzik, a függők bemásznak a kerítésen. A TASZ drogszobákat ajánl.

Kétgyerekes anyuka talált drogosok által használt fecskendőt a Szent István Parkban a héten. Amint azt a Hír24-nek elmondta, nem ez volt az első eset: az elmúlt 2-3 hónapban legalább fél tucat tűt szedett már így össze. A környéken élők, akik a parkban gyakran sétálnak, most attól tartanak, hogy egy óvatlan pillanatban gyerekeik megszúrják magukat, és fertőzést kapnak.

Az RTL Klubon is megjelent hír szerint az újlipótvárosiak aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a parkot egész nap őriztesse az illetékes Főkert Parkfenntartó Kft. A környék iskoláiban is megkérték a vezetőket: mondják el a gyerekeknek, miért nem szabad az ilyen fecskendőkhöz nyúlni. Rendőrségi bejelentést egyelőre senki sem tett.

Őrzés és rongálás

A szülők szerint a probléma azóta áll fenn, hogy a Főkert nem biztosítja a park egész napos őrzését. Az Index kérdésére a Főkert egy munkatársa ezzel szemben azt közölte: éjszaka megbízott járőrszolgálat, napközben pedig polgárőrök és közterület felügyelők segítik a munkájukat. A biztonságvédelmi osztály munkatársa azt is elmondta, az előírásoknak megfelelően, rendszeresen gyűjtik a használt fecskendőket, azokat külön kezelik, és egy bizonyos mennyiség után elvitetik a veszélyes hulladékot.

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan juthatnak be droghasználók az éjszaka őrzött, bezárt területre, a Főkert munkatársa nem tudott választ adni. Megjegyezte ugyanakkor: éjszakai rongálás is történt már a Szent István Parkban. Az ügyben kerestük a feladattal megbízott Nemzetközi Testőr szolgálatot is, ők későbbre ígértek tájékoztatást.

A harmadik verzió

A Drogprevenciós Alapítvány 1999 óta működik a 13. kerületben, és Varga Mónika koordinátor szerint még soha nem volt konfliktusuk helyben. Mint mondta, az Alapítvány munkatársai a tűcsereprogramon kívül rendszeresen végeznek helyszíni munkát, de az utóbbi időben is csak elvétve találtak használt fecskendőket, azokat sem a parkon belül. „Jó lenne látni, hogy miről szól valójában ez a történet; a feleknek le kellene ülniük egymással, és megbeszélni az alapvető problémákat” mondta Varga, utalva arra, hogy a helyiek korábban a kutyatulajdonosokat támadták hasonló módon. A Drogprevenciós Alapítvány megérti a szülők aggodalmát, de Varga Mónika többször is aláhúzta: 14 éves működésük után furcsa, hogy éppen most alakult ki konfliktus.

Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetője az ügy kapcsán azt mondta: egyetért a szülőkkel, a parkot jobban kellene védeni, de az akkor is csak tüneti kezelés lenne. Sárosi elmondta, kutatások bizonyítják, hogy a fogyasztók azért dobálják el a használt tűket, mert nem merik visszavinni, félnek a rendőrségi eljárástól. Ráadásul, mivel a kormány visszavette a drogprevenciós pénzeket, az alapítványok ma már csak napi egy tiszta fecskendőt adhatnak ki fejenként. Mivel a tűbegyűjtésre sincsen pénz, a TASZ szerint olyan drogszobákat kellene kialakítani, ahol a függők zavartalanul, zárt helyen, orvosi felügyelet mellett használhatják a szereket.

„A Drogprevenciós Alapítvány az egyik legrégebbi program, a nehéz anyagi helyzetük ellenére fontos munkát végeznek” – mondta Sárosi, aki szerint sajnos az ilyen intézmények mára „luxussá” váltak. Úgy látja, az önkormányzatok is több pénzt fordíthatnának az eldobált fecskendők összegyűjtésére, hiszen a járványveszély fennáll. „Úgy, hogy egy tűbe nyúl, a kisgyerek nem kaphat HIV-fertőzést, de sok mást igen” – mondta a TASZ-os.