Fecskendőkkel küzdenek a kismamák

2013.04.19. 17:12
Drogosok használta eldobált fecskendőktől rettegnek Újlipótváros anyukái. A Szent István Parkot hiába őrzik, a függők bemásznak a kerítésen. A TASZ drogszobákat ajánl.

Kétgyerekes anyuka talált drogosok által használt fecskendőt a Szent István Parkban a héten. Amint azt a Hír24-nek elmondta, nem ez volt az első eset: az elmúlt 2-3 hónapban legalább fél tucat tűt szedett már így össze. A környéken élők, akik a parkban gyakran sétálnak, most attól tartanak, hogy egy óvatlan pillanatban gyerekeik megszúrják magukat, és fertőzést kapnak.

Az RTL Klubon is megjelent hír szerint az újlipótvárosiak aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a parkot egész nap őriztesse az illetékes Főkert Parkfenntartó Kft. A környék iskoláiban is megkérték a vezetőket: mondják el a gyerekeknek, miért nem szabad az ilyen fecskendőkhöz nyúlni. Rendőrségi bejelentést egyelőre senki sem tett.

Őrzés és rongálás

A szülők szerint a probléma azóta áll fenn, hogy a Főkert nem biztosítja a park egész napos őrzését. Az Index kérdésére a Főkert egy munkatársa ezzel szemben azt közölte: éjszaka megbízott járőrszolgálat, napközben pedig polgárőrök és közterület felügyelők segítik a munkájukat. A biztonságvédelmi osztály munkatársa azt is elmondta, az előírásoknak megfelelően, rendszeresen gyűjtik a használt fecskendőket, azokat külön kezelik, és egy bizonyos mennyiség után elvitetik a veszélyes hulladékot.

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan juthatnak be droghasználók az éjszaka őrzött, bezárt területre, a Főkert munkatársa nem tudott választ adni. Megjegyezte ugyanakkor: éjszakai rongálás is történt már a Szent István Parkban. Az ügyben kerestük a feladattal megbízott Nemzetközi Testőr szolgálatot is, ők későbbre ígértek tájékoztatást.

A harmadik verzió

A Drogprevenciós Alapítvány 1999 óta működik a 13. kerületben, és Varga Mónika koordinátor szerint még soha nem volt konfliktusuk helyben. Mint mondta, az Alapítvány munkatársai a tűcsereprogramon kívül rendszeresen végeznek helyszíni munkát, de az utóbbi időben is csak elvétve találtak használt fecskendőket, azokat sem a parkon belül. „Jó lenne látni, hogy miről szól valójában ez a történet; a feleknek le kellene ülniük egymással, és megbeszélni az alapvető problémákat” mondta Varga, utalva arra, hogy a helyiek korábban a kutyatulajdonosokat támadták hasonló módon. A Drogprevenciós Alapítvány megérti a szülők aggodalmát, de Varga Mónika többször is aláhúzta: 14 éves működésük után furcsa, hogy éppen most alakult ki konfliktus.

Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetője az ügy kapcsán azt mondta: egyetért a szülőkkel, a parkot jobban kellene védeni, de az akkor is csak tüneti kezelés lenne. Sárosi elmondta, kutatások bizonyítják, hogy a fogyasztók azért dobálják el a használt tűket, mert nem merik visszavinni, félnek a rendőrségi eljárástól. Ráadásul, mivel a kormány visszavette a drogprevenciós pénzeket, az alapítványok ma már csak napi egy tiszta fecskendőt adhatnak ki fejenként. Mivel a tűbegyűjtésre sincsen pénz, a TASZ szerint olyan drogszobákat kellene kialakítani, ahol a függők zavartalanul, zárt helyen, orvosi felügyelet mellett használhatják a szereket.

„A Drogprevenciós Alapítvány az egyik legrégebbi program, a nehéz anyagi helyzetük ellenére fontos munkát végeznek” – mondta Sárosi, aki szerint sajnos az ilyen intézmények mára „luxussá” váltak. Úgy látja, az önkormányzatok is több pénzt fordíthatnának az eldobált fecskendők összegyűjtésére, hiszen a járványveszély fennáll. „Úgy, hogy egy tűbe nyúl, a kisgyerek nem kaphat HIV-fertőzést, de sok mást igen” – mondta a TASZ-os.